Sunday, January 31, 2010

I'm sick!

Cannot sleep well last nite.....

Feel dizzy

Stomachache

Heavy flu

And its continue until now.....

Tak leh duduk or tunduk kepala lame2 if not, hidung akan kuar air not flu huhuhu.....means that my nose is crying, seksanyaaaaaa.....

Friday, January 29, 2010

Renungan....

Sumber drp : Laman Seri

Ingatan bagi pelupa: Fadilat baca 10 ayat surah al-Baqarah

Assalamualaikum warahmatullah,

Saya baru saja selesai mentelaah buku yang bertajuk "Zikir & Doa - Penangkal Gangguan Jin & Syaitan" oleh Jamaluddin Ibrahim Mydin (Penerbit al-Hidayah Publication) dan terserempak pula dengan doa yang sama yang dipetik dari BHarian 2010/01/25.


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


الٓمٓ (١) ذَٲلِكَ ٱلۡڪِتَـٰبُ لَا رَيۡبَ‌ۛ فِيهِ‌ۛ هُدً۬ى لِّلۡمُتَّقِينَ (٢) ٱلَّذِينَ يُؤۡمِنُونَ بِٱلۡغَيۡبِ وَيُقِيمُونَ ٱلصَّلَوٰةَ وَمِمَّا رَزَقۡنَـٰهُمۡ يُنفِقُونَ (٣) وَٱلَّذِينَ يُؤۡمِنُونَ بِمَآ أُنزِلَ إِلَيۡكَ وَمَآ أُنزِلَ مِن قَبۡلِكَ وَبِٱلۡأَخِرَةِ هُمۡ يُوقِنُونَ (٤) أُوْلَـٰٓٮِٕكَ عَلَىٰ هُدً۬ى مِّن رَّبِّهِمۡ‌ۖ وَأُوْلَـٰٓٮِٕكَ هُمُ ٱلۡمُفۡلِحُونَ (٥) إِنَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ سَوَآءٌ عَلَيۡهِمۡ ءَأَنذَرۡتَهُمۡ أَمۡ لَمۡ تُنذِرۡهُمۡ لَا يُؤۡمِنُونَ (٦) خَتَمَ ٱللَّهُ عَلَىٰ قُلُوبِهِمۡ وَعَلَىٰ سَمۡعِهِمۡ‌ۖ وَعَلَىٰٓ أَبۡصَـٰرِهِمۡ غِشَـٰوَةٌ۬‌ۖ وَلَهُمۡ عَذَابٌ عَظِيمٌ۬ (٧) وَمِنَ ٱلنَّاسِ مَن يَقُولُ ءَامَنَّا بِٱللَّهِ وَبِٱلۡيَوۡمِ ٱلۡأَخِرِ وَمَا هُم بِمُؤۡمِنِينَ (٨) يُخَـٰدِعُونَ ٱللَّهَ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَمَا يَخۡدَعُونَ إِلَّآ أَنفُسَهُمۡ وَمَا يَشۡعُرُونَ (٩) فِى قُلُوبِهِم مَّرَضٌ۬ فَزَادَهُمُ ٱللَّهُ مَرَضً۬ا‌ۖ وَلَهُمۡ عَذَابٌ أَلِيمُۢ بِمَا كَانُواْ يَكۡذِبُونَ (١٠)


DIRIWAYATKAN daripada Ibn Mas’ud r.a, katanya: “Sesiapa membaca 10 ayat daripada surah al-Baqarah ketika awal waktu siang, syaitan tidak akan menghampirinya hingga ke petang. Jika ia membacanya pada waktu petang, syaitan tidak mendekatinya hingga ke pagi. Ia juga tidak akan melihat sesuatu yang ia benci pada keluarga dan harta bendanya,” (Riwayat al-Darimi, al-Bhaihaqi di dalam kisah Syu’ab al-Iman).


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

الٓمٓ (١) ذَٲلِكَ ٱلۡڪِتَـٰبُ لَا رَيۡبَ‌ۛ فِيهِ‌ۛ هُدً۬ى لِّلۡمُتَّقِينَ (٢) ٱلَّذِينَ يُؤۡمِنُونَ بِٱلۡغَيۡبِ وَيُقِيمُونَ ٱلصَّلَوٰةَ وَمِمَّا رَزَقۡنَـٰهُمۡ يُنفِقُونَ (٣) وَٱلَّذِينَ يُؤۡمِنُونَ بِمَآ أُنزِلَ إِلَيۡكَ وَمَآ أُنزِلَ مِن قَبۡلِكَ وَبِٱلۡأَخِرَةِ هُمۡ يُوقِنُونَ (٤)

