Saturday, December 29, 2012

With pain no gain

 

p/s : Bersabarlah wahai hati, setiap yang berlaku ade hikmahnyaa..hanya Dia yang Maha Mengetahui

Thursday, December 27, 2012

5th Class : Table Tennis Coaching

Tiap kali pegi class ni rase cam nak hadap exam plak...sentiasa kelam kabut dan berdebar2, sebabnyeee jrg nak prektis ape yg dah diajar. Byk abiskan masa utk netball & badminton.

So utk session kali ni, coach ajar utk smash merata hala, die nak kite bergerak satu point ke satu point, suke hati die nak pukul kat mane yang penting kena smash.

Then 2x backhand chop & 1 forehand chop, yang mmg kena kaw2 lerrr dgn coach tu, degil betul nak masuk dlm otak...yang ni laaa paling lemah skali, lame2 tu makin ok sbb aku dok angkat siku..rupenyeee siku kat bwh jerk huhuh...suke beno angkat tgn, mase skolah dulu xde plak nak angkat2 tgn ni, kalau bleh nak sorok kepala dlm meja.

Pastu, cube plak return bola spin, lebih kurang mcm smash jugak, kena pukul dgn sepenuh hati mcm dpn tu boipren kite, geram sesangat tapi ade ke sanggup nak rejam boipren dgn bola pingpong tu???kuikuikui ajaran yang senget diajar oleh teammate mase KASTEL aritu, sbb aku ni mcm takut2 jerk nak pukul kuat. Skali diorg kate, andaikan jerk dpn ni boipren, so rejam lerr kuat2...bile aku ckp xde boipren diorg tukar plak jadi pukul biawak...adehhh mcm2 (ade peluang lg ke tak nak join team KASTEL ni huhuhu)

Lepas tu mcm bese laaa, prektis stroke dgn geng2 yang lain, lepas tu kena lawan2 plak...kuikuikui mmg ke laut laaa gayenyeee tp at least ade courage utk buat smash or topspin...yeahhhh boleh buat...alhamdulillah.

Kali ni xde video ape dah sbb aku rase basic sume die dah ajar cume skang ni nak sharpen je skills2 yang die ajar tu...

Alhamdulillah, semoga ilmu yg dipelajari dpt dimanfaatkan, cemane kalu tmpt keje baru xde mende2 sukan ni...hohoho kompom sangapppp

Friday, December 21, 2012

4th Class : Table Tennis Coaching

At this time, aku ade la peningkatan oleh sbb itu, pada session kali ini aku dah berpindah ke teknik chopping...yeeaaaaahhh!!!

Masuk je kelas, coach mintak stroke dgn student, tuka2 plak tu, die nak bagi kite biasa dgn lawan yang kite akan jumpe, no point main dgn org yg same sbb we will not make any changes. We tend to feel comfortable so bile jmp org lain dlm game, we will do more mistakes.

Bile dah stroke for straight ball tu dgn backhand forehand sume, die ajar chopping plak...muehehe
Dan mcm bese laaaa, lmbt skit nak pick up, sampai coach siap pegang skali tgn aku tolong pukul pun aku xleh nak igt lagii, haiiyyoo bola mostly ke angkasa lepas...nak dpt bola paras net tu mmg susah.

Chopping ni plak aku cume belajar amik backhand je, forehand lum pas lg..hohoho, hrp2 kelas seterusnye aku leh pick up extra sket laaaa...ape yg aku suke about this class sbb die akan upgrade teknik latihan base on our performance, kalau die tgk makin ok die akan ajar mcm2 teknik lg. Yang penting kena ade passion, mesti mau rasa itu bola...mane die pegi camne nak pukul.

Then lepas tu mcm biasa laaa kena main plak dgn student lain, nak prektis chopping td lerrr...mase main cam bole jerrkk plak tp ade gak la ke laut, aiiiishhh mau bedung lg tgn ni agaknyeee...


Forehand chop

Backhand chop

Ade tinggal lagi 4x class to complete 1st sem ni, pastu student exam then thn dpn la kottt baru dpt training lagi.

Wednesday, December 19, 2012

Fenomena 2012 - "Durian Crepe"

Disebabkan kekeringan idea nak menulis, tuan tanah cube nak cite fenomena terkini yang terjadi dlm negara sekarang, iaitu ape lagi "DURIAN CREPE" skang ni makin menjadik2, mane2 je org jual... tapi bagi aku mende ni bukan laaa baru macam gelombang skang ni.

Nak beli dan carik pun mmg ade je org buat, tokei "durian crepe" plak tak menang tgn nak amik order, mmg memberikan pulangan yang lumayan laaa pada diorg yg bekerja keras ni.

Aku ade la jugak try beberapa durian crepe yang dibeli dari tokei2 homemade ni, ade tu size kecik sgt padan skali ngap je, ade tu beso yg amat tp kulit die cam liat skit, ade tu cream die tak berapa best jadi muak nak mkn...

Kalau nak tau leh refer post aku yang ni :- Senyum sampai telinga , kalu tgk tarikh post tu pun 2 tahun lepas means aku dah puas menikmati "durian crepe" or name yang aku kenal mule2 dulu ialah "durian pancake". Mmg kalau mengidam kompom aku akan heret si dia utk temankan aku mkn kat Sweet Chat ...

So far aku puas ati dgn "durian pancake" kat Sweet Chat tu...nak2 kalau dine in, die akan hias dgn coklat skit, sgt sesuai utk tujaun penternakan lemak2 yang tak sepatutnyaaa...dan yang paling menarik, "durian pancake" kat sini xde musim pun, mmg ade dlm menu 365 sehari...

Selain dari tu jugak, ade yg kreatif dah cipta mcm2 perisa crepe, bukan takat durian, ade strawberi, mangga, blueberry, pandan, mcm2 laaaaa...aku pun dah pening, mcm2 color kulit pun ade, xpe la tu kasik pendapatan lebih bagi mereka yang rajin.

Anyway, x lengkap post ni kalu tak letak gambo yang seangkatan dgnnya... so sape2 yang ade hati dan passion nak buat "durian crepe" ni silakan la yeee

source : trigyy.com

Tak yah laaa gambo "durian crepe" dah siap takut nnt tuan tanah plak yang pi merempit ke Mines sbb nak mkn "durian pancake" hihihi...

Tuesday, December 18, 2012

Self Reflection






source : khadimulQuran

Friday, December 14, 2012

3rd class : Table Tennis Coaching

Dah masuk 3rd session ni, dah leh improve skit2 la kot skills...student pun x ramai so coach boleh consentrate and fokus kat tiap2 org.

So for this session, mule2 tu mcm biasa laaa kena lembutkan semula tangan setelah seminggu x pegang bat tu..buat dlm 3-4 round sorang then alih ke gerakkan kaki plak..mmg cuak tul laaaa mase ni, tapak kaki apatah lagi mmg sakit dok terkinja2 nak pukul bola...coach pun mcm bosan kuikuikui pastu seb baik ok.

Then alih ke smash plak, coach bagi bola tinggi then kena smash tmpt yg betul, igt sesuke ati je ke nak pukul, kedudukan bat kena lagi tinggi dr bola, bat plak kena dr blakang dan tolak bola tu kuat2..mmg lenguh gilerrr laaaaa....sakit tulang bahu ni smpi ke pagi

Forehand smash

3rd routine, kena tahan bola smash dr coach, punye la laju, seb baik jari xlebam bile time xdpt nak block bola tu dtg...so far so good, tangan dan bat just stay and mcm patung jerk, sambil tgk bola tu dtg mcm mane, alih kiri kanan je la bat tu...xperlu pukul dgn tenaga.

And then, backhand stroke dgn kena jaga gerakan kaki tu...time stroke mmg la leh tahan tapi kalu main jrg punye lerrr main backhand ni...dah xleh nak control badan. 

Blocking topspin

Semua routine tu kena buat 3-4 round, lepas dr tu die suruh main2 je laaa sbb nak praktik ape yg kite blaja dari mula tu...bayangkan, ade 3 meja dan semua student berjalan serentak, die dari jauh boleh tgk dan bgtau ape silap kite mase tgh main tu....dok jerit2 laaa ckp bagus laaa, not good laaaa kepada yg sepatutnye laaaa hihihi..

