Wednesday, November 27, 2013

Kisah Si Sulung, aku lerrr tu....

Mari kite tengok, terutama skali pada anak sulung....ade byk persamaan tak??

- pusat perhatian
Mase belum ade adik-adik lagi mmg jd perhatian laaaa
- berbuat lebih baik agar mendapatkan perhatian 
Kena jaga perilaku supaya adik2 pun buat mende yang sama
- ciri-ciri pemimpin, bossy, rasa btul
Memanggggg.....
- bercita-cita tinggi 
Cita-cita mmg tinggi, sepatutnya berusaha untuk jadi yang terbaik pada adik2
- cerewet
Of course, tp cerewet yang lebih byk baik drp buruk kotttt
- tepat dan ingin sempurna
Same laaa mcm cerewettttt
- tersusun dan kompeten
Same jugak laaaaaa
- tepat waktu
Urmm yang ni leh tny kawan2 mase sek or dkt U, sampai skang pun aku rase masih amalkan...sbb aku tak suke org tunggu, ye laaa kite kena bajet masa bajet ape2 yg ptt...sbb masa sgt laaa berharga, kalau rasa kita ni cam jln slow, mekap smpi 2 jam, mandi smpi 3 jam, so set la mase (haaaa stress kan dengar mukadimah aku??)
- tak suka kejutan
Yang ni mmg xsuke laaaa sgt, mase kat U mmg ade membe yang suke beno buat surprise...mmg kena la sebakul lepas tu....
- hati cepat berubah
Means cepat bosan dgn satu2 benda, satu2 hal, satu2 org... yerrrr I mean it
- sukar mengatakan dan menerima 'tidak'
Haaaa yang ni mmg payah, payah sgt sampai laaa skang ni, kalu berjaya mengatakan tidak, perasaan serba salah sampai laaa berbulan-bulan
- bertanggungjawab & jaga peraturan
Disebabkan tanggungjwb anak sulung, perlu jaga adik-adik walaupun dlm kes aku ni kena jaga hero2 malaya...so cara membesar pun jd keras la kan...
- cara protes adalah dgn melanggar peraturan
Haisshhh ni mmg perangai buruk beno, kalau rase tensen tu, mule laaa bawa kete laju2, xikut peraturan, mase kecik ape laaa lagi, bese elok je dgr ckp mak ayah, tp skali skale start la mengelat mcm2
- selalu berusaha menyenangkan hati org lain
Ye laaaa, seboleh2 cube simpan dan pendam perasaan sendiri, xnak org tgk kita ni ade masalah, sbb kita yg kena jaga adik2...susah mcm mane skali pun kalu boleh cover mmg terbaikk
- kurang ambil berat diri sendiri
Ye laaaa mmg btul tapi berat badan maintain berat jerrr
Merepek yang ade betul ade yg xbetul sgt....keadaan skang yg menghimpit jari jemari untuk menulis sbb tak xde mood nak berckp...
source : http://www.ayahbunda.co.id/Artikel/keluarga/psikologi/memahami.karakteristik.anak.sulung/001/007/494/1/1

Terima kasih




Tak terdaya lagi ku harungi hidup ini
Dengan seribu ngeri menyakitkan di hati

Tak termampu lagi ku ratapi nasib diri
Apa yang terjadi ku pendam hampir mati sendiri

Mengapa ini harus ku tempuhi sampai bila kan berhenti
Entah siapa ingin jadi saksi hanyalah Tuhan yang mengerti

Maafkan aku berpaut di kasihmu menumpang bahagia seketika
Izinkan aku sedetik di hatimu kerna ku jua manusia
Terima kasih 

source : youtube

Wednesday, November 20, 2013

Wednesday, November 13, 2013

Piala Malaysia 2012 - Tok Gajah & Pakcik Majid

Macam biasa alasan klise yang aku nak bg sebab dah lame tak menulis...bosan, malas dan serabut

Sampai ade org tegur bile mau update daaaaaa...then baru realise bulan Nov langsung tak menulis

So arini tergerak hati nak tulis pasal Piala Malaysia & pakcik Majid. Alhamdulillah Pahang menang piala kalahkan Kelantan 1-0 selepas tunggu saat ini selama 21 thn. Mcm biasa tuan tanah tgk kat umah je laaa...

Dan sedang asyik pemain, penyokong Tok Gajah meraikan kemenangan bermakna, di satu sudut tibe2 nama Pak Majid jadik tumpuan jugak. Mane taknye pakcik ni bernazar kalau Tok Gajah menang, die nak berjalan kaki dari Stadium Kuantan ke Stadium Shah Alam, Ya Allah, nazar pakcik ni...die cuma bawa RM60, 2psg baju dan seorang teman setia. 

Macam2 perasaan mase tu, kalau la ayah kita sendiri, mmg xsanggup la nak hadap...tp dlm masa same sentiasa nak tau perkembangan pakcik Majid ni...seb baik laaa dlm perjalanan die tu ade la gak org derma kasut, selipar utk die...semoga Allah berkati jasa-jasa kalian.

Kalau tak silap pakcik tu berjalan pada 4 Nov dan smpi pada 12 Nov...huhuhu tabik spring la kat pakcik ni, walaupun keje pakguard je tp semangat die kuat sgt, wondering masih ade anak bini or sebatang kara jerk...tapi penat lelah pakcik tu berbaloi sbb PBNP bagi hadiah tunaikan haji ke umrah thn dpn, dan dpt rekod Malaysia sbb jalan kaki paling jauh...

Whatever it is, rase kagum sgt dengan semangat die...aku yg muda ni pun asik up and down jerk semangat, ujian baru kena skit tp tahap kesedihan or ke'down'an tu sgt2 laaaa merepek...

Syukur atas segala takdirNya.

Wednesday, October 23, 2013

Touching sangat....

Sudah2 lerrr sedih jerk...

Sudah2 laaaa sensitif...

Sudah2 laaaa pk hal org lain...

Sudah2 laaaaa amik hti ape org ckp...