(Surah al-Baqarah, ayat 1~4)


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ 

(Surah al-Baqarah ayat 255 - Ayat Kursi)


لَآ إِكۡرَاهَ فِى ٱلدِّينِ‌ۖ قَد تَّبَيَّنَ ٱلرُّشۡدُ مِنَ ٱلۡغَىِّ‌ۚ فَمَن يَكۡفُرۡ بِٱلطَّـٰغُوتِ وَيُؤۡمِنۢ بِٱللَّهِ فَقَدِ ٱسۡتَمۡسَكَ بِٱلۡعُرۡوَةِ ٱلۡوُثۡقَىٰ لَا ٱنفِصَامَ لَهَا‌ۗ وَٱللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ (٢٥٦) ٱللَّهُ وَلِىُّ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ يُخۡرِجُهُم مِّنَ ٱلظُّلُمَـٰتِ إِلَى ٱلنُّورِ‌ۖ وَٱلَّذِينَ كَفَرُوٓاْ أَوۡلِيَآؤُهُمُ ٱلطَّـٰغُوتُ يُخۡرِجُونَهُم مِّنَ ٱلنُّورِ إِلَى ٱلظُّلُمَـٰتِ‌ۗ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ أَصۡحَـٰبُ ٱلنَّارِ‌ۖ هُمۡ فِيہَا خَـٰلِدُونَ (٢٥٧

(Surah al-Baqarah ayat 256~257)


لَا يُكَلِّفُ ٱللَّهُ نَفۡسًا إِلَّا وُسۡعَهَا‌ۚ لَهَا مَا كَسَبَتۡ وَعَلَيۡہَا مَا ٱكۡتَسَبَتۡ‌ۗ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذۡنَآ إِن نَّسِينَآ أَوۡ أَخۡطَأۡنَا‌ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحۡمِلۡ عَلَيۡنَآ إِصۡرً۬ا كَمَا حَمَلۡتَهُ ۥ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِنَا‌ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلۡنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِۦ‌ۖ وَٱعۡفُ عَنَّا وَٱغۡفِرۡ لَنَا وَٱرۡحَمۡنَآ‌ۚ أَنتَ مَوۡلَٮٰنَا فَٱنصُرۡنَا عَلَى ٱلۡقَوۡمِ ٱلۡڪَـٰفِرِينَ (٢٨٦

(Surah al-Baqarah ayat 286)


Ibn Mas’ud r a, meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: “Sesiapa membaca 10 ayat: Empat daripada awal surah al-Baqarah, ayat al-Kursi, dua ayat selepasnya dan ayat penutup surah al-Baqarah, nescaya syaitan tidak akan memasuki rumah itu hingga pagi,” (Riwayat al-Tabrani dalam al-Kabir dan riwayat al-Hakim, kata hadis dinilai Sahih).

Thursday, January 28, 2010

The proof........

Still remember this post ...Alhamdulillah ??? Now already get the black & white, again Alhamdulillah but I'm not sure if I feel happy or not. So far, level position still the same but I'm not sure whether level salary will be increase or not. Rasenye xnaik gak kot, ok la tu kan, baru 2 thn keje kat MMU but already given the permanent title. Dah cukup bersyukur dah tu...huhuhu

Harapnye dapat naikkan semangat untuk kerja bersungguh-sungguh dan ikhlas kat sini, so no more kutuk2 or perli2 MMU ek, have to love it like you love yourself...hahaha

Well, rasenye nak celebrate kat mane???Opppsss sory laaaa my bonus pun going to have deficit sbb dah ade barang yang kena beli, xleh tangguh2 dah...maybe tunggu bonus prestasi yang akan dtg la ye hehehe....

Wednesday, January 27, 2010

Cinta, Sayang, Suka, Minat

CINTA - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)

SAYANG - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)

SUKA - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)

MINAT - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…

sumber : 1001 rahsia diri

Tuesday, January 26, 2010

Karok vs Ular

Haaaaa kepada kaki-kaki karok @ karaoke area Putrajaya/Cyberjaya mesti familiar dgn ini tempat kan??? Actually, ini my 1st attempt to go here...sebelum ni dah ramai yang ajak tp iman aku masih kuat hahaha....

Tapi sebab beria2 sgt dah kakanda sume ni nak suh ikut, on 22 Jan 2010 (Jumaat) maka aku pun ikut je laaaa walaupun hari tu hari Jumaat dan aku pakai baju kurung...rupenye bile dah smpi sane jgnkan baju kurung, yang pakai baju melayu pun siap wat 'khutbah' kat dlm bilik2 kecik nun... huhuhu

So this is our lucky number for dat day, 864. Sanggup time lunch pi karok dan korbankan masa mkn, sume berpuasa untuk beberapa jam...