And coach ckp, lepas ni bile dah tau chop and spin ball lagi senang laaaaa, boleh menang punyeee hahaha...sbbnye bola skang ni simple jerk, sume straight forward.

And coach pesan suh tuka getah bat lain...hohoho seb baik die ckp beli yg murah2 jerk...bat skang ni xleh nak menahan topspin or nak chop dgn bagus..aduhaiiii mahal tu aku beli walaupun RM65 jerk tp tetibe nak tuka getah RM30 merobek jiwa lara ni...huhuhu

p/s : every 4 classes need to pay RM35, worth it i guess walaupun ade yang mengelat x dtg maybe xmo bayar...its ok because depends on our intention itself.

Monday, December 10, 2012

Cyberjaya Corporate Games

Bace tajuk pun macam grand btul event ni...dan team netball mcm bese, last minit register dan lack of training...hurmmm gasak laaaa..seb baik bayo x mahal sgt rm3 je sorang, selain netball ade lg games lain tp ni je laa yg mampu nak masuk... tempat pun dekat jln kaki pun smpi jugak hihihi

Plus minus seminggu je nak tergolek, melompat bagai...so pray for our best k!!...Harap2 xde jadik lauk sardin laaaa.. Insya allah

Lagipun weekend ni baru jerk tgk final netball antara Malaysia & Tanzania, so strategi kena well plan dan perlu byk plan A, B, C .... dan ade beberapa muke baru so nak kena bond to each other lagi kasik chemistry ade..

Jemput ramai2 cyberjaya community dtg pas keje sapot kami yerkk...games 18-20 Dis jam 6-10pm

See u there!!!

more info at CCG

Friday, December 7, 2012

2nd class : Table tennis coaching

Ok, now dah masuk 2nd session for this class, dah lerr aku dtg lambat mase smpi  diorg dah stat pun..

Tapi belasah aje laaa, mase ni still dilatih utk forehand stroke, then sometimes die akan bagi backhand jugak untuk tengok cara kita gerakkan badan dan tukar bat on the spot. Mcm2 pe'el tgk, kali ni banyak kali laaa pukulan kitorg nyaris2 nak kena kepala dan badan coach...

Rutin yg tu akan dibuat dlm 4-5x sorang...lepas tu coach ajar nak buat serve, ade 2 jenis common serve, back/bottom spin serve & side spin serve. Dan setiap meja ade 2 pelajar, die akan pegi setiap meja.

Slame ni aku punye serve x spin langsung....walaupun mase pukul tu kite chop the ball nak tau spin ke tak bile bola sentuh meja sebelah, die xkan jadi lurus. Haaaa yg ni la kot serve pecah 8 yang team mate aku penah ckp aritu...kuikuikui

Coach ade ckp, getah bat pun mempengaruhi bola tu nak ke mane, aku punye bat die ckp leh buang jerk, kena beli lain hahaha...range rm100 ke atas laaa baru best nak mainnn...hohoho, kena kumpul duit lg lerr nak beli...insya allah

Serve spin ni mmg keliru sgt sbb kite mcm dah ready nak chop bola tu instead belah forehand kite tapi rupenyeee die pegi back hand....kompom laaaa korang x phm kan??hihihi so leh tgk video ni haaaaaa

source : youtube

Lepas je training serve, kitorng kena lawan sesame sendiri, die nak tgk camne kite apply ape yg dah blajo....seb baik laaa student ade 2 org jerk, dpt laaa kami bercanda2 dgn coach tu sbb die xde la strict sgt dgn kitorang yang masih jinak ni....

Thursday, December 6, 2012

Kifarah...

Syukur alhamdulillah, di sebalik dugaan dan cabaran yang Allah bagi, die balas dgn berita gembira.

Walaupun bukan utk diri sendiri tapi ditempiaskan kepada orang2 yang rapat dgn aku...alhamdulillah.

Mule2 terpk sendiri, nape Allah bagi mcm2 dugaan pada kecik je, nasib baik ade kawan yang igtkan, biar kifarahnye dtg sebelum kita dijemput menjadi tetamu istimewaNya, supaya jika ada peluang nnt, kita dpt beribadat dan sucikan diri dgn lebih baik. Insya Allah, semoga Dia permudahkan segalanya.

Kifarah adalah balasan Allah di dunia akibat dosa yang dilakukan oleh seorang hambanya, juga ujian-ujian Allah itu boleh berlaku, yang mungkin melibatkan kematian orang yang dikasihi, kehilangan harta benda ataupun penyakit, tidak kira sama ada penyakit tersebut berlaku dalam tempoh masa yang lama ataupun sekejap bergantung kepada ketentuan (qada’) Ilahi atau buat selama-lamanya sehingga mati. Selagi ketentuan (qada’) bagi sakit itu belum menepati qada’ Allah, maka sakit (kifarah) tadi tidak akan sembuh biarpun pelbagai usaha dilakukan oleh manusia jelas di.sini membuktikan bahawa ada di antara penyakit itu akan sembuh dengan sendiri biarpun tanpa usaha manusia untuk mendapatkan kesembuhan ataupun tidak akan sembuh biarpun banyak usaha untuk menyembuhkannya telah dilakukan.  cont reading 

Syukur jugak, sbb aku dikelilingi dgn org2 yg sudi membantu jika dah terdesak sgt (semua jasa2 kalian aku dpt balas dgn doa, kalau ade rezeki lebih leh buat kenduri kesyukuran)...besenye mmg mcm tu la pun, selagi boleh setel sendiri akan cube sehabis baik laaaa, tapi kalau dah melebihi kemampuan diri sendiri, perlu serahkan pada yg pakar, xmo la plak nnt jadi bodoh sombong...huhuhu

source : www.budiey.com


Tuesday, December 4, 2012

Hospitalized...

Sejak 2 menjak ni, rating org singgah kat sini makin ramai, adakah sbb org duk google harimau malaya our football team, pastu terkeluar laaa blog ni jugak..nevermind la kan, byk jugak lerr silent reader and ade gak peng'komen' tegar. Tapi x kisah lerr, dah blog aku kan, so kalu suke bace kalu xsuke jgn bace, kalau x suke tp nak bace jugak jgn la dok sebar plak kat org lain ek...kabo kat tuan tanah sendiri, sonang cite. Zaman skang xde org2 tengah ke telangkai ke...ckp direct je lerrr

Ok lah, aritu si putih masuk spital, skang ni si hitam plak masuk spital...brape lame dan kos nyeee xtau lagi laaa, si merah tu pun dgn duk merajuk jugak tp aku wat x layan je laaa sbb paling tidak pun aku buang je laaa ape yg xleh nak pki tu, tayar si merah plak aku dah reserved pun duitnye tp thn baru laaa tukar senang nak igt tarikh bile kite tukar kan harap2 tak buat hal sblm smpi masenyeee, mcm tau2 je nak dpt durian runtuh...pastu korang plak dok buat perangai ekkk...

Sometime bile kite ade niat nak buat smthing good, mesti byk dugaan yang dtg..urrmm dugaan2, sabar je laaa ek...yg penting smpi mase tu nnt semoga semuanya berjalan dgn lancar.

Monday, December 3, 2012

Makcik rock kapak

Venue : somewhere @ Cyberjaya
Time : during lunch hour
Day : Friday

Tukar crite dlm malay la yeee..rase cam kurang klako kalau tuka ke English....


Tokei kedai : Duduk mane??
Aku             : Umah staff kat atas
Tokei kedai : Duduk dgn family ke??
Aku             : Umah bujang jeeeerrrr
Tokei kedai : Lame dah keje sini?mcm penah tgk
Aku             : 4thn lebih laaa...
Tokei kedai : Umur brape??
Aku             : (alahaiii byk tul makcik ni tny) 28 dah...
Tokei kedai : oooohhh dah leh pggl makcik laaaaa, anak makcik no.2 umo 28 jugak perempuan        
                      no.1 tu umo 30 lelaki tgh carik bini la skang ni....
Aku             : (sengih kambing je lerrr, sambil membayo duit makanan yang dipesan) time kasih...

Sampai jerk meja beradab (sbb makan berdua jerk, ahli geng lain xdok) cite smule kejadian tadi, cam nak terburai aku gelak....siap membe ckp, lenkali suh makcik tu anto resume anak die, aduiii makcik2, rock kapak tul laaaa...