Jadilahhh mental tu kuat skit...

Jadilahhh keras skit hati tu...

Jadilahhh org yang xsuke nak jaga tepi kain org...

Jadilahhhh rg yg sentiasa bahagia walaupun tgk org lain yang bahagia....

Sooooo rest your mind, heart & soul within this 4 days...harap2 angin Terengganu bagi perubahan yang baik dalam diri....shopping byk2 kopok lekorrrr....bior mkn smpi pengsan

Goodbye Cyber, Welcome new vacation Terengganu, motto bandar cantik budaya menarik (menarik sgt laaaa kena pki baju batik plak dinner tu nnt...huhuhu)

Tuesday, October 22, 2013

Road to KASTEL 2013 - Part 1

Ehheeyyyy...jumpe lagi

Mesti readers dah bosan asik bace madah berhelah jerk kan...skali skale layan perasaan 

Tuan tanah pun bosan gak laaaa

Ok laaa for latest activity, Alhamdulillah tahun ni berpeluang lagi untuk wakil Selangor dalam sukan KASTEL...

Kali ni training ulang alik ke Banting plak...3x seminggu, mcm bese laa baju kasut, suit sume dapat.

Smlm last training dgn team mate sebelum nak pegi jelajah Ganu plok...

Dan mase training last tu laaaa, team mate suh aku pki getah jerawat...tau laaa skang ni muke aku tgh byk jerawat bleh plak die suh aku pakai ari last training huhuhu...

Kot ade laaa yg belum tau or x penah tgk camne getah jerawat tu kan...ni haaaaa rupenyeee

 source : google

Haaaaaa byk kan jerawat??penuh 1 papan tu, tapi xde la guna dua2 belah jerawat ni, utk forehand guna yg biasa, jerawat ni guna utk backhand jerkk... Getah biasa tu harga dlm RM140, yang jerawat ni dlm RM40 jerk tp kalu tuan tanah kompom wakil Selangor tiap2 thn of kos la dah melabur byk utk ini tapi buat mase ni mcm xde harapan tinggi.

So far ok laaaa tapi nak kena praktis lebih skit lagi sbb baru nak familiar...hrp2 leh beraksi sebaik mungkin kat sane nnt. Kalau tak silap grup dgn Kelantan dan Melaka...target kontigen ke semi final...makcik nebessss

And harap dpt jumpa BFF tuan tanah mase skolah dulu2....rindu die sgt2 ehhh lame doh dok jupe

to be continueddddd.....

Monday, October 21, 2013

Clueless


When someone comes into your life, 
Allah sends them for a reason. 
Either to learn from them 
or be with them till jannah..



Allah puts people in your life 
for a reason
and removes them from your life 
for  better reason..

Friday, October 18, 2013

Redha







source:- google

Tuesday, October 15, 2013

Aidil Adha 1434H

No ketupat, no nasi himpit...

The most valuable person in my life also not here this time...

That's the true scarifies that I have to face it.

Bayangkanlah selama 29thn ni, kalau raya puasa mmg xpenah xberaya dgn parent and family...

Kalau raya korban ni penah skali aku beraya kat KLCC dgn kawan2 seUni dulu however my parent still in Malaysia...

But this year, diorg jauhhhhhh sgt...jarak masa pun lambat 5 jam dr Malaysia...Allah je yang tau perasaan mlm raya tu bila dgr takbir sorang2....senyap sunyi plak tu kawasan Cyber ni

Pagi raya dah laaa umah blackout...konon nak smbg tdo sbb xmo igt yang hari ni hari raya huhuhu

Lepas tu stat mop 1 umah, dgn hall, sampai dapur licin aku mop....tup tup baru kul 9 wuaaaaaa....ape nak buat lg ni, pegi Jusco laaaa cuci mate jln2 tp bile tgk ramai la yg pi shopping dgn baju raye, baju melayu bagai....aku pun xleh duk lame2 laaaa dlm tu, pas carik brg yg aku nak, aku pun blah lerrr

Dah laaaaaa....xmampu nak menulis, jmp raye thn dpn plakkk

Friday, October 11, 2013

Belajar...Learn...Study

Belajarlah untuk kehilangan dia 

Andai dia bukan jodoh kamu


Belajarlah untuk tabah

Andai dia pergi dari hidup kamu


Belajarlah untuk menerima hakikat

Yang dia bukan milik kamu


Belajarlah untuk berhenti mencintai dia 

Andai cinta dia bukan untuk kamu


Tuesday, September 24, 2013

Thoughtful Tuesday




source : google

Monday, September 23, 2013

Marvellous Monday

Jika tiada rezeki anak,
mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak yang liar.

Jika tiada rezeki wang ringgit,
mungkin diberikan rezeki kesihatan.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga harta dunia.

Jika tiada rezeki kereta mewah,  

mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar kerosakan yang mahal.

Jika tiada rezeki rumah yang besar,
mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.

Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,
mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman dan terjaga segala.

Jika tiada rezeki jodoh,
mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti sepenuhnya pada orang tua.

Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak dijangka.

Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa. Bertawakal.
Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil

Thursday, September 19, 2013

Pacu laju..laju

Last weekend, balik kg sbb parent buat doa selamat dan jmp kawan2 sebelum berangkat ke tanah suci.

Alhamdulillah rayuan diterima dan dapat la pegi tahun ni mase ade kesempatan. Amik pakej sbb kalau dgn tabung haji biasanya hotel jauh nak menapak...risau plak mak xberapa nak kuat kaki tu jln jauh2...