Planning ni pun sebenarnye byk cite di sebaliknye sebelum ianya btul2 menjadi kenyataan. Kalau x silap 2 week lepas Mastermind @ Kak Ayu dah emel utk ajak gegurl sume pegi karok tp last minit die sendiri yang batalkan sbb ade hal....

Then, die x berputus asa untuk menganjurkan aktiviti ini. Last week die wat conference wif 3 more of us...nnt I reveil sape lagi yang menjadi ahli kelab karok ni. Plan punye plan before lunch we got the confirmation akan pergi, suddenly for the 2nd time, Kak Ayu kena batalkan sbb die ade koje katenye....issshhhh hanginnn la den, dah semangat nak pi tibe2 die jugak batalkan sendiri. However, I dpt maklumat drp sumber2 yg boleh dipercayai yang koje Kak Ayu telah dibatalkan then setelah hampir2 di'blacklist' oleh ahli kelab karok maka, plan pun jadi lerrrr....

Sebanyak 10 lagu telah di'booking' tp malangnye lagu terakhir kitorng silap pilih lagu laaaa xtau langsung camne nak nyanyi hahaha, so kuar je laaaa sambil menuju ke Big Apple...utk tapau. For your info aku xde pun amik lagu ape2 cume buat mimik mulut je mase diorng nyanyi hahaha maklumlaaaa aku dgn mic ni mmg xleh jumpe..xtau arr nape mmg dari kecik mcm tu laaaa smpi laaaa beso ni, aku fobia dgn mic walaupun x penah laaa jadi ape2 or sejarah pasal aku & mic ni hehehe...

Cume kat sini je aku berani, rase nak peluk2 je kakandaku semua sbb sekurang2nya aku hepi n enjoy sgt hang out dgn diorng walaupun yang sorang tu dah status mak dara. Nak wat koje gile2 lagi jgn lupe la panggil adinda ye....hehehe

p/s: Suara sume ok laaaa, kena byk practice lagi kalau nak jd juara MMU Star, mau sehari gak lerrr telinga aku nak baik sbb sengal gilerrr dgr muzik dlm bilik kecik camtu huhuh....

*************************************************************************************

Ular - binatang yang aku boleh dengar kalau disebut tp tak berapa suke nak tengok even on tv or gambar statik. Lately, aku slalu je mimpi pasal ular ni, aku slalu nampak ular dan akan tdo akan ular. Tak tau laaaa ape tafsiran mimpi tu, cume aku harap badan aku ni xde laaaa kena buatan manusia yang xnak tgk aku hidup tenang. Ye laaaa, manusia zaman skang ni walaupun dah moden tp still percaya mende2 karut.

Kadang tu kite x penah wat ape2 pun pada org tu tp hati manusia kite tak tau kan. Tapi aku harap baik or buruk pun mimpi tu, jgn lerrr kuar ular...huhuhu walaupun mate ngantuk tp aku still xleh nak lelap sbb mesti akan terbayang.

Walaupun kita dah lakukan terbaik dan ape yang kite wat tu terbaik untuk kita tp belum tentu org sekeliling boleh terima keputusan yang telah dibuat. Takkan smpi nak wat sidang media kan hahaha mcm artis la plak. Semoga tidurku sentiasa didatangi oleh mimpi yang indah2, sebabnye realiti hidup tak seindah seperti yang diharapkan.

Thursday, January 21, 2010

Back Pain

I think I need to change my mattress. When woke up this morning, rase back pain yg amat. Earlier when at the office already felt buah pinggang sakit and smpi mlm td dah rase mcm lumpuh separuh bdn huhuhu.

At this moment I'm using very2 poor mattress, rasenya tilam kat umah kongsi Indon tu lagi elok kot. Poor is not mean dah buruk ke ape tp tak sesuai untuk tdo atas tu for quite some of time. Tilam yang boleh lipat 3 tu, about 1 & 1/2 inch je kot tp ade dua, so dlm 3 inch laaaa....

Badan dah makin berusia ni kena la jaga elok2 kan, nnt susahkan org, kalau dah mati tu xpe laaaa, tp kalau sakit nak kena org jaga tak ke susahkan org lain. Nak bagi upah pun xde duit. Tp nak beli tilam yang mane satu plak jd satu masalah. What is the best & suit for my body & my pocket too. Aiisshhh dah byk mende nak beli but have to postpone dulu. But I think most of it just my desire not my need. However, this mattress thing is my need rite? Have to buy mattress that can support my back ni.