Aduiii seb baik pki baju kebaya arini, kena la control ayu...kalu tak lame dah aku gelak guling2 kat situ...nak mkn pun duk geli hati lagi...kalu makcik jd mak mertua saya, kompom saya mls masak sbb makcik mmg suke masak dan buat kuih...

Insya allah ye makcik kalau ade jodoh, tak ke mane hihih...

Anyway, terima kasih makcik sbb buat saya tersengih di tengah hari yg terik ni...hihihi

source : http://secretwordfromheart.blogspot.com
p/s : baru jerk terpk nak tuka port lunch kat situ, tapi kalu dtg slalu, mau kena interbiu lagi...baru teringat, sblm ni aku penah interbiu die...kuikuikui ptt lerrr die interbiu aku balikkkk

Friday, November 30, 2012

Debaran kian terasa.....

Mane tak debarnyeee...bajet pro player then brani nak masuk ini tournament ---- USIM Netball

Pengalaman dan skill masih putik jagung tapi ape leh buat, dikelilingi oleh kawan2 yang minat bersukan, dan suke nak mencabar diri sendiri. Akhirnyaaa, dapat menghantar 1 team ke USIM...

Jadinye, weekend ni berkampunglahhh di USIM, semoga tak jd lauk sardin laaaa...walaupun training dlm sebulan je, asal ade game baru turun training, mmg hebat btulll...lagi2 plak skang ni asik ujan je, training plak outdoor court yang tak memenuhi spesifikasi antarabangsa, mau laaaa pancit dibuatnye kalau masuk court betul.

Nak dijadikan debaran ni lagi best bile ade jugak kategori lelaki, xpernah tgk secara live camne diorng main, adakah lelaki adik2 or gagah perkasa, tapi kalau main lagi teror dr kami mmg laaaa tergugat rasenyeee..anyway, will be update bile smpi masanyeee nnt.

Mase mude2 pucuk pisang tu, posisi wajib aku WD, C plak kadang2, WA plak jarang2....bile dah tua mcm buluh  ni, aku punye posisi wajib C, sunat WA haiiiyyyyoooo mmg mencabar stamina.

Anyway, hidup aku skang sgt full dgn aktiviti ptg dan malam, so sbb tu weekend rest aje, tapi kalau ade panggilan cemas utk turun ke gelanggang akan ku bergegas ke sane jugak...


 Posisi paling glemer tapi aku x sukeee sbb semua kawasan boleh masuk kecuali D, masak haku



 Posisi aku paling sukeeeee...sbb boleh kuarkan bolaaaa jgn smpi ke kawasan D lawan hahaha...


Posisi ni aku xsuke sbb kena carik ruang utk amik bola dr tengah kawasan....kalu xdpt lari dr pihak lawan kompom bola xsmpi kat gol aku


 Alhamdulillah atas nikmat yang Allah berikan selama ini.

Thursday, November 29, 2012

1st class : Table tennis coaching

Yesszaaaa...mase mule2 dengar pun bikin penasaran jerk. Tapi nawaitu nak improve diri utk kasi gilap ini tgn menggesek, meng'chop' dan meng'spin' itu bola sangat la tinggi, nasib ade kawan2 yang seangkatan nak ikut same, kalau tak mmg lagi haru laaaa...

Planning dr thn lepas, tapi bese laaa komitmen sukan lain byk sgt, mane taknyeee org tu laaa main futsal, org tu laaa main badminton, org tu laaaa main netball dan nak kejar court yg cume leh gune certain2 hari jerk (nasib aku laaa, mase study dulu xmo gune puas2), nak wat camne kegunaan khas utk student.

Setelah macam dugaan akhirnyaaaa, kelas pertama berjaya jugak dijalankan, dan setiap hari Rabu jam 5.30-7.30 ptg kena stick on that routine. Lagipun ape2 changes akan diberitahu melalui sms, sbbnye coach ni pun ade personal class kat luar jugak, so kadang tu maybe die ade hal ke ape, xperlu la turun or main sparring je laaa...

Mmmg cuak laaaa, sbb former Malaysia player kan (Ms Chong Choi Ting), diorg pun cakap coach garang slalu kena marah, tapi dgn beginner die tak hush sgt la kot, so far so good laaaa tp tang die stat ckp mandarin dgn budak2 tu mmg haru lerrr...

So kami ni diberi latihan basic giler2, die nak tgk cara kite pukul sume, pegang mcm mane, forehand, backhand, stroke & smash...so farrr ok laaa lagi, sbb kite always ready bola yg die nak bagi, no spin or chop kan...its ok slowly la kann...TM pun lum wat lg tournament utk pemilihan ke kastel hihihi...aimed so high la sgttt (tapi kalau dapat syukur la sgt2, already miss my team dgn lawak2 merapu diorng tu).

Alhamdulillah 1st class going well, then we will see after 3rd class sbb die akan review & bgtau bayaran sebenar, hopefully not more than RM50.

p/s : class hari pertama x brani nak amik gambo takut coach dah aimed awal2...so kite respect as is it, kalau sempat snap baru upload yeeee...hihih

Wednesday, November 28, 2012

Cinta High Class

After Subuh tadi terbaca kat wall fb Shahir AF, kalau ade peluang nak bace overall crite dlm novel ni..ade sape2 dah beli???bleh pinjam??
"Jika lelaki anggap kita sebagai teman wanita, itu tanda dia sedang beri cinta murahan. Nak pandai uji sahaja. Tak pun, touch and go. Jika lelaki muliakan kita dengan pangkat isteri, itu baru tandanya dia jujur mencintai," kata kakak. 
"Lelaki suka menguji sama ada kita hanya layak dijadikan mainan atau dijadikan pendamping seumur hidup. Dia menilai melalui cara kita melayani kata-katanya," dedah kakak. "Bagaimana?" Qani'ah bertanya. "Kalau kita terhegeh- hegeh dan senang percaya, dia akan main-mainkan perasaan kita dengan ayat-ayat keramat. Kalau kita ada prinsip, dia akan hormat," kata kakak. 
"Apa prinsip kakak?" Qan'iah bertanya lagi. "Kalau ada orang minat kakak, kakak akan kata, 'Jauhi diriku, dekati waliku'. Hanya lelaki yang berani jumpa wali terus, layak kita tabik kejujurannya. Dia buktikan dia betul-betul serius mencintai kita. Dia tiada peluang langsung untuk permainkan kita," kata kakak. -

petikan dari novel Cinta High Class

Monday, November 26, 2012

Exhausted...

Perjalanan pulang ke kampung & balik ke bandar kali ni sgt2 laaaa penat... mane taknyeee dgn selsema, sakit tekak & pening kepala...

4 Hari menahan diri xmo mkn ubat (dadah kononnyee) dan jmp doktor, akhirnya aku tewas jugakkkk, pepagi hari dah pegi ngadap doktor tp xdpt MC sbb aku x mintak hahaha... tambahan x best sbb doktor klinik yg serasi dgn aku ni dah tuka doktor mudeee...so bole assume kan??

Ni mmg pe'el aku laaaa, even rase xsihat tp kalu doktor x tny nak MC ke tak aku mmg x akan mintak. Sanggup mintak ubat yg tak akan ngantuk kalu tak cemane aku nak drive kan...

So mlm ni kena mkn jugak ubat batuk (pdhal baru mkn durian) sbb aku dah rase kering gile2 tekak ni...pas isyak trus telan then harap2 esok masih bernyawa....kuikuikui

Jmp laggiiii lain kaliiii....


Friday, November 23, 2012

Bagi Tuhan Tiada yang Mustahil

KU YAKIN SAAT KAU BERFIRMAN
KU MENANG SAAT KAU BERTINDAK
HIDUPKU HANYA DITENTUKAN OLEH PERKATAAN-MU

KU AMAN KAR’NA KAU MENJAGA
KU KUAT KAR’NA KAU MENOPANG
HIDUPKU HANYA DITENTUKAN OLEH KUASA-MU

BAGI TUHAN TAK ADA YANG MUSTAHIL
BAGI TUHAN TAK ADA YANG TAK MUNGKIN
MUJIZAT-NYA DISEDIAKAN BAGIKU
KU DIANGKAT DAN DIPULIHKAN-NYA

Songwriter: Sari Simorangkir

Thursday, November 22, 2012

To all MBA (Malayan Blues Army)

Each of us yang sokong the Blues mesti skang ni tgh berdukacita, kecewa, marah, macam2 perasaan bile Pengurus yang boleh dikatakan banyak bagi sumbangan pada the Blues. Sape lagi kalau bukan Robbie Di Matteo.