Oleh kerana hari majlis tu baru aku boleh balik, ape lagi sesusah subuh pecut laaa si buah hati merah tu xtau laaa jejak brape sbbnye smpi umah dlm 2 1/2 jam jerrr... mase tu baru la pikir ade kamera ke tak kan...smpi umah siap berkanopi bagai, ye laaaa kalu buat dlm umah je mau laaa nak kemas umah tu cuci sawang habuk sume. Alhamdulillah ramai jugak yang dtg...siap ade salam kokot skali...aku la yg kena ulang alik simpan sampul dlm bilik sbb x pki baju ade poket :p

Then travel from kg pun aku amik mase 2 1/2 jam instead of 3 jam....redha je laaa kalu kena snap pun sbb nak berkejaran masa nak jmp si dia, maklum laaaa 3 hari x jmp dan tak dgr kabo brite...kuikuikui

Cakap pasal KASTEL, thn ni buat kat Terengganu, so just try my luck tomorrow utk selection. Dah laaa women single jerkk...harapan tu mcm tipis je kannn..tp try aje laaa sambil jln2 jmp kawan2 lama..


Tuesday, September 10, 2013

Terribly Tuesday

Jaga hati org tapi hati sendiri yang sakit.

Tolong orang buat keje tp keje sendiri ke laut dalam.

Nak tolong kawan tapi ada yang rasa terancam plak.

Nak senangkan keje org tapi keje aku kena hentam abis2...

Dengan bekalan sabar yang tak berapa kuat dan banyak tapi redha je laaaa..selagi hati dan badan boleh terima, selagi masih diberi peluang untuk bernafas, cube utk pikir secara positif.

Thursday, September 5, 2013

Tiredless Thursday

Last post 13 Aug, dlm draft byk tp biar bace sendiri jerk...

Lagipun mcm dah bosan nak membebel sbb skang ni dah ade mangse nak dengar bebelan aku tiap2 hari...siannn die, pasni nak kena beli ubat telinga laaa takut lame2 nnt berdarah plak, xtau sampai bile telinga tu boleh bertahan huhuhu...

Lagipun nak bebel mende yang same, pasal keje keje dan keje...

Nanti dah dtg mood or ade perkara yang best baru la update blog ni..lantak lerrr terabai pun.

Layan je lagu ni besshhhh...


sumber : youtube

Tuesday, August 13, 2013

5th day of Raya

I cant believing myself for what I've done yesterday...

Breakfast in Pahang

3 hours traveling from my hometown; 10am-1pm

Luncheon in Bangi

Hair cut in Serdang


Traveling to Dengkil - LCCT - Nilai - Serdang; 4pm-10pm

Late dinner in Serdang

Sleep around 1.30am, then today go to work with mate rabakkkkk....

Kesimpulannyaaa, because its Hari Raya and times to mingle around and for sure sbb cuti lama sgt...

**whatever it is, really2 rindu setengah mati....penangan seminggu jerk huhuh

Wednesday, August 7, 2013

Wattle Wednesday

“You can talk with someone for years, everyday, 
and still, it won't mean as much as what you can have 
when you sit in front of someone, 
not saying a word, yet you feel that person with your heart, 
you feel like you have known the person for forever.... 
connections are made with the heart, not the tongue.”

“Tell your heart that the fear of suffering
is worse than the suffering itself. 
And no heart has ever suffered 
when it goes in search of its dream.”
Paulo Coelho

“It should be a privilege 
to be able to say "I love you" to someone. 
It shouldn't be something people say
just because they feel like it. 
A privilege that is earned. 
They say you have to earn the right to be loved; 
no, love is unconditional, 
if you love someone, they don't have to earn it. 
But. The right to tell someone that you love them? 
That has to be earned. 
You have to earn the right to be believed.”
C. JoyBell C.

source :  http://www.goodreads.com

Wednesday, July 31, 2013

Saya nak moto!!!

Meroyan nak beli motorsikal dan nak amik no plat ni 

AJL344

TAPI!!!!!

Xreti nak bawa, lesen pun xde
Xde moto baru yang harga bwh RM2500 kan???

SOOOOO????

Mode BERANGAN sudah laaaaaa

source pic : google

Monday, July 22, 2013

I'm Sorry.... but I Love You


 Mungkin kita pernah rasa tentang cinta  
Yang takdirnya bukan untuk kita  
Mungkin ini adalah cara meluah cinta  
Tanpa berkata atau berpandang mata
 
Mungkin aku mencintaimu  
Walaupun engkau tak pernah tahu  
Mungkin aku mencintaimu  
Tanpa lelah atau pun jemu
 
I'm sorry but I love you 
 I'm sorry if I miss you 
 Even if I can't have you  
You know I'll always be there for you
   
Mungkin kita tak bersama itu takdirnya 
Tak mengapa asal kau bahagia 
Biar aku mencintaimu biar tiada siapa yang tahu  
Biar aku mencintaimu dalam diam ataupun bisu

source ; Youtube

Friday, July 12, 2013

I am SAD..


 

Spend your time on those that love you unconditionally. 
Don't waste it on those that only love you when the conditions are right for them.

Learn to be alone and like it. 
There is nothing from freeing and empowering than learning to like your own company.


 

Wednesday, July 3, 2013

Ya Allah...

Petikan dari seorang sahabat,
Allah Ta'ala berikan dua mata agar yang kanan melihat kebaikan orang lain dan yang kiri melihat keburukan diri sendiri. 
Dua tangan agar yang kanan untuk membantu orang lain dan yang kiri untuk melindungi segala yang di sayangi.
Dua kaki agar yang kanan melangkah menuju surga, dan yang kiri menginjak hawa nafsu.

Dan..satu hati agar mencintai Allah sendiri satu2 nya

Thursday, June 20, 2013

Silent Mode

SILENCE DOESN'T
ALWAYS MEAN YES
SOMETIMES IT MEANS
I'M TIRED OF EXPLAINING
TO PEOPLE WHO DON'T
EVEN CARE TO UNDERSTAND....

Monday, June 10, 2013

Tenang...


NOTA KAUNSELING

Hidup kita akan lebih tenang jika
1. tidak mencampuri hal yang tiada kaitan dgn kita
2. bersangka baik pada semua orang
3. cepat-cepat memaafkan jika ada perbuatan atau percakapan orang yang menyinggung perasaan kita
4.paling baik terus melupakan kesedihan, dan kecederaan emosi kita dan ingatkan kenangan-kenangan manis semasa kanak-kanak dan zaman remaja.
 Jangan biarkan kedukaan dan kecederaan emosi mengambil ruang masa kita yang terbatas...
Thinking tooooo much, jgn smpi kena migrain.

