Wednesday, November 27, 2013

Kisah Si Sulung, aku lerrr tu....

Mari kite tengok, terutama skali pada anak sulung....ade byk persamaan tak??

- pusat perhatian
Mase belum ade adik-adik lagi mmg jd perhatian laaaa
- berbuat lebih baik agar mendapatkan perhatian 
Kena jaga perilaku supaya adik2 pun buat mende yang sama
- ciri-ciri pemimpin, bossy, rasa btul
Memanggggg.....
- bercita-cita tinggi 
Cita-cita mmg tinggi, sepatutnya berusaha untuk jadi yang terbaik pada adik2
- cerewet
Of course, tp cerewet yang lebih byk baik drp buruk kotttt
- tepat dan ingin sempurna
Same laaa mcm cerewettttt
- tersusun dan kompeten
Same jugak laaaaaa
- tepat waktu
Urmm yang ni leh tny kawan2 mase sek or dkt U, sampai skang pun aku rase masih amalkan...sbb aku tak suke org tunggu, ye laaa kite kena bajet masa bajet ape2 yg ptt...sbb masa sgt laaa berharga, kalau rasa kita ni cam jln slow, mekap smpi 2 jam, mandi smpi 3 jam, so set la mase (haaaa stress kan dengar mukadimah aku??)
- tak suka kejutan
Yang ni mmg xsuke laaaa sgt, mase kat U mmg ade membe yang suke beno buat surprise...mmg kena la sebakul lepas tu....
- hati cepat berubah
Means cepat bosan dgn satu2 benda, satu2 hal, satu2 org... yerrrr I mean it
- sukar mengatakan dan menerima 'tidak'
Haaaa yang ni mmg payah, payah sgt sampai laaa skang ni, kalu berjaya mengatakan tidak, perasaan serba salah sampai laaa berbulan-bulan
- bertanggungjawab & jaga peraturan
Disebabkan tanggungjwb anak sulung, perlu jaga adik-adik walaupun dlm kes aku ni kena jaga hero2 malaya...so cara membesar pun jd keras la kan...
- cara protes adalah dgn melanggar peraturan
Haisshhh ni mmg perangai buruk beno, kalau rase tensen tu, mule laaa bawa kete laju2, xikut peraturan, mase kecik ape laaa lagi, bese elok je dgr ckp mak ayah, tp skali skale start la mengelat mcm2
- selalu berusaha menyenangkan hati org lain
Ye laaaa, seboleh2 cube simpan dan pendam perasaan sendiri, xnak org tgk kita ni ade masalah, sbb kita yg kena jaga adik2...susah mcm mane skali pun kalu boleh cover mmg terbaikk
- kurang ambil berat diri sendiri
Ye laaaa mmg btul tapi berat badan maintain berat jerrr
Merepek yang ade betul ade yg xbetul sgt....keadaan skang yg menghimpit jari jemari untuk menulis sbb tak xde mood nak berckp...
source : http://www.ayahbunda.co.id/Artikel/keluarga/psikologi/memahami.karakteristik.anak.sulung/001/007/494/1/1

No comments:

Post a Comment