Nak kate aku ni peminat bola tegar tu xde la jugak, tak penah pegi stadium pun, tgk games kat tv pun ikut mood laaa jugak. Tapi dah sebabkan bile berkumpul adik bradik kat rumah, secara tak langsung asik bukak espn or sembang2 pun ckp psl the Blues, so aku pun dah terjerat same...

Mane diorg nak layan kalau aku ajak borak psl masak2 ke, baju2 ke...huhuhu nasib badan lerr.

Alasan paling kukuh xmau terlalu fanatik sbb aku ni mudah sgt meradang kalau ade perang emosi drp kelab penyokong lain..so baik aku wat bodo jerk..kalu tak nnt parah jadinyeee kuikuikui

Dan kalau tak silap the Blues dah dpt pun pengurus baru iaitu Rafa Benitez, ye ke tak??muehehehe kalu silap jgn mara arrr...so far aku x kenal sgt la cara keje mamat ni (ceh mcm laaa aku tau hal2 bola sedunia) tapi xpe laaa kite tgk je camne...kalau si Matteo tu 6 bulan, yang ni kena buang gak laaa kalu xcapai target dlm mase tu kan? Kata nak fair play so kena fair gak lerr management..

Anyway, I will be missing Matteo, xdpt nak tgk kelibat die pki suit kat tepi pdg tu haaaa....

 Kata-kata terakhir beliau (mungkin aku bleh copy paste, bile smpi mase aku tinggalkan MMU ni) :-

"Walaupun saya dipecat,tapi saya tak simpan apa2 perasaan tak puas hati terhadap Chelsea. Yang ada hanyalah rasa sayang yang mendalam terhadap The Blues. Menjadi penghormatan apabila dilantik menjadi manager untuk kelab yang saya
cinta sebagai pemain dan sentiasa dekat di hati saya. Saya tersangat bangga atas kejayaan dan piala2 yang kita mampu bawak ke Stamford Bridge dalam beberapa bulan kebelakangan ni."
" Membawa Chelsea menjulang trofi Champions League yang pertama,di Munich merupakan pencapaian terbaik untuk kelab dan juga untuk saya, sama ada sebagai pemain atau manager. Ia merupakan kenangan yang saya akan ingat sepanjang hidup saya.
Saya ada perasaan yang mendalam dan tidak berbelah bahagi terhadap Chelsea Football Club dan saya ingin berterima kasih terhadap semua staff, pemain2 dan juga semua peminat2 yang sentiasa memberikan sokongan yang jitu sepanjang saya menjadi manager untuk Chelsea."
 All the best to you toooo...


Palestin, Israel

 UPDATED...

Sejarah Palestin & Israel

***************************

Aku tak berapa arif tentang sejarah dua2 negara ni, ape pun yang aku tau serangan yang Israel buat utk mempertahankan diri tu macam tak logik jerrrr...

Ape laaa sgt teknologi perang yang Palestin ade sampai nak musnahkan semua yang ada kat situ.

Isu boikot plak aku tgk mcm2 ragam ade...siap gaduh2 sesama kita plak tu...so lebih baik laa kite diam dari ckp ape2, kalau nak boikot or tak semua tu dari diri sendiri je laaa, mmg susah nak ubah org lain kalau kita x ubah diri sendiri.

Urmmm..anyway have to be grateful sbb ada di bumi Malaysia, itu pun dugaan skit dah rase mcm paling teruk Allah dah bagi. Tapi bagi diorng tu dugaannya lagi dahsyat dan boleh jadi trauma sepanjang hidup.

Dan ade bace brite yang Israel akan isytihar gencatan senjata. Tak tau laaa smpi bile tu kan...

Ape2 pun kita yang xmampu nak hulur sumbangan secara fizikal dan emosi, In shaa Allah bole dermakan doa2 untuk mereka kat sane. Kerana doa adalah senjata org Islam.


Doakan juga rakyat kat Malaysia ni bersatu hati, xmo gaduh2..perang2, mesti nak idup aman damai.

Wednesday, November 21, 2012

Sebelah Jiwaku

Ketika kau ucap kata selamat tinggal
Ku sangka diriku kan hancur

Nestapa menyiksa membuat aku sedar
Hanya aku yang bisa mengubah arah hidup

Lihatlah, lihatlah aku buktikan padamu
Walaupun ku jatuh tapi tak tersungkur

Biarkan, biarkan ku berdiri sendiri
Kerana ku yakin masih lagi mampu
Bernyawa dengan sebelah jiwaku

Ku tahu kau mahu melihat aku sugul
Tapi tak akan ku menzahirkannya

Meskipun hatiku berderai bagai kaca
Ku kutip serpihannya dan cantumkan semula

Takkan ku biarkan mata mengalirkan air mata kecewa
Kini ku berani lebih berdikari



p/s : lagu best tp sayang xdpt masuk AJL huhuhu....

Sunday, November 18, 2012

Ku berserah

Ya Allah,
Diri ini melutut, memohon dengan penuh kerendahan hati, ampuni dan terimalah taubat ini, permudahkanlah jalannya, kuat dan tegarkanlah hati serta tekad ini.

Aku berserah pada-Mu ya Allah, sesungguhnya telah kusedari semua ini dulu ya Allah, namun ternyata kekuatanku belum cukup untuk bertindak, maka kini setelah aku makin sedar dan punya sedikit kekuatan, tidak ingin lagi aku tangguhkan ya Allah, tidak sanggup lagi aku lewat-lewatkan.

Ya Allah,
Bantulah aku untuk melangkah, Engkau redhailah hatiku, Engkau jauhkanlah aku daripada perkara-perkara yang Engkau murkai, Engkau buangkanlah jua segala rasa dengki dan khianat, ya Allah.
Aamiin ya Rabb..

And now, I'm trying to keep it by myself. Must be careful of people, most people die akan dgr ape luahan kita tapi kat belakang mula laaa bercerita kat org lain plak. My own shoulder to cry, my own hand wipe my tears, my own words to give me support.

Thanks to Allah coz His give me all this, to make me be such a strong person inside at this moment. He will wake me up whenever I forget about Him. 

Kuatkan aku ya Rabbi. Jangan Kau biar aku kelam dalam sepi. Dengan rahmat-Mu Ilahi tautkanlah hati ini di jalan yang telah Kau tetapkan. Izinkan aku mendekati takdir dengan hati yang redha. Kerana aku tidak mahu selamanya roh ini tersesat.

Tuhan Yang Maha Mendengar. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. Tegarkan jiwa ini. Jangan biar diri ini tandus dimamah kekufuran. Menjauh dari-Mu, meminggir dari-Mu.

Kuatkan hati ini wahai Tuhan. Kerana tiada siapa tahu kehidupan hamba-Mu ini nanti akhirnya melainkan hanya Engkau.

Wednesday, November 14, 2012

Tokoh terbilang Tun M & Tun CT

When chosing MMU as your destiny to further your study, this are the things that I'm thinking of :-
1. Duration short than other U's, igtleh dpt master umo 24 then PHD before 30 tapiiii....aku masih di sini
2. Sbb Tun Ct Hasmah mase tu jadi Canselor, so berangan kalau amik scroll ade gak gambo dgn die..
3. UPU punye offer tak best, kat UiTM Dungun
4. Many moreeee...

Kebetulan plak mase study, aku ni student paling bosan dan paling pasif. So peluang nak bergambar dgn 2 tokoh terbilang ni sangat laaaa xde kot.

Lepas blaja, alhamdulillah dapat keje di MMU and jaga event plak tu.....setelah sekian lame, hampir 4thn lebih baru la ade peluang dpt personal gambar dgn diorg. Sebelum ni ade jugak amik gambar mase jamuan raya tp mase tu gambar bersalaman aje laaaa....tapi kali ni dapat jugak bergambar.