Nota Kaunseling dari http://drzubaidi.com/blog

Saturday, May 25, 2013

20052013

Still stuck with my other life, sampai tak sempat nak update2 my own story.

Tapi nasib baik ade kawan yang rajin tulis blog...so uols semua baca je laaaa ape yang die tulis yerr...

Thanks for being our photog, pesanan kepada En. Korie, pasni amik gambo dr tepi je tau sbb aku rase gemuk la sangat2...kuikuikui

Anyway, lure this picture a lot with your daughter, Amani Izara...


Thanks for the food & your hospitality, nant aku dtg lg sebab dah tau rumahnyerr...hahaha

Wednesday, May 15, 2013

Updateeee...

Ade org komplen lame blog tak di 'update'.

Bizisss sangat, mcm2 keje dah kena buat, xde dlm job scope, keje org pun aku kena buat...

Petang2 plak dok bwh kolong melayan gian main pingpong oleh kerana student dah xnak continue sesi coaching huhuhu....

Actually ade 2-3 post dah draft cume lum publish lg sbb mau kasik suspensss...kuikuikui

Sementara menunggu post terkini iaitu "my laptop revolution", kita layan dulu lagu ni ekkk

Semoga kita berada di dalam lingkungan rahmat Allah yang Esa.

Farid Sanullah - Dont Forget Allah

Monday, April 29, 2013

Maybeee........ Diether

Maybe it's wrong to say please love me too
coz i know u never do
somebody else is waitin' there inside for you....
maybe its wrong to love you more each day
coz i know its here to stay....
but i know to whom you should belong....

I believe what u said to me
we should set each other free
that's how u want it to be....

Ada tak yang boleh agak ni lagu ape?? Kalau tak silap kenal lagu ni mase zaman Uni dulu...

Dah lebih 5thn kot...and know setelah ade astro bella, tertengok la semula drama Sanay Wala Nang Wakas dan terjatuh cinta la semula dengan Leo a.k.a Diether Ocampo



Tapi sedikit kecewa bila perkahwinan die dgn Christine Hermosa xbertahan lama...oppss i forgot he's Filipino, mau laaa ade yg mengamuk rentetan dari kes di Lahad Datu aritu...xpe laaa bukan jadi laki aku pun kan..suke tgk muke die yg sedap mata memandang ni...hihihi

p/s : Syukur atas segala limpah kurnia yang telah diberikan. Cube menjadi yang terbaik untuk bekalan di akhirat nanti.

King - Maybe
source : youtube

Monday, April 22, 2013

Muhasabah Cinta


Perempuan yang KUAT itu
apabila hatinya hancur berderai tanpa mampu dicantumkan semula
dia BERUSAHA untuk BANGUN kembali
berdiri TEGUH menjalani kehidupan yang penuh RANJAU 
dengan SENYUMAN yang indah
bukan untuk menunjukkan yang dirinya kuat 
tetapi untuk memujuk hatinya yang lara 
bahawa KEYAKINANnya terhadap KEPERCAYAAN 
dan TAKDIR yang dihadapinya semuanya 
adalah dalam genggaman yang 
Maha Mengetahui dan Maha Penyayang

Tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku 
aku inginkan bahagia dgn cinta yang abadi kepadaMu



source : youtube
p/s; need a shoulder to cry...

Thursday, April 18, 2013

Tanda-tanda Penuaan???

Ok, sesuai dgn tajuk post kali ini, tuan tanah nak cite skit pasal Supplement.

Dari kecik darjah 1 sampai laaa dah beso dan makin berusia ni, dah merasa mkn macam2 supplement, antaranya Examo, B-Complex, Vit-C, maklum laa mase kecik mak ayah sponsor bile dah makin beso makin kurang.

Around 2010, ade skit eksiden happen kat lutut dan mcm2 cara dah buat termasuk laaa jmp pakar wat physio walaupun xlame.... (i'd got the best accompany). Makin lama makin ok laaaa sbb ikhtiar macam2 cume belum terfikir nak consume again supplement & vitamin.

But lately sakit tu dah makin kerap plak, maybe tambah dgn stress keje yg caca merba skang ni...and bile xdpt nak elak jem area KL ni. So one of my friend tell me about this kind of supplement, sbb nenek die pun ade masalah same then doktor give the prescription. Haaaaa nenek punye penyakit tuuuu....

Introducing uols, my new boyfriend....tahan untuk sebulan dan besar pilnye dalam 1 inci, gigil gak lerr kalu2 tersangkut kat tekak, tp so far so good... and the pharmacist said boleh tau berkesan atau tak kena tgk dlm 2 weeks. So kalau tak berkesan kite tuka brand lain plak laaaa.
 
Actually kena makan this one, Joint Formula...sebabnye ade 2 functions, tapi sebabkan manufacturer sgt pandai, 1 botol ni utk 2 weeks je, pastu jual combo pack jer, nak tak nak amik je laaa botol atas tu.
Yang botol ni, tgk la kalau ade baki2 bonus nnt.

OK, disebabkan aku sentiasa je gagal nak derma darah (kalau diorng bw mesin ujian zat besi), tuan tanah akan memikirkan plak untuk consume this supplement...hohoho tapi harga lum survey lagi. Yang ni nak tambah zat besi, sbbnyeee darah aku sangatlahh tidak berkhasiat nak bagi kat org lain rupenyeee..
Sekian, penerangan berkaitan tanda2 penuaanku....kalau ade yang bermurah hati nak menderma ubat2 ini atau tokei Blackmores ni terbace post aku, bole laa hantarkan bekalan selama 5 thn ke alamat di bawah :- 
Kabin buruk no. 1, Unit Kuli
Jalan Atas tanah
Negeri Bawah langit kuikuikui.....just kidding

p/s: Syukur laaahh atas rezeki yang telah tertulis, memang terbukti ade hikmah disebaliknya, cume sebagai hamba kita perlu redha dgn setiap ape yang telah ditentukan...

sources : google image

Monday, April 15, 2013

How Can I Learn to Trust Men Again?