And also I think mmg akan ade delivery smpi umah kan?Ye laaa mane nak sumbat kalu I shop with the Kancil, harus akan letak atas bumbung kete, tp nnt kalu ade roadblock kena saman pulak....Can a day without making any choices???

Tuesday, January 19, 2010

Best Friend vs Boyfriend

Which one you will choose. You love both so much, you need both too but when you think that you need to be fair and equal with these two person and they cant accepted each other and when the rite time you need to choose.....

I'm totally crazy when have to think about it. I need to take care of their feeling although me myself never think about what exactly inside my heart. But for me, if I'm given a chance I wouldn't choose anyone of them. I cant be neither better best friend nor better girlfriend.

That's why I need A NEW JOB!!! Or MOVE OUT from this world so that I can live my life alone. The place that nobody know me. I know we need to be PATIENT as Sabar Separuh drp Iman and let give them a time to be comfortable with each other but I'm just a human, a small little tiny girl that live in this world. I have limitations of everything.

I'm not sure when it will be end. When I can live peacefully and I think I want to live my life alone with my mom and dad only. It is not the time to make any commitment or close with anyone.

I need my mom. I need my dad. Ya Allah, give me strength to facing your challenges until you take my breath away.

........Alhamdulillah

Sometime when you feel very bad day and suddenly you get a news that at least can make you smile. But I'm not sure if I need it now or not... Bukan xnak bersyukur tp ntah laaaa just hoping it will be better time by time.

p/s: I'll let you all know when I get the black & white

Monday, January 18, 2010

Tertekan....separuh jiwaku pergi

Sometime bile kite mmg xde mood dan dah bosan dengan persekitaran yang xsihat dlm mcm2 perkara, rase nak wat ape pun dah xde semangat...

Ape yg jadi lawak kite akan rase benda tu tekanan. Kadang tu rase mcm tak dihormati as human being ni kan plak org atasan. Bukan nak suh junjung or red carpet or salute tiap kali nmpk. Bile dah jadi mcm ni nak marah pun x larat cume mampu menangis!!! Nape laaa airmata ni murah sgt, tensen skit je nangis, tensen skit je nangis....itu je laaa mampu buat, nak percaya kat org sekeliling pun dah susah skang ni. Kalau ikutkan 'godaan setan', aku rase aku mampu sepak org smpi mampus.

Kalau yang bace ni pun xpaham xpe laaaa. Aku je yang paham ape yg aku tulis dan ape yang aku tgh rase. Biasanya bile time mcm ni, aku akan tulis atas kertas ape yg aku rase dan bile dah abis luah tu aku akan koyak dan buang, pasni aku bakar kot sbb dlm simpanan ade stok 'lighter'.

Bile dah ade blog ni, aku lebih suke ckp kat sini at least, sape yang bace sekurang2nye leh tau ape aku rase dan kalau org tu termkn cili, akan rase la pedas even aku x mention name sape2....
Feeling like wanna go home rite now, minyak kete tu leh smpi Muadzam.

Sudah..sudah...cukup laaa korang tau aku rase tekanan yang amat, xtau nape tibe2 jd macam ni. Setan ape dah merasuk x tau laaaa....Bulan pun lum penuh lg, Tipah bile kite nak tgk kelip2??? Tekanan dah tahap maksima ni.

Pernahkah kau bicara tapi tak didengar
Tak dianggap sama sekali
Pernahkah kau tak salah tapi disalahkan
Tak diberi kesempatan

p/s: Have to avoid this feeling until tomorrow, sbb aku xnak nnt effect Assessment utk Subordinates...huhuhu, anyone nak lend me their arms???saje je bile time camni kan nak je peluk my mom so need a substitute...hehehe

Happy Birthday Umi!!!

For my luvly mother....

Nyummmyyy sedapnyeeeee...masih terigt2 kesedapan 'kuih-muih' yang ada ni...

Anyway, smlm dpt jugak meraikan hari jadi ibuku tersayang 17.01.58, dah 52thn umurnyeee tp lum ade cucu lg muehehe, xpe cucu sedara kan ramai, comel dan sentiasa wat we'all ketawa dgn telatah dan kerenahnyeee kan....Sory laaaa Along xtau bile baru leh bagi cucu kat Umi...kuang2

Selama jadi anak Umi ni, byk jugak lerrr salah dan silap, kdg tu masam muke laa merajuk laaa ish2 bile pk, teruk tul aku ni...dah lerrr 2 kuntum je bunga dlm umah tu...ke mana2 pegi slalu berkepit je dgn mak aku. Maklum laaa aku ni x pndi sgt nak bergaul dan bermanis mulut dgn orang2 yang lebih tua.

