Friday, January 11, 2013

Tasbih, tahmid & takbir

Nak share something satu perkara yang aku penah dgr dlm ceramah agama baru2 ini, bosan ye dak asik cite psl diri sendiri jerk....(x suke jgn bace, titik)

Ni pendapat diri sendiri laaa, berangan @ bercita2 nak derma sebyk mungkin bile dah byk duit...time xde byk sgt duit ni, xmo sedekah ek??

Salah satu caranye.. bertasbih, bertahmid & bertakbir

Kalau boleh setiap kali selepas solat, lebih elok setiap mase yg kita teringat nak sedekah..

Subhanallah 33x
Alhamdulillah 33x
Allahu Akbar 33x

Insya allah, kalau kite amalkan selalu boleh ganti sedekah kite dari segi fizikal. 




Thursday, January 3, 2013

Back to school 2013

Byk sgt kenangan pahit manis mase kat skolah. Dan setiap kenangan tu sgt2 berharga dan special sgt.

Sekolah Ren ni seronok jugak walaupun sekolah felda tp kawan2 aku sume ayah, mak, adik2 kenal..paling aku igt ayat adik2 aku dulu, "along ni byk boipren ke, asik lelaki je tepon" hahaha ape nak buat pompuan mane minat nak gayut2 ni.

Pastu aku ni kecik2 dah pelupa, kalau time ade senaman mesti aku terlupa nak bw tali pinggang pinafore aku...cikgu plak garang, kalu x pki kompom kena marah, seb baik laaa ayah aku dtg anto.

Mase sek ren ni naik bas jerk, penah jerk jln kaki dlm 5-7km sbb kena tinggal, kelas no. 1 sokmo lerrr balik lmbt.

Sekolah Men mule2 dkt Muadzam jerk nak duduk asrama jerk walaupun umah panjang sejengkal, sebulan jerk dah kuar balik sbb kena buli dgn senior. Kebetulan plak dpt 2nd called utk ke sekolah 'bestari' kononnyeee...

Biasa org ckp mase darjah 1 ni laa time gigil semcm bile baru nak masuk skolah, tapi bagi aku setiap kali naik darjah kompom akan gigil, sbb mostly cikgu lain2...lgpun senior kompom cite punyeee mane cikgu ok mane cikgu cam rimau.

And now, my ensem boy sorang ni dah nak masuk skolah... Kalau laaa mama die leh bayo aku tinggi dr gaji skang ni, kompom aku nak monitor anak die ni elok2 kat skolah. He's so special sbb pada die xde sederhana dlm ini idup, yg ade sume over. Over meraung pastu wat mcm xde pe berlaku, over guling2 sapu lantai, pastu x pndi sgt nak berkawan...and toilet must have yg duduk kalu cangkung, dah jadi mandi laaaa..

Hopefully die ok bile dah masuk skolah ni...risau pun ade, dah besar rupenyaaa die huhuhu dan makin tua laaa aku nampaknyeeee

taken from mama iphone