Entry kali ni maybe boleh jadik panas kepada sesetengah org, kalau rase terlebih sensitif atau terlebih emosi, silakan 'menghalau' diri sendiri untuk bace posting ni yerrkkk... Kerjasama dan perhatian anda amatlah tuan tanah hargai.
 
Once a man has scorned you, you may find that it is hard to trust anyone again especially another man. This can be live changing experience and you may need help trying to figure out what you can do to get over this relationship and what has happened to you. There are so many reasons why a woman can loose trust in her partner and it may be hard to get those feelings of trust back. In fact, for some women and relationships, the trust is lost forever. 

Haaaa lelaki kat luar sane, kalau nak lukakan hati seorang perempuan, ready laa untuk dikurangkan kepercayaan kepada kamu yerkk...hihihi

Mari kite tgk sbb ape jadi macam tu?

Why do men lie?
1. There are some men that do nothing but lie all the time and then there are men that never tell an untruth about anything. It will depend the personality of the man and how they grew up.

2. Sometimes how a person was raised can be the determining factor about how a man acts when he is an adult. If they are raised around men that lie all the time and are not very respectful to women, they may grow up to be the same way. This is not something that is necessarily going to happen, but it can be a cause.

3. There are many men that lie because they are ashamed of whom they are. They may not tell a woman the truth because they are not excited about anything in their life. They may feel ashamed of who they are and what they do for living or even where they come from. Sometimes a man will lie to make they look better in the eyes of a woman. Little do they know that this will only make a women less attracted to them because of the lies they tell?

4. Another reason why men lie is to cheat. There are so many relationships ruined because a man has cheated. Once a man cheats on a woman, the woman will have a hard time ever really trusting the man again. They may find it difficult to maintain a good relationship with anyone ever again. This can be a devastating blow to any woman that has low self-esteem already.

How to tell when a man is lying
1. Some women can tell just by the way the man is acting. Some men cannot look them in the eye, get nervous and act suspicious, and may even stutter or fumble their words. However there are some men that can lay so well that no one will ever be able to tell.

2. It is important for women to try and recognize the signs of a man lying to her so that they can tell when they are being fooled or not. This is something that will take a little bit of knowledge and a lot of patience. If a woman is being lied to, they should not stand for it. They need to take control of their own life and remove themselves from this type of unnatural relationship.

What can I do to rebuild the bond and trust?

Many women will not give up on the man that she loves. She may find that this is the person that they want to spend the rest of their life with. When this happens, they will try and do anything they can to make the relationship a success again.

For some of these relationships it is possible to do. However there are some that will never be repaired. Sometimes a woman can just tell when there is no hope for their relationship and they will have to learn to accept the fact that their man is a liar and there is no hope.

However for some, there is hope and this is a long and difficult process.

There may be time when a woman just wants to give up and leave the situation, but then she realizes that she wants to try a build the bond again. When this is the case, there needs to be a lot of communication. For some couples, counseling is necessary to get the relationship back on track.

It is important to talk the situation out and lay down ground rules.

This is a very important step that has to be taken so that the couple can figure out where they stand in the relationship. Laying down ground rules is important to. This is where the woman needs to feel like she is in control and that she has all the cards in her hand. If a man is serious about being with you, they will do whatever is necessary to gain your trust again.

Should you trust someone with a history of infidelity?
If you are thinking about having, a relationship with someone that has be unfaithful before, you may have a tough road ahead of you. This will be something that will take a little bit of time and work. You will want to be a little leery in the beginning. You do not want to go too fast in case the man tries to repeat history. You can trust someone until they give you reason not too, however you need to be cautious so that you are not putting yourself in a vulnerable position.

Can you change a man? Is it possible for them to not lie again?

For some men, you can change the way they behave. You can do your very best to make them see what a good thing they have with you and that any little mess up can take it all away. You will want to make them understand that you are in control and that you are making the rules. They will have to follow them and change their lying and cheating ways or the relationship will have no merit.

Men can change and there is no reason to give up on them right away. If you think the relationship is worth saving, you can take the appropriate steps to make sure that you are both happy without the risk of ever having to deal with this problem again.

p/s : Lelaki yang baik utk perempuan yang baik, so kalau asik jumpe yg x berapa baik tu means diri sendiri lum baik lagi laaa kan...insya allah akan cuba istiqomah dan perbaiki diri untuk menanti seseorang yang terbaik untuk diri ini.

source ; google, articlebase

Friday, April 5, 2013

Strictly Soulmates

Dedicated to all my friends yang single & available like meeee....hihihi

Beberapa kisah pencarian of soul mates.  Ape2 pun  masing2 ade pendapat sendiri. Enjoy this video...

Kejap lagi I'm going to hadap jem ke PJ for today, I think I'm starting to hate Iskandar Educity project huhuhu

 
source : youtube

Thursday, April 4, 2013

Beeee Zeeeee like a Beeeee

Oh nooo... Hidup tak berapaa nak terurus sangat. Banyak gilerrr kerja2 yang nak kena hadap.

Ade dua bijik buku saiz 2 inci tebal utk ditaip semula. Sebabnyeee xde soft copy...projek yg dah berbelas2 tahun dulu. Kalau ade org save pun dlm floppy A, ape name keping2 tu ekkk...lupe la pulak name die..

Paling kurang sebulan 2-3 kali kena meeting kat Melaka, dan of coz laaaa akan smpi Cyber malam. Bangunan kat Iskandar Campus belum siap, kalau tidak mau laaa kena pi sane jugak...