Tun Ct plak dah x jadi Canselor lagi, so mesti susah dah nak jumpe. Luckily I have the chance. And I'll share to you all....kuikuikui

This pic taken by my fren when the Convo Dinner @ 16 Oct 2012 (sedih sgt sbb si putih masih di hospital), mase ni die tgh borak2, then aku terpakse mencelah untuk mintak amik gambar, then beliau menjawab "Boleh, kena bayar seposen", then aku reply "RM10 pun boleh Tun" hihihi...

Gambar ni plak x igt tarikh tapi mase ni nak dekat2 konvo sbb Tun nak rehearsal prompter. Mase ni mmg xde org cume aku dan 3 org rakan kerja. Then ape lagi kan, hari2 terakhir beliau di MMU, aku kena laaa amik peluang ni and I'd got it.

Insya allah, thn dpn nak bw mak & ayah dtg raye umah diorng....both of them really want to see this two legend.

Monday, November 12, 2012

Si Putih kembali






He's coming back after a month...Alhamdulillah

Its happen mase konvo MMC, peristiwa tercelup dlm air....mmg mase tu jantung berdegup kencang, otak berpusing2, mulut xhenti2 mengucap....rase mcm ade org rentap jerk jantung ni....dah cube rendam dlm beras xbleh...mcm2 dah buat xleh on jugak

Dah lerr utang lum abis byr lg...die nak buat hal pulak huhuhu...

Bile hati dah tenang sket, hantar ke senQ for service, then 2 weeks after dat call to collect tp try on xleh jugak huuuuu then again jantung cam kena rentap moga2 xde ape2 yang teruk, then xjadi amik and diorng anta smule, and 2 weeks later senQ call smule and suruh amik phone ni. then bile try, Alhamdulillah boleh gune smule, siap update new software lagi, and all FOC, i lap u laaa Samsung.

Mmg hidup xkeruan bile xde si putih ni...biar xde boipren drp ilang si dia yang satu nih... sbb si dia ade je mane2 aku pegi, kalau tunggu bas sensorang aku leh belek2 die, kalau mkn sensorang sambil belek si putih ni...kalu bosan aku type some sort of diary dlm ni...

Tapi ape yang di simpan dlm ni, gambar2 pegi bercuti and many more mmg tak dpt diselamatkan lagi, however tetap bersyukur sbb si dia dpt diselamatkan. No worries anymore.

Cume yang buat aku worries skang ni, kasut yg aku antar kat cobbler blakang kfc tu, agaknye rumah abg tu banjir kot, huhuh dah 2 minggu dah ni, 3 psg plak tu anto repair mcm xdpt balik jerk kalu hanyut dek air deras. Dah la tiga pasang tu kasut kesayangan...urrmmm sungguh keduniaan sungguh laaa, mujur aku masih mempunyai ahli keluarga. Kalau tak hidup aku lagi x keruan.

Thursday, October 25, 2012

Petang raya

Esok hari raya Aidil Adha,

Ramai yang pelik nape aku tak cuti, ade aku kesah??Kuikuikui

Memang x amik cuti pun raye ni sbb ade misi lain yang memerlukan cuti yg lame...

Pastu balik pagi raya jerk, sebenarnya xde la pelik sgt sbb aku penah jerk ACTION sangat tak kesah xbalik raye.

Kisahnye mase aku study kat Melaka thn bile aku x igt laaa, tapi bukan aku sorang je x balik, ade 2 org lagi osmet aku. Bukan main mcm xde ape perasaan pun sbb xnak balik kampung kan, konon raja haji jerk...pas je solat raya, rase mcm stress semacam...cam nak hantuk kepala memasing kat dinding sbb xleh tahan raye kat situ.

Pastu ape lagi, amik keputusan nak turun KL...konon jln2 carik pasal.

Memang mencarik pasal la sgt, smpi jerk KLCC lg la terkejut, rase dah smpi ke 'Dhaka', tak tau kat mane??sile la google hihihi...punye laa ramai mat2 indon, bangla, nepal sume adeee penuhhhh gilerrrsss....leh kire la bape kerat jerk org Msia, kalau ade punye Cine ke India ke.

Tapi sbb dah smpi sane, belasah je laaa tgk wyg ke mkn2 sume...

Pas jerk dr kejadian tu, kami serik dah duk raye kat Melaka or KL, so kami la org pertama akan booking tiket bas or balik awal skali kalu time2 nak raye nihhh hihihi...

Hameekkk koooo eksyen sgt kan...pengalama yang tak dpt nak dilupakan huhuhu

Aku yang Tersakiti




Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku, aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia

Melupakan dia yang pernah hadir dalam hati, perlu perjuangan hati, perlu kekuatan tenaga dan konsentrasi =)

Memilih perahu untuk berlayar itu sangat penting. Kalau tersalah pilih, boleh sahaja bocor di tengah lautan. Sedangkan lautan itu luas, pasti tidak cukup hanya berenang dan mendayung beberapa meter kemudian berhenti. Pasti memerlukan banyak tenaga untuk sampai ke pulau. Maka mendayung perahu, mengemudikannya sedemikian rupa memerlukan kepakaran agar tidak tersesat atau tersalah memilih pulau yang dituju atau tenggelam karam di tengah lautan.

Begitulah ibaratnya dalam memilih cinta. Jangan sampai tersalah orang dalam memilih cinta. Mencintai orang yang salah lebih memeritkan daripada tidak mencintai orang sama sekali.

Kerana seumur hidup waktu kita terbuang bersama orang yang salah. Orang yang tidak akan dapat bersama kita  dalam mencipta bahagia.


Tuesday, October 23, 2012

Wakenabeb

Sesuai sgt dgn tajuknye...

22/10/12 - tarikhnyee, bile pk balik mmg la gilerrr...

Kalau nak tau, tiap kali tgk wayang confirm 500% aku xkan tengok horror movie, biasanya tgk action or cartoon.

Setelah sekian lame x tgk wayang, latest pun thn lepas rasenye dgn adik2. Then smlm mase nak pegi main pingpong (baru nak start training smule), ade la hamba Allah ni sms aku tny nak tgk wayang ke tak, aku tanya la cite ape, die ckp INISTER (confident jerk mcm cite action), pastu ckp lerr on jerk, sbb paling lewat kul 8.30.

Belasah je laaa kelam kabut mandi, solat sume dgn hujan2 plak tu...mmg sesuai sgt laa cite ni jadik lg best. Then aku pi park dan hamba Allah pi beli tiket, kesekian kalinye kelam kabut sbb dah lambat, dgn nak beli mknan lagi.

Masuk panggung pun dah stat dlm 15min, bile dah duduk baru aku tny, ni cite ape???Sebabnyeee lain macam betul environment rumah dlm cite tu. Then die ckp horror muvie kot....perrghhh mule2 cam igtnye kena tipu sbb kalu x silap aku, penah aku ckp aku xnak, xpernah, xsuke tgk horror movie, skali mendapat...

Tapi syukur jugak laaa, ade kotak popcorn, so ape lg setelah 1st & last horror movie aku tgk mase study dulu, Pontianak Harum Sundal Malam ek yang Maya Karin jd hantu tu aku bantai tdo, kali ni xleh nak tdo sbb mcm gigil tetibe...so aku pun guna laaa kotak tu tutup muke...

Tapi telinga xdpt nak tutup, aduiii sound die punye laaaaa, mmg dlm hati aku ckp balik ni mmg kena org escort smpi dpn pintu umah kuikuikui, dah la ending cite bukan happy ending, mmg sume org mati jugak, tinggal pembunuh jerk yg idup.

Cite die pun mmg saiko abis, dalam takut2 tu intai2 la jugak wakakaka...bile pk, drama hantu dlm tv pun aku ngelak, siap iklan pun aku leh trus tuka channel ni kan plak 1jam 45min duk ngadap horror movie yang aku xleh nak kuar mane2, mmg keras kejung dlm cinema tu.

Lepas ni whatever happen, aku kena make sure aku yg beli tiket wayang or else kena tny org yg nak blanje tu ape cite sebenonyeee..huhuhu no failure, wrong result, change strategy!!!!