My mom tersangat laaa pandai dan sedap masakannnyee, sbb tu laaaa kalau tgk mase aku kat skolah, U, and keje skang ni je aku kurus skit laaaa....mase duk dgn die x smpi 2 thn isshhhh bdn aku mcm apam jerk, tgk gambo sendiri pun aku seram. Mane taknye, ape je aku nak mkn die akan buat and aku cume tlg sediakan bahan je, kdg tu ade gak kena marah sbb x alert. Smpi hangus laaa, air dlm periuk kering, minyak pun leh hangus....huhuh

However, kalau aku xduk dgn die slame 2 thn tu mmg aku x reti nak masak pun..at least ade la basic for preparing food dah tau and die slalu bagi tips2 memasak. Xcumenyeee aku masih fail bab siang ikan n ayam ni, kdg tu smpi x lalu nak mkn kalu kena potong paru lembu tu uuwweeekkk...

Actually, tiap2 tahun aku x tau nak bagi ape maklum laaaa, bkn byk sgt duit huhuhu belikan kek ni pun bukan die suke sgt makan benda manis2...so adik2 aku je laaaa tukang perabih.

Sudah lerrrr, byk tul mengomel nnt xleh tahan sebak plak...

Semoga Allah berikan rahmat dan nikmat hidup kepada Umi ku sayang...Sihatkan tubuh badan dan dikurniakan rezeki yang melimpah ruah, semoga dpt buka restoran sendiri hehehe..

Friday, January 15, 2010

Penimbang vs Guy

Haisshhh puas mencari penimbang yang leh timbang berat dgn btul...mase pegi shopping mall dah try timbang ade ke berat aku 56.2kg, bile timbang kat umah 55kg, mane satu yg btul ni, dah lerrr ade org ckp aku makin kurus smpi mak sendiri pun ckp jgn kurus dah. Stop ape yg ade skang ni, but still have time to exercise and get the figure I want....susah btul, kena ade penuh determination & patient.

Well mostly penimbang kat shopping mall sumenye automatik or digital, ade tak penimbang manual, still guna jarum penunjuk??Kat mane ek??Lgpun due date dah byk sgt postponed ni...xsabar nak tau kot laaaa aku yg menang hehehe...

In the other situation, aku really2 and so stressful, why I'm always have so much problems with guys??Padahal umah aku penuh dgn guys, membesar dan hidup same. Sepatutnya aku dah tau dan pandai mcm mane nak handle guys tp until now I'm not sure..mmg sgt2 blurrr bile di pk kan dan tau smpi bile masalah camni akan aku hadapi.

Drp sekolah rendah dulu, sekolah menengah smpi laaa skang ni, x abis2 ade conflict dgn lelaki. Mental, emosi dan fizikal. Dah byk airmata jatuh, disebabkan mcm2 perkara yang diorng dah buat kat aku. such as mencuri, mengejek, mengacau, mengutuk. Nak study pun xsenang then buat hidup aku lagi susah. Bile tahap sabar da smpi maksimum, aku penah mintak cikgu & my father sendiri yang bagi hukuman kat lelaki2 "setan" tu nyaris2 nak kena cili mulut kan? Kalau "setan2" tu terbaca or kawan2 "setan" terbaca, korang mesti xkan lupe hal ni kan?? Even most of the time aku ade best friend lelaki, tapi still dont have the luck. Sampaikan aku pikir, ape salah aku smpi skang ni I have no good relation with guys.

When the time to be really calm and happy? I hope that its enuf to be patient almost 25 years or give me another strenght to be patient for about 25 years more.

Wednesday, January 13, 2010

Last exercise before The Bigger Loser Reveal

Well, x lame lagi Sesi Penimbangan untuk The Bigger Loser versi Lover..... So tonite have to struggle a bit to make sure that the promises will be on me....yeaahhhh...sweat and more sweat

Nape sibuk2 nak jaga badan ni???We dont want to be like below couple in the future...Wanna be healthy and enjoy our life together.

Tuesday, January 12, 2010

Mirror mirror on the wall.....

UPDATED!!!!

Yeaahhh...lum smpi 1 hari I already get the winner!!!Yes, I'm the adorable gurl wearing red colar gown, 5th from the left (front). Congrats Mek Ju!!!Hadiah nnt I bg ye....sory Ana you're late 25min..