Latihan ping pong plak macam xde harapa cerah je nak sambung, menurut kata student, diorg xmo bayar sbb mahal. Adui laaaa, ye laaa org dah teror kot ekkk...leh la demand, so mane coach nak carik plak ni??Mcm kena main bawah kolong je laaa dulu.

Walaupun bz tapi sempat la men'draft' beberapa post, nak kena tgk balik, maybe ade yg xpatut disiarkan di khalayak umum dan akan tersimpan as personal diari la yerkk...

source image : google

Tuesday, March 19, 2013

Tentang diriku....

Alhamdulillah, berjaya menunaikan ibadah umrah bersama ayahanda dan bonda tersayang.

Diri sendiri,
Moga pemergian kali ini bukan yang pertama dan terakhir, doa kawan2 yang dok panggil hajah, mak aji, hajah kecik...semoga berkesempatan untuk menunaikan haji pulak...kalu pegi ikut muhasasah maybe dlm 15-20 thn lagi, tapi kena tmbh lagi duit simpanan untuk pegi dgn agent la kannn..mau ade dalam RM25k tu...

Insya allah, kena doa sentiasa dan berusaha untuk tambahkan duit. 

Insya allah, pengalaman umrah akan diceritakan pada entry yang seterusnya...sebabnye too many workload now, smpikan nak turun bersukan pun payah skit...pastu asik dok temankan membe makan jerkk...xpasal2 nnt aku jd gemuk utk yang ke berapa kali ntah.

Senang jerk nak tau dah gemuk ke lum, sila pusingkan jam di pergelangan tangan, kalau smooth je pusingan tu means still maintain lagi laaa, kalu dah sangkut2 tu haaaaa, I kena pikir sendiri laaa...

Lagipun, nak dekat 3 weeks sejak balik dr umrah, walaupun berkurangan tapi batuk dan selsema tu masih ade...suara pun still sengau lagi...org lain dah elok dah sakit2 pas balik umrah, ade org ckp berkat umrah la tu lum abis lg..insya allah, mudah-mudahan ade berkatnya.

Kerja,
Mungkin belum ringan rezeki nak berhijrah ke tempat baru, tapi kat tempat sedia ada ni harapnya ade sinar baru yang dpt menaikkan moral dan motivasi untuk terus berkhidmat selagi hayat diperlukan.

Wajib igtkan diri sendiri untuk kurangkan bebelan dan rungutan berkaitan kerja dan org2 yang banyak mendatangkan kemarahan. Semoga sifat sabar sentiasa menebal dlm hati.

Dalam masa yang same perlu berusaha untuk tingkatkan gaji dan peluang di tempat lain dengan company lain plak, kihkihkih...

Lain-lain hal,
Searching & finding more info and knowledge regarding buying properties to be an asset or my own properties. Walaupun penah keje in this area tapi still nak kena survey elok2 gak. Hope I'll find the best business partner ever...nak tunggu life partner lum nmpk bayang lagi wat mase ni...kuikuikui

Ok laaaa....sebelum berpisah kita layan dulu lagu ni... 


Roman - Tentang dirimu

Monday, February 18, 2013

Tetamu Allah

Pada usia 29 tahun, buat pertama kalinya alhamdulillah dengan izinNya, aku dan ibu bapaku dijemput menjadi tetamu istimewaNya.

Syukur, pada masa yang sama telah genap 5 tahun bermusafir mencari rezeki di bumi Cyberjaya.

Setelah diduga dengan bermacam dugaan, setiap hari memohon kepadaNya agar diberikan kekuatan dan peluang untuk menjejakkan kaki ke Tanah Suci.

Semoga perjalanan ini dipermudahkan Allah. Semoga ibadat ini mendapat keredhaan Ilahi...

Bakal berangkat ke Tanah Suci pada 19hb Feb jam 2.00pagi di KLIA...

Di kesempatan ini, ingin memohon ampun maaf jika ada salah dan silap kepada setiap inci hati yang sudi menjengah ke blog ini, sama ada secara langsung & tidak langsung, halalkan makan minum dan hutang jika ada...kalau tidak, mohon inform dan insya allah akan dilunaskan setibanyaaa kembali semula ke M'sia.


Ya Allah,
Jangan Kau palingkan hati ini
Setelah Kau aruskan hidayahMu padaku

Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Ghaffur
Aku bertaubat kepadaMu, terimalah taubatku
Izinkanlah aku berada dalam kalangan mereka yang Kau beri nikmat
dan bukan pula mereka yang Kau murkai serta mereka yang sesat

Ya Allah
Berikanlah kekuatan pada hambaMu ini
Dalam menempuh dugaan hidup

Ya Rahman, Ya Rahim
terimalah ibadatku
Sesungguhnya aku abdikan hati ini untuk menagih cintaMu

Ya Malik
Ibadatku, solatku, hidupku dan matiku hanyalah untukMu

petikan dr novel Rinduku Pada Baitullah - Dr Ridzwan Bakar

p/s : Mohon inform pada kawan2 yang mengenali diri ini, xdpt nak inform pada semua orang.... 

Friday, February 15, 2013

Jagalah Dirinya


 
Mata ku berhenti menangis
Jemari kesat ke pipi
Hati cukuplah dirasuk sedih
Kerana kau takkan kembali

Takdir mengubah hubungan kita
Dia padam dari jaga
Bicara hanyalah dalam doa
Yang dipanjat pada yang Esa

Ya Tuhanku
Jagalah diri ini menempuh
Hidup sepi tabah menerima takdir

Ya Tuhanku
Ketemukanlah kami berdua nanti
Hingga itu ku mohon kau
Jagalah dirinya

Jiwa walaupun terpisah jua
Selalu pergi dengan-Nya
Sisa yang masih ada di sini
Ku bertaut ke nafas terakhir

Hingga itu ku mohon kau
Jagalah dirinya

Tuesday, February 12, 2013

Kota Kinabalu 29 Jan - 1 Feb 2013

Alhamdulillah, syukur atas nikmat yang diberikan..