Tu jerk la citenyeee, jgn ade yang brani wat lagi kat aku mcm tu mmg xsenang laa idupnyeee...kihkihkih

Saturday, October 13, 2012

KASTEL 2012 in memories

Pengalaman kali pertama dalam hidup....mungkin ade hikmah di sebaliknya

Sebelum2 ni tak pernah terpilih mewakili Selangor sebab aku mmg tak terror pun main ape2 sukan. Insya Allah semua sukan boleh main cume pro atau amatur je laaa

Its all happen bile ade kawan call & tny if aku bleh tak wakil TM Selangor utk main pingpong ke KASTEL (Karnival Sukan Telekom)....main2 tu bleh la kan tapi nak harap menang mmg impossible lagipun mase xsmpi sebulan, mase tu plak bulan puasa pas raya laaa baru bleh turun training.

And the most thing that make me sangat2 nervous sbb team ni cume nak sorang jerk pompuan....huuuuu mmg lagi la menggigil, ditambah dgn aku x kenal sorang pun drp diorg tu.

Tapi for the sake of membe mintak tolong sebab dah xde org lain dah, so aku pun beranikan laa cakap YA...

Then concern pasal kena turun training kat TM Bukit Raja, dah laaa aku baru 1st time pegi sane....ini plak twice a week kena travel ke sane after work untuk training, sorang diriiiii!!!!...

Duit tol pegi balik RM10++, dgn minyak lagi, kena time off lagi....really make me wanna sick and nyesal plak ckp ye. Bile 1st time pegi training rase mcm nak nangis sbb kena perli oleh sorang teammate sbb tak perform bagus. Rase xmo dtg dah pastu, nak gugurkan nama sendiri jerk tp fikirkan janji yang dah dibuat aku terpakse laaa gagahkan diri jugak.

This year KASTEL buat kat Melaka...urrmmm the boring one sbb beria sgt dgn sambutan 750 sejarah melakanyeeee...smpikan aku rase byk bw baju kurung dr baju sukan...zaman dahulu kala sume siap kena bawa kain batik..mmg sgt2 boring walaupun acara tu lain dr lain, and kdg2 aku jadik GPS gak utk diorg

Tapi mase study dulu mane laaa jln sgt, so igt2 lupe je laaaa...

Oleh sbb pengalaman pegi training x berapa bagus, aku ckp laaa kat diri sendiri ini adalah 1st and last aku pegi...mmg xde la pasni tp bile dah pegi cam seronok plak, mmg keje xyah nak pikir, seb baik x byk call masuk mmg enjoy sakan kat sane...

Dan teammate plak mcm lain btul mase start tournament tu, mmg giler2 supportive and encouraging each other. Lagipun kami ni ade mcm2 lapisan umur dan pengalaman, dr 20-an, 30-an, 40-an smpi laaa 50-an...
Pangkat abang dan ayah jerk sume2 tu...perangai pun macam2...

And roomate plak dapat dgn orang yg kite dah kenal so senang laaa nak kawtim...

Syukur sangat2...mule2 jerk jalan penuh liku tapi sampai masenye alhamdulillah dipermudahkan. Cume penat menunggu lelaki2 nak bersiap, kadang tu terjah sesuke ati, seb baik aku bukan jenis yg bermekap2 ni kalu tak mmg kena tinggal la dgn diorng.

Time kasih kat penaja kasut dan pakaian sukan kami, siap dgn stokin....toceeyyyy



From the left : Ain (car mate a.k.a driver mase di Melaka), En. Din (coach paling cool di dunia, like a father), En Saiful (1st teammate aku kenal, serve die sgt2 mengelirukan), Naim (car mate a.k.a partner lwn dgn KL), Emi (20-an mate kami berdua jerk), En. Talib (otaiiii, garang mase training tp kat Melaka asik gelak jerk) & En. Mazni (partner mase lawan Jhr, tipu aku psl serve pecah dua) and last but not least tukang amik gambo ni En. Raziri our manager.

Ape2 pun nak mohon ampun maaf kalau ade yang terbaca dan terasa @ ade sedara mara... xde niat nak burukkan orang lain cume nak kenang balik memori istimewa ni.

Semoga tahun depan ade kesempatan lagi nak berada dalam ini team. Kalau masih berada di MMU or TM laaa kan...dan jika dipilih sbb org lagi teror xde...Dengarnya thn dpn lum dpt dipastikan negeri yg akan jd tuan rumah sbb tunggu keputusan pilihan raya...

Thursday, October 11, 2012

Missing my sweet chat

I always had my sweet &  lovely chat here http://www.sweetchatcafe.com.my/

Dah lame tak pegi, sejak dari itu....

Missing all the foods and memories there especially DURIAN PANCAKE and the people too...


Thursday, October 4, 2012

Yearly routine....


There's a things to story about but right after Kastel ended, continue with the Convo preparation...wish that I graduate someday maybe can escape from this busy week.

 And now is my mood rite now...
 




 Even I'm craving for this....

 

Also must do this....
 
TAPIIIIIII........xde maseeeeee huhuhu

Tuesday, September 25, 2012

Short trip to Cameron Highlands

Tempat : Cameron Highlands, Apartment Villa Dahlia Tanah Rata
Tarikh : 15-16 Sept 2012
Peserta : Me, My Bro, My Cousin & her kids
Kenderaan : My only heart, Si Merah...

Almost 23 years from my 1st visit to this place...Dengan plan last minit dgn gaji yg ala-ala korek sane sini,  dan di'sponsor' almost 99% for this trip from my cousin. Alhamdulillah tu yang everything going well.

Just layan je laaa gambo ni ekkk, nak menulis byk pun dah malas..kuikuikui

Mase ni belum check in apartment, sebabnye jalan sgt2 jem dan we decided to stop for cuci2 mata dan alas perut sbb mase tu dah pukul 2pm.


Bile dah check in, angkut semua barang naik apartment and then pegi pekan Tanah Rata for lunch + dinner @ MarryBrown. Then beli barang2 basah utk bfast esok pagi. Beli brg2 kelengkapan untuk hiking ke Gunung Berinchang kasut + baju ujan in case esok ujan... 







Gambar2 ni mase pegi Gunung Berinchang, and as u can see kasut & baju ujan tu kami beli semalam. We bought the pakej that included also Tea Farm + Strawbery Farm + Butterfly Farm.  

Tak kuasa aku nak calar balarkan si Merah tu, hancur luluh hati aku nnt kalu ape2 jadi kat die.

Harga pakej RM40dewasa & RM25 kids, kecuali tiket masuk Butterfly Farm kena beli sendiri but aku x masuk pun kat dlm tu just duduk luar cuci2 mate tgk souvenir.

Hari pertama tu dah survey2 kedai mane nak beli barang2 utk bawa balik. Unfortunately, jalan ke Simpang Pulai sgt2 laaaa jem smpi ke pekan Tanah Rata, then we all decided lalu jalan Tapah sbb kereta tak berapa byk tp kena korban untuk kedai2 yang dah di'spot' smlm. Huhuhu sedih gilerrrr...

Anyhow, aku x kire laa brape byk duit abis utk cuti2 Mesia ni...sbb x sanggup nak kire kottt. However sgt2 puas hati dpt jln2 kat tmpt sejuk2 kuikuikui..

Sejak tdo di Cameron smpi laa ke hari ini, tekak aku terasa amat perit lebih2 lagi belah malam, dan bile aku ade dlm aircond xkire dlm opis or dlm kete, kompom senang sgt nak batuk...rasenye dah byk minum air, ape lagi xkena aku pun x paham..

Sunday, September 23, 2012

Degil...

Almost 3 weeks aku dah presure badan dan otak aku untuk training and preparation for Kastel. Tiap2 ptg and kdg tu smpi mlm aku training, kalau rest pun gap 1 or 2 hari je...

Ye laaa sbb sedar diri tak berapa bagus so need to berlatih smpi lebam....smpi satu tahap dah give up

Tapi bertahan je laaa sbb aku dah janji dan have to stick in to it. Nasib baik ade kawan2 yang bagi sapot walaupun they are not in my position but anyway, xdpt nak tenangkan hati tp dpt laaa kurangkan skit tekanan yang ada skang ni.

Dan sebab kedegilan itu, aku dah lame x pki protection guard utk lutut aku, and nowww ape lagi dah rase sakit harap2 tak serius laaa sbb xsmpi seminggu dah nak start the battle. 