Taddaaaaa.....revealing my past to all of my lovely readers. Orang pertama yang dpt teka dgn betul akan dpt hadiah istimewa. Women stuffs, so kalau lelaki yang teka btul have to bagi kat awak or adik perempuan la gamaknye...why murah hati nak bagi adiah? sempena pre-birthday celebration. The most adorable looks itu laaaa tuan tanah.

This picca taken on 1990, well counting urself laaa ye how young am I???hehehe

p/s: Ade tekaan sape2 yang silap???Sila angkat kaki...

Monday, January 11, 2010

Pemberian Susu Lembu Punca Gejala Sosial?

Artikel drp : Halina Md Noor http://harlindahalim.blogspot.com

First of all, jangan terlalu emosi bg ibu2 yang tiada rezeki nak BF baby diorng, maybe ade hikmah disebaliknya, setiap manusia ade pendapat masing2...artikel ni pun sekadar untuk informasi.

Kisah Aminah upah Halimatusaadiah sebagai ibu susuan Nabi Muhammad peringatan penting.

MUNGKINKAH parahnya penyakit sosial di kalangan masyarakat hari ini adalah akibat meminum susu lembu sebagai ganti susu ibu? Mahu atau tidak, inilah hakikat yang perlu dipertimbangkan semula kerana bijak pandai mengatakan, ‘Kita adalah apa yang kita makan’.

Tidak hairanlah manusia yang dilahirkan, tetapi diberi minum susu lembu memiliki ciri seekor lembu atau kata lain, bersifat kebinatangan. Bunyinya keras, tetapi lihatlah masyarakat hari ini yang lebih ganas daripada binatang liar.

Sumbang mahram, rogol dan bunuh, dera dan sebagainya semakin menjadi-jadi. Keganasan sering kali dipilih sebagai kaedah penyelesaian masalah walaupun bagi masalah kecil.

Kebimbangan wujud manusia berciri kebinatangan hari ini disuarakan tokoh agama, Datuk Abu Hassan Din Al Hafiz ketika menyampaikan ceramah sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Beliau berkata, sikap lebih gemar memberi susu lembu kepada bayi berbanding susu ibu menyebabkan masyarakat tidak sedar bahawa mereka sedang menjana manusia ‘Nas’ yang bersifat kebinatangan.

“Manusia terbahagi kepada dua iaitu manusia ‘Nas’ yang tidak menggunakan akal dan suka melakukan kemungkaran dan satu lagi, manusia ‘insan’ yang lebih cenderung kepada kebaikan dan memelihara diri daripada kejahatan.

“Jika diperhatikan, di dalam al-Quran ada 300 ayat yang bermula dengan perkataan ‘Wahai Nas’ yang diturunkan pada zaman jahiliah di Makkah, manakala hanya 82 ayat yang bermula dengan ‘Wahai insan’ yang diturunkan di Madinah. Ini menunjukkan manusia ‘insan’ yang bercirikan kemanusiaan kurang berbanding manusia ‘nas’. Malangnya, manusia hari ini semakin tergolong ke dalam manusia ‘nas’,” katanya yang menyampaikan ceramah bertajuk Menjamin Sahsiah dan Hubungan Sesama Manusia .

Beliau berkata, jenayah yang dilakukan masyarakat hari ini jauh lebih buruk daripada masyarakat jahiliah. Sungguhpun mereka dikenali kerana kekufuran, pada zaman berkenaan tidak ada bapa yang merogol anak sendiri atau membuang bayi yang dilahirkan ke merata tempat.

Tahap ‘kebinatangan’ mereka tidak seteruk masyarakat hari ini kerana mereka tidak memberikan bayi mereka dengan susu binatang lain.

“Peranan ibu yang utama ialah menyusukan anak dengan susu badan seperti yang ditentukan dalam al-Quran. Ini sudah ditunjukkan ibu Nabi Muhammad, Aminah. Selepas lapan bulan Muhammad dilahirkan, susu Aminah kering, tetapi dia tidak terfikirpun untuk menggantikannya dengan susu kambing yang banyak di rumahnya.

“Sebaliknya, Aminah lebih sanggup mengupah Halimatusaadiah untuk menyusukan Muhammad. Melalui kisah Aminah, Allah sengaja hendak mengajar umatnya bahawa wanita lain boleh menyusukan anak orang lain dan mereka digelar ibu susuan yang haram berkahiwn dengan anak dan saudara daripada ibu susuan tadi. Syaratnya, mereka perlu disusukan sehingga kenyang,” katanya.

