Wednesday, November 27, 2013

Kisah Si Sulung, aku lerrr tu....

Mari kite tengok, terutama skali pada anak sulung....ade byk persamaan tak??

- pusat perhatian
Mase belum ade adik-adik lagi mmg jd perhatian laaaa
- berbuat lebih baik agar mendapatkan perhatian 
Kena jaga perilaku supaya adik2 pun buat mende yang sama
- ciri-ciri pemimpin, bossy, rasa btul
Memanggggg.....
- bercita-cita tinggi 
Cita-cita mmg tinggi, sepatutnya berusaha untuk jadi yang terbaik pada adik2
- cerewet
Of course, tp cerewet yang lebih byk baik drp buruk kotttt
- tepat dan ingin sempurna
Same laaa mcm cerewettttt
- tersusun dan kompeten
Same jugak laaaaaa
- tepat waktu
Urmm yang ni leh tny kawan2 mase sek or dkt U, sampai skang pun aku rase masih amalkan...sbb aku tak suke org tunggu, ye laaa kite kena bajet masa bajet ape2 yg ptt...sbb masa sgt laaa berharga, kalau rasa kita ni cam jln slow, mekap smpi 2 jam, mandi smpi 3 jam, so set la mase (haaaa stress kan dengar mukadimah aku??)
- tak suka kejutan
Yang ni mmg xsuke laaaa sgt, mase kat U mmg ade membe yang suke beno buat surprise...mmg kena la sebakul lepas tu....
- hati cepat berubah
Means cepat bosan dgn satu2 benda, satu2 hal, satu2 org... yerrrr I mean it
- sukar mengatakan dan menerima 'tidak'
Haaaa yang ni mmg payah, payah sgt sampai laaa skang ni, kalu berjaya mengatakan tidak, perasaan serba salah sampai laaa berbulan-bulan
- bertanggungjawab & jaga peraturan
Disebabkan tanggungjwb anak sulung, perlu jaga adik-adik walaupun dlm kes aku ni kena jaga hero2 malaya...so cara membesar pun jd keras la kan...
- cara protes adalah dgn melanggar peraturan
Haisshhh ni mmg perangai buruk beno, kalau rase tensen tu, mule laaa bawa kete laju2, xikut peraturan, mase kecik ape laaa lagi, bese elok je dgr ckp mak ayah, tp skali skale start la mengelat mcm2
- selalu berusaha menyenangkan hati org lain
Ye laaaa, seboleh2 cube simpan dan pendam perasaan sendiri, xnak org tgk kita ni ade masalah, sbb kita yg kena jaga adik2...susah mcm mane skali pun kalu boleh cover mmg terbaikk
- kurang ambil berat diri sendiri
Ye laaaa mmg btul tapi berat badan maintain berat jerrr
Merepek yang ade betul ade yg xbetul sgt....keadaan skang yg menghimpit jari jemari untuk menulis sbb tak xde mood nak berckp...
source : http://www.ayahbunda.co.id/Artikel/keluarga/psikologi/memahami.karakteristik.anak.sulung/001/007/494/1/1

Terima kasih




Tak terdaya lagi ku harungi hidup ini
Dengan seribu ngeri menyakitkan di hati

Tak termampu lagi ku ratapi nasib diri
Apa yang terjadi ku pendam hampir mati sendiri

Mengapa ini harus ku tempuhi sampai bila kan berhenti
Entah siapa ingin jadi saksi hanyalah Tuhan yang mengerti

Maafkan aku berpaut di kasihmu menumpang bahagia seketika
Izinkan aku sedetik di hatimu kerna ku jua manusia
Terima kasih 

source : youtube

Wednesday, November 20, 2013

Wednesday, November 13, 2013

Piala Malaysia 2012 - Tok Gajah & Pakcik Majid

Macam biasa alasan klise yang aku nak bg sebab dah lame tak menulis...bosan, malas dan serabut

Sampai ade org tegur bile mau update daaaaaa...then baru realise bulan Nov langsung tak menulis

So arini tergerak hati nak tulis pasal Piala Malaysia & pakcik Majid. Alhamdulillah Pahang menang piala kalahkan Kelantan 1-0 selepas tunggu saat ini selama 21 thn. Mcm biasa tuan tanah tgk kat umah je laaa...

Dan sedang asyik pemain, penyokong Tok Gajah meraikan kemenangan bermakna, di satu sudut tibe2 nama Pak Majid jadik tumpuan jugak. Mane taknye pakcik ni bernazar kalau Tok Gajah menang, die nak berjalan kaki dari Stadium Kuantan ke Stadium Shah Alam, Ya Allah, nazar pakcik ni...die cuma bawa RM60, 2psg baju dan seorang teman setia. 

Macam2 perasaan mase tu, kalau la ayah kita sendiri, mmg xsanggup la nak hadap...tp dlm masa same sentiasa nak tau perkembangan pakcik Majid ni...seb baik laaa dlm perjalanan die tu ade la gak org derma kasut, selipar utk die...semoga Allah berkati jasa-jasa kalian.

Kalau tak silap pakcik tu berjalan pada 4 Nov dan smpi pada 12 Nov...huhuhu tabik spring la kat pakcik ni, walaupun keje pakguard je tp semangat die kuat sgt, wondering masih ade anak bini or sebatang kara jerk...tapi penat lelah pakcik tu berbaloi sbb PBNP bagi hadiah tunaikan haji ke umrah thn dpn, dan dpt rekod Malaysia sbb jalan kaki paling jauh...

Whatever it is, rase kagum sgt dengan semangat die...aku yg muda ni pun asik up and down jerk semangat, ujian baru kena skit tp tahap kesedihan or ke'down'an tu sgt2 laaaa merepek...

Syukur atas segala takdirNya.