Confirm rase cam sensorang diri jerk nnt sbb xkenal sape2...dan harap sgt xde sape yg dtg sbb aku akan rase sedih..kalu leh xnak dtg utk opening & gala nite, tunjuk muke mase ade game je bleh kan??? Susah btul kalu ade the only woman dlm team dan bese laaa seperti pengalaman aku sblm2 ni, the people in 'that' industry tak berapa amik berat pasal perempuan...huhuhu

Insya Allah semoga dpt laaa aku jd insan normal bile berada di sana nnt, kalu tak makin tambah sedih laaaa....

Friday, September 21, 2012

Tiga K

Dalam masa berbaki beberapa minit sebelum miting bermula, nak tulis skit utk pengajaran dan pedoman untuk diri sendiri dan mungkin org lain.

Skang ni aku tgh ade sindrom 3K (kastel, konvo, kenal) means that ade 3 hal yang tiba2 datang serenta, perlukan pengorbanan dan penyumbangan sepenuh jiwa, tenaga, masa dan badan.

1st skali pasal KASTEL, event ni 1st time aku masuk dan 1st time aku involve sukan yang aku tak senang sorang pun ahli2nyeee... perlu berlatih sampai ke Bukit Raja smpi tol pttnye 6.50 je tp time balik leh sesat smpi abis RM15, turun training tiap2 hari kat Indoor belum kira sampai satu tahap aku rase nak give up jerk tp dah janji dgn org, walaupun kena marah kena perli sbb tak bagus macam org lain. Nampak senyum tp dalam hati Allah je yang tahu.

2nd pasal konvo, demam dah nak smpi dengan preparation utk Canselor baru, xtau lagi mcm mane taste die, harap2 xde laaa susah nak layan. Dah laaa end of Sept aku berkampung kat Melaka 4 hari. Mmg tak sempat nak tgk preparation untuk venue2 yang terlibat.

3rd pasal kenal ni, tetibe plak org berpusu2 nak kenenkan dgn beberapa org...siap tu ade mintak buat bioadata dan kasik gambar....haiiiyyooo yg ni aku rase aku akan pk pas abis kastel & konvo sbb nak kena tawakal mase hati tengah tenang, semoga dapat jawapan yang pasti.

When all sume benda ni dtg serentak aku rase depressed sgt2...nak nangis utk lepaskan rasa tapi tak terkeluar plak air mata. Baru td pegi lunch kat kedai Pak Teh dgn kawan2...bile dah abis mkn tu tgh borak2 ade sorang makcik dgn keadaan terhencot2 bdn pun dah bongkok dgn pakaian & beg sgt daif, hati terus mcm rase kena ragut. Dlm hati, Ya Allah makcik ni dugaan die lagi kuat dr aku tp die still senyum..rase nak menangis mase tu jugak.

Lepas tu plan dgn kawan2...sorang nak tlg bayarkan mkanan yang die tapau & aku plak bagi duit cash utk derma kat makcik tu, bile hulur duit die ckp "xyah la nak" tp aku ckp amik je....huhuhu pastu aku x sanggup dah nak tgk, nak tny lebih2 pun muke die sgt2 kesian...dalam hati aku ckp, aku baru jerk Allah uji sket takat kena perli kena kutuk tp dah cepat mengalah, tapi ade lg org lain dugaannye lebih besar drp ape yang aku alami. Kalau ikutkan time2 camni, mmg duit kena korek2 laaa dlm tabung nak tunggu seminggu lagi ni, dok berkira2, tp aku ni jrg bg sedekah so aku rela hati bagi walaupun aku x tau nak idup lg seminggu ni cukup utk aku ke tak....kurang2 ade la brg2 dlm peti ais tu, xde la mati kot.

Ya Allah, kau murahkan la rezeki makcik tu...berilah die tempat berteduh. Kalau laaaa aku dikurniakan rezeki lebih insya Allah aku akan pastikan takde orang akan jadi mcm makcik tu. Makcik tu xde mintak sedekah atau ape tp atas rasa kasihan, xpe la kalau org ckp aku kena tipu ke ape, yang tu biarlah urusan die dgn Allah.

Sekurang2nya, aku x rase bersalah kalau die betul2 susah.

Friday, September 14, 2012

Menjadi diri sendiri...


Usah menjadi Khadijah andai tidak sesempurnanya

Usah menjadi Rabiatul Adawiyah andai tidak setia dalam sengsara

Usah menjadi sekuat Sarah andai tidak seteguh dirinya

Usah menjadi Zulaikha andai kasih tidak setulus hatinya

Jadilah dirimu sendiri kerana Engkaulah wanita terhebat ciptaan Ilahi...


Doa apabila terganggu atau terkejut ketika tidur
Maksudnya :- Aku memohon perlindungan dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada kemurkaanNya dan azabNya, daripada kejahatan hambaNya dan daripada hasutan syaitan-syaitan dan daripada syaitan mendekatiku.

Wednesday, September 12, 2012

Tika Bidadari Berbisik

Kalian,

Janganlah memandang serong perempuan seperti kami yakni yang tiada teman berkongsi duka di sisa kehidupan ini. Setiap manusia dilahirkan berbeza sifat, niat & perbuatan. Kami pasti pernah berasa kesunyian dan kesepian. Pernah menerjah di hati, kenapa kami tiak bisa memilikinya? Namun sebutir iman telah menguatkan kami dan mendidik kami untuk mengenal maksud redha, tawakal dan "La Tahzan" yakni jangan bersedih.

Walaupun kita dilahirkan atas nama perempuan, tetapi Allah telah mencipta kita dengan berbeza-beza sifat dan berbeza niat. Ada perempuan yang sangat mencintai dunia dan akan melalukan apa saja untuk mencapai niat. Mungkin juga ada perempuan yang memilih untuk hidup dan matinya kerana Allah dan mencintai Rasulullah.

Menjadi isteri kepada seorang suami adalah impian setiap wanita. Apatah lagi jika dianugerahi kebahagiaan dan kesetiaan yang berpanjangan. Namun bukan semua wanita memilikinya.Bersabarlah. ajarlah hati dengan kesabaran sentiada redha dengan pemberian Ilahi. Insya Allah hati akan tenang, setenang air di kali.

Aneka interpretasi dan pelbagai corak lakaran kehidupan.

Petikan di atas diambil daripada buku yang baru aku beli melalui online. Sebelum tu ade review dlm paper, so rase mcm menarik jugak buku ni...

Kisah dilema peranan sebagai Miss Single atau Puan Suri. Sebenarnya, naskah ini ditulis oleh seorang isteri kepada seorang gadis. 

Manusia zaman millenium skang ni, selalu sgt cepat buat kesimpulan kalau ade perempuan yang lambat kawin atau xjmp2 org yang berkenan, confirm akan ckp cerewet sgt laaa, memilih laaaa... saya cadangkan anda bace buku ni.... TIKA BIDADARI  BERBISIK 

Disarankan dapatkan buku ini, oppsss saya x dpt ape2 komisen okkk..tp sekurang2nyaaa rase bersyukur atas ape yang Allah telah takdirkan sepanjang hidup ini.

Tuesday, September 11, 2012

Keluarlah kamu, zon selesa

Mengaku yang aku ni susah btul nak adapt with the new environment.

Hidup just pegi keje, balik keje...then tdo

However this month hidup aku will be change a bit, will meet my new team mate....all men and I'm only the one, totally strangerssss...

Travelling jauh plak tu walaupun 2x seminggu tapi kalau dah balik mlm tu a bit worried jugak la kan, harap2 pertemuan kali pertama ini akan membuahkan hasil supaya ditukarkan ke Cyberjaya, dekat skit dgn umah... Pernah pegi sane sekali itupun konvoi ramai2 dlm 40min gak laaa, bile balik bleh plak salah masuk exit smpi lalu pusat bandar, hadoiiiii.....

Harapnye lelaki2 tersebut boleh mempertimbangkan permohonan supaya pusatnya buat dekat la skit dr tmpt aku nihhh...

Risau, takut, gigil, excited = mixed feelingsss...

Monday, September 3, 2012

HUH!