Ada rahmat terselindung di sebalik persoalan, mengapa susu manusia terlekat pada dada berbanding binatang lain. Ini bagi memudahkan ibu memeluk bayi sewaktu menyusu di mana pelukan ini akan menjana sahsiah si anak dan mengukuhkan ikatan ibu anak.

“Sedangkan haiwan juga ada sifat keibuan dengan sanggup menyusukan anak mereka. Mengapa manusia tidak sanggup, malah tergamak memberikan susu haiwan lain kepada anaknya? Ibu bapa yang memberikan anak susu lembu dan anak membesar menjadi jahat, ibu bapa itu akan dipersalahkan dunia dan akhirat,” katanya.

Anak dilahirkan dalam keadaan fitrah, tetapi kedua ibu bapa menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi. Terpulang kepada ibu bapa untuk memilih yang terbaik buat anak mereka.

Sunday, January 10, 2010

Quality is better than quantity

The best way to get to know your love one or someone is to spend time together. The point is not how many time or days you seeing each other but what activities that your doing or topics that your talking to each other. Eventhough the same activities, same topic and expressions, it will not be so big problem.

When it comes to relationship, most women need their loves one be always beside them. Including me. Because we knows that we will be pampered and so childish when he is being around but have to be strong and Independence if he is not around.

Sometimes, we need to have our own space and time to be alone. Yes, that the normal human being rules. We had 100% power on ourselves. And no one should order or force you to do something if you refuse.

In my case, eventhough we're not spending everyday and everytime to see each other but the way that we both try to be close is important. We will use as many source of communication i.e. email, sms, calls just not IM coz he dont really like to chat...(ok la kot xde la ramai sgt aweksss akan terpikat kat die kan, maklum laaa org 'hensem'). Varieties of these can make our relationship more meaningful and colorful.

I hate to missing someone because its will hurting me so much, what I always do is keep myslef busy and try to lepak or ronggeng with members. At least your can get it out of your mind for a while not forever.

Ape yang aku merepek ni ek??Maafkan laaa tuan tanah...still struggling with her personal life and wanna have suitable time to get it settle down and dont know how and when it will be end.

Friday, January 8, 2010

Mengomel jap

Sory sbb tinggalkan blog ni bersawang...a bit busy ++ xde cite yang menarik pun nak tulis. Anywhere just wanna share about F4 video , gambo time mude2, time kurus skit, time kurus byk...there's a lot of change especially me. Badan macam yo-yo kejap gemuk kejap kurus. However, bile ade 2-3 org ckp aku kurus aku jd takut lak padahal mmg aku nak kurus pun tp aku sendiri tgk x kurus2 gak, penimbang kat umah rosak ke ape ek???

Tu la manusia, xpernah bersyukur....bile org ckp kurus x caye plak hahaha. Yo laaaa mase makan herbalife aritu mmg tau arr kurus leh nmpk and leh rase bezanye, tp skang ni xde ape2 pun aku wat, aktiviti mcm biasa like main badminton and mkn2 seminima yang boleh. Takkan lerrr dah main badminton 3 ari berturut2 aku leh jd kurus, bukan x mkn langsung kan.

Tp dlm mase same aku harap tibenye hari penimbangan berat badan dan seterusnya mengetahui pemenang untuk The Bigger Loser...I have to win to make my heart feeling better.

cont later ye....I have some work to do.

***update

Oh NO!!!!!ade jerawat kat tepi hidung...menci2....rase nak blasah org ni!!!!

Wednesday, January 6, 2010

Syukran.....Alhamdulillah

Haiiyyooo bgn pagi smpi laaaaa skang ni, mate pedih yang amat, proses mencuci mate telah dijalankan pd mlm hari kuang2...emosi btul laaa lately ni. Takde punching bag yang aku leh belasah.

This morning, before post office tu bukak aku dah dok tercongok dpn kaunter...the reason of coz laaa nak nak update buku ++ kuar skit duit bonus ASB, tp yang x best sbb dpt below RM5k je, aku lupe yg thn lepas byk aku kuar duit sbb pegi travel ke Bandung + Padang + Kuching so dah byk mkn duit kat situ. Jadinye, xdpt laaaa nak berangan smpi RM10k ek tp ok la tu..duit terduduk hehehe...

Bonus MMU lak bulan 2 baru tu pun xtau arr bape ek??...muehehe harapnye, awal tahun je idup aku kurang lancar dan pasni harapnye berjalan lancar seperti biasa. Aminnn...


Last but not least nak share something with you all yang bace my blog ni dpt drp someone yang aku adore sgt2 sbb ke'patient' nan and keep giving me advice tanpa jemu sbb aku ni sometime susah nak diduga :-

Cuba amalkan, untuk dimurahkan rezeki, dijauhkan diri drp gangguan jin, manusia, syaitan dll.