Buat pertama kalinya aku jejakkan kaki ke bumi Negeri Di bawah Bayu pada usia 29thn... lame tu nak tunggu walaupun pernah bercinta dgn org Tawau, tp tak penah lerrr aku pi sane cume dpt merasa laaa udang kering dan hasil mutiara drp sane...hihihi

This trip mmg dah planned lame about 6 months before....hihihi anyway going with my cousin and her kids and my aunty...such incredible & adventures moment, lebih2 lagi xde lelaki dewasa yg ikut.

Day 1
Flight kitorang dlm jam 12pm dr LCCT, then sampai sane dalam pukul 2pm. Amik limo and hantar ke Promenade Service Apartment, at Kg Api-api. Caj RM42, pak supir plak tak berapa peramah sbb bile tanya jawab sepatah2 je. Apartment ni sebelah dgn Centre Point.

Kami mcm teruja sesangat tgk kreativiti driver ni hias die punye limo, siap ade bulu2 bagai, dgn berlian blink2, ade mini bar...hiasan je la kottt, dlm 15 min je dr airport.

Then rehat kejap dlm bilik, ptg tu kami jln2 sekitar Centre Point & pasar filiphine untuk survey harga barang dan tgk apa yg nak dibeli nnt. Kami dinner dkt restoran arab disebabkan malas nak carik kedai seafood yg halal, mmg berlambak restoran tp pork free and ade byk botol2 arak kat belakang counter so decided to eat arab je lerrr...


Day 2 
Check out and rent a van to Kundasang. Pegi breakfast kat kedai melayu nearby our apartment. Kam 9am, tourist guard merangkap driver dtg ambil caj RM800 KK-Kundasang-KK. Dlm perjalanan ke Kundasang, kami singgah di beberapa tempat.
  
1. Rumah Terbalik - tak boleh ambil gambar dlm rumah, tiket RM10 utk dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak. Then lunch kat restoran nearby...mmg sedap sgt.





2. Pekan Nabalu - shopping t-shirt & souvenirs, kat sini dah boleh nmpk puncak gunung tp mase kitorg sampai tu kabus byk so xleh nak posing bagai, sempat makan durian & buah terap (rase mcm cempedak tp mini size). Anjing tersangat la banyak, mcm kucing jerkk...tapi behave laaaa xde nyalak2 xde nak gesel2 keerrr..


3. Timpohon - disebabkan bawa 'handbag' dan warga tua, kami cume boleh posing kat timpohon je laaa, tempat ni salah satu pintu utk masuk dan register sebelum nak mendaki gunung, mase sampai ade laaa sekumpulan pendaki baru smpi dah tgh tunggu kawan2 yg lain. Tapi kitorng dgn muke tak malu posing je laaa wat2 mcm dah smpi puncak hahah...


4. Desa Cattle Farm - ladang lembu dan kambing, kilang untuk perah susu, diorg akan perah susu dlm 2x sehari, kebetulan mase kami sampai dlm jam 3pm diorg nak start perah susu...produk x byk yg dijual tp dpt la merasa susu dan aiskrim. Tiket masuk RM4 utk dewasa & RM3 for kids.


5. Kinabalu Pine Resort - mmg byk pokok pine kat sini, rase mcm duduk oversea plak, smpi pun dah lewat petang. Dinner dekat restaurant resort sbb dah amik pakej utk dinner + bfast skali...nak carik kedai kat luar mmg susah skit laaaa, pastu ujan plak mlm tu so mmg tdo pun xde masalah...sgt sesuai utk berbulan madu...



Day 3
After bfast, check out dan trus balik ke KK smule....mase kat resort tak sempat nak snap puncak gunung sbb kabus tebal, pagi tu pun ujan renyai2 lg...tp posing2 je laa area resort. On the way nak balik tu, syukur laaa kami sempat singgah kat tepi jln utk amik scene puncak... ade jugak laaa 2-3 van yang baru nak naik ke Kundasang tgh posing2 jugak. Dan kami tak lepas peluang mkn durian, bukak pki tgn je sbb kulit lembut, bau durian pun tak berapa. Tapi comel laaa sgt isinyeee..


Check in di Promenade Service Apartment, kali ni dpt bilik lain plak...bile dah rest2 kejap aku dgn cousin pegi rushing to pasar nak beli udang kering, kerepek2, ikan bilis sume...and terus jerk packed utk masuk kargo, seb baik free aje, baik sungguh hati abg tu...

Then mlm, dinner kat Restoran Nasi Ayam Singapura, sebelum tu dah search dlm web kedai2 halal, boring laa nak pegi McD or KFC kan...so selain nasik ayam, kueh teow kungfu die pun best jugakkk tp kat sane name die lain skit..aku pun dah lupe..nak snap pun x sempat sbb semua kelaparan.

Day 4
Breakfast area aparment tu, then aku dgn cousin rushing to pasar basah, while my aunty balik bilik dgn cucu2nyeee...Kagum sesangat bile sampai kat pasar tu sbb seafood sgt2 fresh, mmg x nmpk laa ikan mate merah...siap ade scallop sekilo RM12, ketam RM15 sekilo, ikan RM10 sekilo, dengar pun rase geram je, target kitorng nak beli udang, ketam & scallop so tercapai laaa...
Kalau korang nak bungkus dgn org yg jual seafood tu harga dlm RM25, tapi we decided to go to packing shop kat dlm pasar kering harga RM18. Just for info, utk Air Asia brg basah tak bleh masuk kargo so make sure kalau nak beli seafood below 7kg, kalau MAS boleh masuk kargo, peti die pun besar skit.
After beli brg2 basah kami tapau lunch sebelum nak pegi airport. Then going to airport with 2 taxi sbb tak muat lerr kalau 1 taxi je, limo plak dr airport ke hotel je....kalau dr hotel ke airport xde...huhuhu

Our flight pukul 6pm, mmg puas la menuggu kat airport tu...dgn mkn kfc, donut sume..budak2 kan mmg kena ade aktiviti laaa kalau tidak boring..