SOMEBODY MAKE ME 

THIS


AND

THIS


p/s : Tak masuk akal langsung, dan perasan macam bagus..maybe wayar dlm otak ade yg dah putus. Harapnye ko tau aku maksudkan ko yerkkk

Thursday, August 30, 2012

Derma Organ

Planning to register for organ donor, get all the info & dah isi borang cume kena dpt permision lisan from my parent.
2thn lepas, aku pernah utarakan hasrat ini pada parent  tapi jwpannya tidak memberangsangkan. So thn lepas aku xsentuh lagi pasal mende ni.

Then suddenly, aku terbaca hasil tulisan Saiful Islam @ Ustaz Hasrizal berkaitan Derma Organ 

Then tibe2 lagi, TING! Kalau diutarakan lagi pasal ni agak2 my parent boleh terima ke tak? Dulu maybe diorg takut jenazah aku tak sempurna tapi dalam agama mengharuskan. 

Pendapat aku plak, kalau laaa organ dalaman aku masih elok dan dapat digunakan oleh org lain, kenapa kita tak dermakan saje, lgpun kita dah mati kan... Adakah Allah akan kire organ2 kita ade hilang ke tak? Tak kot... hanya doa anak, amal jariah dan ilmu yang dimanfaatkan Allah akan kire betul tak?

Walaupun nama dan jasa kita xde masuk paper, dpt pingat emas ke, dpt pecah rekod ke tapi kita ada jasa yang nak disumbangkan pada org yang masih ade harapan untuk hidup, xmasuk paper pun xpe.

Amatlah bahagia sangat kalau kita dapat berbuat amalan baik semasa kita dah mati. Nak derma plak ade macam2 jenis, luar dlm sume boleh derma asalkan boleh digunakan, tapi seperti yang Ustaz Hasrizal cakap mungkin kalau derma bahagian luaran tu buatkan kaum keluarga trauma atau boleh nak trime, kite boleh je nak derma organ dalaman.

Hmmmm... Ya Allah bukakanlah hati mereka untuk bersetuju dengan hasratku ini.

Terima kasih Ustaz sebab tulis artikel tentang ini. Semoga lebih ramai orang Melayu terutamanya boleh membuka fikiran dan sedar seterusnya mendaftar sebagai penderma organ.

Monday, August 27, 2012

Niat & Usaha

Alhamdulillah diberikan peluang untuk hidup dan membuat amal ibadah padaNya. Dan dapat meneruskan puasa selepas bulan Ramadhan.

Hasrat dan niat yang telah lame dipendam dan thn lepas jadi makin membuak-buak...

Apakah??? Hihihi nak pergi UMRAH, insya Allah.

Sebelum ni ade planning pegi dgn F4, tp sbb 2 org dah kawin dan beranak pinak plan tu cam tenggelam skettt..

Then pagi ni ade tgk Tanyalah Ustaz TV9, tajuk umrah dan ziarah...

Makin membuak-buak rasenye nak pegi Umrah. Ustaz Izhar cakap kalau dpt tgk Kaabah secara live hati rase tenang walaupun mase kat hotel td rase nak marah2...kuikuikui

Selain niat dan usaha, perlu juga berlatih dari sekarang untuk menjaga adab iaitu :-
1. Senyum selalu 
2. Bersyukur
3. Sabar
4. Bykkan ibadat sunat

However, untuk perempuan bujang macam aku, perlukan izin wali iaitu ayah dan ditemani oleh mahram/perempuan yg boleh dipercayai (kawan rapat/sedara)...sape nak teman aku???angkat tepon dan call ek hihihi

Ya Allah semoga Kau berikan kesempatan untuk aku menjadi tetamuMu. Now, niat dah ade, then have to usaha untuk cukupkan kewangan dan pergi ke sana dgn hati yang gembira. Dan perlu sihatkan mental dan fizikal.

Jom kita prepare!!!

Thursday, August 23, 2012

Self-reminder

Renung-renungkan dan selamat beramal....

Imam Syafi’i berkata: “Barangsiapa menasihati saudaranya secara rahsia, maka sungguh ia telah memberi nasihat dengan sebenarnya dan menghargainya. Sedangkan barangsiapa yang memberi nasihat secara terang-terangan dihadapan manusia, maka sungguh ia telah membongkar aib saudaranya dan merendahkannya.” (al-Majmu’ Syarh al-Muhadzdzab, 1/31)

 Ayat kurang asam :- Kalu x puas ati face to face lerrr....

Moga Allah jauhkan sifat macam ni dlm diri kita semua. Amiinnnn....

Wednesday, August 22, 2012

Redha itu Nikmat

Bersyukur pada Yang Maha Kuasa

Walaupun kegembiraan yang aku harapkan belum muncul lagi, tapi Dia dah makbulkan hajatku untuk buat org2 yang aku sayang yang sentiasa ada dlm doaku bahagia dan murah rezeki.

Tak semua yang kita harapkan kita akan dapat, kadang kala setiap yang berlaku perlukan pengorbanan.

Setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya. 

And for those yang rase aku menjauhkan diri or membekukan diri tak mcm dulu2 esp to SB, S & AA...maybe ade perasaan marah tp skang dah reda dan aku dah maafkan pun cume mungkin persahabatan tu tak bole nak jd macam dulu2..dan aku rase itu sahaja cara terbaik.

Mungkin aku cume manusia biasa tak mampu nak buat baik pd org yang pernah melukakan kita tapi hari demi hari i'm trying to keep my faith to Allah, dan harap korang semua pun boleh maafkan aku. 

I'M SORRY, PLEASE FORGIVE ME

Aku pun tak tau bile mase Allah nak panggil balik, maybe niat nak mintak maaf kat semua org tu ade tp kesuntukan masa. Rite now I'm physically sick...just pray that nothing serious, maybe I'm too sensitive.

Saturday, August 18, 2012

Struggle & Survive

It had been a year

Year of STRUGGLING & SURVIVING

Year of HOPING & LOSING

Year of SELF-REFLECTION & lots of "SILENT"


Year to be STRONG in and out

Dalam tempoh ni jugak banyak yang dah berubah dan ade yang masih seperti dulu...

Syukur sangat2 saat ini aku terjumpa dengan beberapa blog yang buatkan aku lebih bersyukur atas apa yang aku alami sebelum ini, silent reader sekalian boleh baca jugak kalau ade kemampuan boleh derma jugak...

1. http://miera301.blogspot.com/p/norma-talib.html    ---- pengorbanan seorang suami menjaga isteri sehingga akhir hayatnya.

2. http://abil4fauziah.blogspot.com/ ----- pengorbanan seorang suami sanggup berhenti keje utk menjaga isteri yang terlantar sakit sehingga hari ini

3. http://aliaharyanie.blogspot.com/  ------ kisah seorang isteri yang telah ditinggalkan oleh suami dan sekarang berdikari menjaga anak walaupun sedang sakit

Muslimah sekalian,
Sedarkah kita secara fitrahnya Allah menciptakan kita dengan hati yang kuat
Terkadang emosi kita yang lebih menguasai hati membuatkan kita lupa
betapa tabah dan kuatnya hati ini.
Betapa cantik dan indahnya Allah ciptakan wanita itu dengan kelembutan
dan kekuatan yang ada pada kita.
Bertambah cantik lagi seorang wanita yang menghiasi emosi dan hatinya
dengan cinta kepada Illahi.

Kemenangan hidup bukan bermakna kejayaan mendapat banyak, tetapi ada pada kemampuan menikmati apa yang didapat tanpa menguasai. Pelajaran dari beberapa kehilangan, bahawa dalam setiap kehilangan ada pembelajaran yang membuat jiwa makin dewasa. Atau mungkin menjadi sebuah proses lepasnya sebuah ego dalam diri. Di saat kehilangan, kita jadi meringkuk seperti bayi yang tak punya kuasa.


Ketika hati seorang muslimah terluka, hati-harinya akan dia penuhi dengan semangat perubahan lebih baik pada dirinya

dari: http://akuislam.com

What ever it is, this Ramadhan very meaningful for me, Alhamdulillah I manage to avoid from going to any PARAM, just masak sendiri or rezeki org bagi, or iftar di surau, semoga Allah memberkati hidup mereka semua.

p/s : when writing this, I'm just dream on him, he just stare at me and not saying even a words...