Boleh dilakukan pada bila-bila masa, lebih afdal selepas solat (Subuh terutamanya).

1. Istighfar 3x
2. Mengucap dua kalimah syahadah
3. Selawat ke atas Nabi 3x
4. Zikir Syifah 3x (laisalaha mindunillahi kasyifah)
5. Surah Al-Fatihah 103x, 203x, 303x (kiraan ganjil)
6. Berdoa

Semoga hajat kita dimakbulkan dan hati jadi tenang. Sama-sama kita amalkan.

Tuesday, January 5, 2010

......forgive me

So tense

Too exhausted

Mood swing

Need a break

Need a nap


Need to be alone

*anyone can tell me where too shout or gelak (area Putrajaya/Cyberjaya/Dengkil) kuat2 tanpa org lain tgk kite dgn pandangan seribu mcm memek muke???or tmpt yang leh tenangkan pikiran, please excuse me sbb aku in 'holiday'.

Monday, January 4, 2010

......wish nothing bad happen

Haaalluuuu, 2010 already taking a place.

Alhamdulillah yesterday journey, so far so good sbb tu laaaa leh blogging lg ari ni hehehe...Anyway, cume ade satu je aku tak berkenan dgn pe'el pemandu lori dan bas. Mentang2 laaa aku ni naik Kancil je suke2 hati nak buli. Selalu sgt terbayang aku terperosok bw lori ke bas tu ish2..tu laaa tgk lg gambo excident2 yang melampau walaupun takut dan a bit lemah semangat.

Tapi ending yang tak best bile time mlmnyeee, kaki jd lenguh dan sengal2 termasuk laaaa sakit perut yang amat...pastu hujan plak tu huhuhu rase mcm nak terjun tingkap je. Rasenye aku berlari about 5km everyday mase balik tu kot alaaaa dlm umah je atas treadmill, hopefully mase sesi timbang nnt aku menang...ooooohh please make me win it. Walaupun aku sure 100% berat aku still 55kg huhuhu...no doubt.

Actually balik kg sbb xde ape2 pun berlaku, ape kes??bajet aku akan dipinang la ek..hahah dont wori laaa nothing happen cumenye rase x sedap hati jerk or mmg aku slalu rase camtu..last nite aku di umah tu, mase aku dah tdo, my mum masuk n tdo dgn aku. Even takde laaa smpi pagi tp die pegang tangan aku kuat, peluk2 aku, cium2 aku...huhuhu

Before this mmg la ade tdo same (huhuhu pecah lubang) tp xde la rase smpi mcm tu skali..macam something wrong somewhere jerk, iishhh ape aku pk ni arr??Mase aku nak balik pun, sory aku xleh nak teruskan tulis tibe2 lak hati sayu dan tgn terketar-ketar, mintak2 lerr xde ape2 buruk berlaku. Aminnn...

Friday, January 1, 2010

Alhamdulillah, selamat smpi ke Muadzam

I'm home...ade kat Muadzam for this new year. Bertolak drp kul 8.45pg smpi Muadzam kul 11.45pg. Alhamdulillah, selamat smpi di rumah sbb aku drive sorang diri je. Adik2 sume xdpt balik sbb ade klas on Saturday.

Cuak jugak lerrr kan, 1st time drive sejauh 200++ km alone, berlatarbelakang kan perkhidmatan si 'kancil'. Sampai je umah, ayah kebetulan baru nak kuar jemur kain kot...die tgk jam smbil warning kat aku..muehehe, apsal???sbbnye 3jam je dah smpi umah. Die ckp byk speed trap kat area ladang tu..tp rasenye xde la by lebih drp 120km sbb aku dah tagged tmpt2 yang slalu ade saman ekor tu, itupun mase ayah aku drive die sentiasa akan igtkan tmpt2 berhantu tu..

Tp masuk je umah aku suh adik aku cek saman, hahaha mane la tau, time aku 'overtake' kete lain tu xperasan tmpt yang ade camera kan..so far xde lg tp aku akan semak dr semasa ke semasa. Ye laaa kete tu is not mine, so xnak la ade rekod buruk kan.

Cume harapan mase nak balik Cyber nnt, kereta xbyk dan tak jammed...kalau tak kalah laaaa aku nak lawan badminton keesokan harinya...kaki dah sakit2 dok tekan pedal minyak & cluth.
Alasan biasa utk org yg dah bau2 die akan kalah hahaha....