Thursday, May 24, 2012

Sweet & Sour

Makin lame makin malas menulis, mungkin sbb ramai silent reader dan kdg2, leh bw ke arah dosa2 kering...

Ade suka duka pahit manis, ade memaku dulang paku serpih.. what ever la kan, asalkan tak ganggun ketenteraman hidup aku.

I'll blog about how I can beat myself instead of looking others advantages. What ever it is, aku wajib percaya dan redha, ape yang Allah dah tetapkan utk aku selama ini, aku mampu mengawal dan menerimanyaa..

Terima kasih dan syukur Ya Allah....
  
Jika kita berjaya, Allah syg kat kita. 
Jika lambat berjaya, Allah uji kita. 
Jika nampak mcm gagal, Allah nak beri kita alternatif yg terbaik. 
Jgn sesekali bersangka buruk kpd Allah. 
Apa yg Allah beri pasti yg baik utk kita, yg kita perlukan atau yg kita layak dpt. 
Moga kita sentiasa redha.

Saturday, May 5, 2012

Kenapa saya single?

I love this post and suitable for my situation right now...
 
Kenapa saya lebih suka single? It is because:

1) Boleh tumpukan cinta kepada Allah je. Senang je nak beribadah. Ini lah alasan pertama. Fikiran tak lah ke laut daripada memikirkan orang yang tak confirm jadi husband or wife, baik fikir kan Allah je, ada jugak faedahnya. Sekurang-kurangnya gugurlah jugak dosa, tenanglah hati yang mengingati Allah kan.

2) Tak membazir wang ringgit. Tak payah topup, tak payah gayut-ing. No morning text, wake up call, good nite message. haih, macam leceh je nak text semua benda. -,- Kalau sekarang ni pun selalu topup sebab hal kerja je. 

3) Tak de siapa yang boleh membebel marah-marah. Belum sah halal lagi dah mengongkong.

4) Bebas berkawan dengan sesiapa sahaja. Yes, yang pasti masih dalam batasan ye anak-anak.

5) Kurang sakit hati. Bagi saya la, sia-sia je ada rasa sakit hati. Kan kejap-kejap jeles la, lepas tu sakit hati la. lepas tu menangis la. Aduh. Jangan bagi air mata kita ni menangis pada perkara sia-sia, nanti Allah marah.

6) Tak buang masa. Kalau masa yang sepatutnya boleh la nak buat solat Dhuha ke, mengaji ke, berzikir ke, tapi bila couple, kena la sibuk jaga hati dia dengan call dia setiap masa, text dia selalu, errr macam-macam lah. Hati manusia sungguh-sungguh kita jaga, Allah? -,-  

7) Enjoy the silence. Orang kata sunyi bila tak de orang nak text, tak ade orang kita nak call. But hey, enjoy the silence lah :D How? Dapatkan ketenangan jiwa dengan berzikir kepada-Nya. Nak lagi best senyap-senyap masa malam tu bangun Qiamullail. See, macam mana kita nak enjoy the silence tu depends on kita sebenarnya. 

8) Kurang bosan. Hari-hari menghadap muka sama je tak tahu lah nanti masa kawen nanti dah tak best. Makin banyak diteguk cinta sebelum nikah, makin kuranglah kenikmatan cinta selepas kawen tu.  

9) Kurang dosa. Dosa yang sedia ada ni pun rasa tak terkira dah. Malulah wahai hamba Allah, Allah terlalu banyak memberi tapi kita sendiri melupakan-Nya. Allah mencintai kita dengan nikmat tetapi kita membalasnya dengan maksiat.

Cinta itu FITRAH. Fitrah yang Allah bagi kepada semua hamba-Nya. Tak kan lah berdosa pulak jika kita rasa cinta tu kan. Tapi, FITRAH tu boleh bertukar jadi FITNAH bila dalam sesuatu hubungan tu korang ada buat apa yang Allah tegah. Tak semestinya niat nat kawen dengan dia tapi 24 hours kau berdua-duaan dengan dia. Niat tak menghalalkan cara. :) Ingatlah, even manusia tak boleh nak nilai niat kita apa tapi Allah tahu. Takpe, don't worry, masih punya masa untuk kita bertaubat dan menangisi dosa-dosa lalu. Better kita buru dulu keredhaan Allah. 
 
I'm sorry if ade org yang nak rapat and I refused.... bukan jual mahal cume nak rest kan hati yang dah lalui macam2 liku, sehingga saat ni aku cuba untuk ubati hati dgn mengadu padaNya...
 
Dan pada yang rasa aku buat bodo dan x sound direct, sebelum korang nak pegang2, cuit2 or nak usha satu body sorang wanita tu (walaupun menutup aurat), harap korang paham dan berfikir kalau mende yg same org buat (baik anak, adik, ibu, bini), mentang2 xde sape2 nak back up or cover aku, tapi igt laaaaa Allah lebih tahu, tolong hormati wanita, xkire la siapa pun die, walaupun die serendah pelacur (bukan hinaan) dan setinggi ibumu... tahap kesabaran mereka jgn cuba nak diuji...
 
Mohon pada lelaki yang rase perempuan macam aku ni leh diperlekehkan sewenang2nyaa...whether I'm alone and look fragile but only Allah knews what I can do. Setiap ujian yang diberikan Dia yang lebih tahu hambaNya dpt hadapi dgn tabah atau tidak.

sumber : http://dirikudrcinta.blogspot.com/

Wednesday, May 2, 2012

I'm exhausted...

Why people be good to others and hope they will re-pay them with something???

Buat baik sbb nakkan sesuatu ganjaran??

I'm so exhausted but not giving up yet..

There's no failure, just wrong decision, change strategy...