Our seat mase balik mmg caca merba, 2 org duk barisan dpn, 2 org barisan blakang, then 1 seat tgh2..then aku la kena dok sorang kan tp mmg mengharukan kejap bile si kecik tu menjerit smpi 1 flight dgr gara2 nak duduk dgn aku, dgn crowded org tgh nak isi baggage kat atas tu, aku dgn mak die tu berusaha laaa kena tuka tempat kalau tak mmg xstop nangis...hadooiii jatuh saham kejap

Then ade uncle dok sebelah si kecik ni, aku tny kalau boleh switch seat dgn mak die, then bile uncle tu tny die xmau..hahah aku dah gigil..so uncle ckp he will take care of him...tp seb baik laaa kat blakang seat byk kosong so uncle tu dok blakang and cousin aku amik seat die...mcm2 haallll dgn bebudak ni, boleh hilang sabar pun ade...nasib je laaa

Lepas ni, ade trip yang mmg dah lame terpendam dalam hati, dan xsangka dimakbulkan sebegitu cepat, semoga Allah permudahkan segalanya.

Saturday, February 9, 2013

Istighfar

When some one or some thing let you down...

Istighfar
Istighfar
Istighfar

Allah will pick you up



P/s : Bile Allah tutupkan 1 peluang untuk kita, dlm masa sama dia buka jalan untuk perkara yang lain. Syukur alhamdulillah. Dan bila Allah bagi balasan 'cash' kat dunia, insya Allah hukuman di akhirat dapat dikurangkan dgn syarat kita perlu redha...the most hardest thing to do.

Thursday, February 7, 2013

Gerak ati dan perangai pelik

Weekly routine aku utk kuatkan stamina badan adalah bersukan lepas office hour, skarang ni dah fixed hari Selasa & Khamis utk netball, hari Rabu mlm utk badminton & ptg nye utk pingpong, since coaching class hanya akan start Trisem baru dlm bulan Mac, so hari Isnin akan main pingpong kat bawah kolong...geng pun ramai skit so jgn nak memandai2 laaa main pingpong selain dr hari Isnin, xpsl2 makan diri nnt, jgn tamak sgt bior main enjoy2 jgn main stress....

Dah berat ati nak pegi main pingpong ptg Rabu tapi degil gak nak meredah ujan, pastu skang merana sendiri lerrr, hate to pretend that nothing happen, dah bosan.....Ya Allah, i need new environment and to be friend with new people that doesn't know me at all.

Makin lama makin pelik perangai org aku jmp, pagi ni nmpk ade kete parking tgh2 jln dan menyebabkan ade ibu yang kena tuka kereta sbb nak antar anak die pegi sekolah, kete si ibu ni pjg so susah nak kuar parking sbb kete manusia pelik ni dok tgh2 tu. Si ibu ni pun berlari laaa utk ambil kunci kete die yg lain. Nasib baik ade 2 kete, kalau 1 je....

Aku tgk byk je parking kosong kat bawah tu, selame ni kalau parking penuh pun, xde la smpi ade org parking tgh2 jln. Aku rase yg bawa tu laki, bleh plak mls nak parking jauh2, sume jenis kalu boleh nak parking dpn pintu rumah..

Ya Allah berilah sedikit kesedaran sivik pada org tu. Mohon tidak menyusahkan orang lain. Aminnnn
 

Tuesday, February 5, 2013

Lost world

Lame dah x update..sbb blackie masuk hospital, aritu dah elok tp 2-3 ari pastu wat hal plak lagi dah xmo duduk dgn aku la tu...

Xsudi ckp terang2, jgn main2kan perasaan aku...asik wat hal jerk (tapi kalu tetibe die bersuara kang aku plak yg pengsan maklum laaa mcm2 cite keras aku dgr dkt blok umah aku tu..

Lagipun ade beberapa perkara yang perlu disetelkan, sebelum tinggalkan bumi Malaysia yang aman ini. Pasal keje yg mmg xkan abis tu, sampaikan plan mencarik lagi aset perlu dihentikan seketika, kalau tak nnt makin serabut kepala aku.

Few things to update :-

1. Coaching class aritu dah abis, so we will continue next sem plak, sbb student pun tgh exam and pastu cuti panjang. Wat mase ni kena laaa train bawah kolong fcm tu haaaa...

2. Insya allah dlm 2 weeks lagi aku dpt tunaikan hasrat yang tersimpan begitu lame...semoga Allah permudahkan segalanyaaa..

3. Dah seminggu asik pening kepala, all the time, minyak angin pun dah 2 botol habis, mcm buat basuh muke je...tdo mlm pun x selesa...agaknye btul laaa org ckp, kite nak buat mende2 baik ni mcm2 dugaan Allah bagi...

Pesanan utk kawan2...baru je dgr ceramah, ustaz pesan kalau nak doa make suke kite doa dgn Allah supaya bagi ujian yang kita mampu hadapi, sbb kalau salah ayat tu nnt Allah bagi ujian yang tak mampu kita hadap plak, kita pun manusia biasa, ilmu agama masih cetek kalau nak hadap ujian Allah bagi...asik nak membebel ke tak bersyukur laaa mcm2 kannn...huhuhu rase nak zip jerk mulut ni

Friday, January 11, 2013

Tasbih, tahmid & takbir

Nak share something satu perkara yang aku penah dgr dlm ceramah agama baru2 ini, bosan ye dak asik cite psl diri sendiri jerk....(x suke jgn bace, titik)

Ni pendapat diri sendiri laaa, berangan @ bercita2 nak derma sebyk mungkin bile dah byk duit...time xde byk sgt duit ni, xmo sedekah ek??

Salah satu caranye.. bertasbih, bertahmid & bertakbir

Kalau boleh setiap kali selepas solat, lebih elok setiap mase yg kita teringat nak sedekah..

Subhanallah 33x
Alhamdulillah 33x
Allahu Akbar 33x

Insya allah, kalau kite amalkan selalu boleh ganti sedekah kite dari segi fizikal.