Tuesday, December 20, 2011

Perisai buat Wanita


Hahaha... sambil nyelam minum air, sambil sign sijil amik la gambo skali kan?? Yang belah kiri tu xperlu nak kenalkan sbb of coz org leh kenal....yang belah kanan tu speaker En Airol...mude lg, so x sangka sgt sbb ilmu die pun leh tahan mcm penceramah yang sgt2 terkenal mcm Dr Fadzilah Kamsah...

I'm able to go to this event. Sambil boleh luangkan masa lapang, leh jugak timba ilmu selagi ada nafas ni...
Bile dah pegi ni, rase rugi sgt kalau tak share dgn semua perempuan outside there berkaitan dgn lelaki perosak. Each of women kat dunia ni perlu ade perisai tak kire yang belum kawin or yg dah kawin...asalkan namenyaa wanita.

I'm thinking of bring this event to the MMU....so far lum ade cadangan yg bernas lg, maybe kena diskas details dgn speaker tu dan hrp2 Fahrin pun akan dtg jugak sbb kalu ade die maybe laaaa ramai yg  nak dtg. Walaupun aku rase kalu die xde pun, semua wanita perlu dgr ape yg nak disampaikan dlm ceramah tu. Tapi biasa la kan, kite x kan rase mende mcm ni penting, smpi laa kite dah terkena atau menyesal.

Hopefully, everything gonna be as planned dan ramai akan menyokong. The talk also give me more courage and strength to accept what ever had happen in my live. However its happen, just need to remember that Allah's love are more valuable from human beings...kita bukan hak siapa2 pun di dunia ni kecuali Allah. Dan kita perlu menjaga diri sendiri kerana itu adalah pinjaman dr Allah semata2...

Maklumat lanjut boleh layari laman web ini... http://www.prorev.my/

Friday, November 25, 2011

Keputusan yang di nanti

Dalam hati berkobar2 nak pergi ke UTP untuk pertama kalinyaaaa....mase tu jugak ade perasaan risau menantikan result blood & urine test. Nasib baik sepanjang perjalanan ke sana, xde rase sakit maybe syiok dan teruja nak pegi tempat baru.

Terima kasih kepada org kuat Alumni Kak Ayu & Pn Azurah sbb bagi peluang untuk jln2 cari pasal kat sane...

Mari terus melompat ke topik utama, sbbnyeee xde ape yg menarik laaa sgt sbb pegi pun pasal keje..meeting, borak2 then mkn, amik gambo....

On the way back to dpt 2 miskol from klinik marisa, dlm hati dah x tentu arah then call utk tny wat happen...and result dah kuar dan doktor mintak jumpe dgn die..dlm hati ni dah risau sambil berdoa supaya xde ape yg serius.. I mean maybe the test negatively for Tiroid and batu karang.

Smpi ke MMU tepat2 kul 5.30ptg, after check out trus pi klinik dan jumpe doktor, kalu tunggu lame2 haku jugak xleh nak tdo. Sib baik xde org dan trus jumpe doktor.

Syukur bile suspected penyakit tu sume negative, I means no Tiroid and Batu karang, for cancer plak die xleh nak detect sbb aku lahir tahun 84 so xde dpt imunisasi for hepatitis yg boleh kesan sel cancer, then die nasihatkan untuk ambil bile2 mase selama 3x injection...yang tu akan difikirkan sbb kena keluarkan duit sendiri kan..

Dan bile hati dah x risau psl 2 sakit tu, tp tibe2 doktor plak yg terkejut sbb tahap kolesterol was soooo HIGH..die pun x sangka umur mcm aku ni tahap kolesterol tinggi yang amat. the normal level is 2.6 tp aku punye 4.3...doktor ckp die xnak bg ubat turunkan kolesterol sbb aku masih mude, maybe ade keturunan sakit jantung (lum tny lg mak dgn ayah), tp rasenye mcm xde kot...

Then the best way I can do, kena bersenam selang sehari selama 40 minint, dan kena kontrol mkn seafood dan bergoreng...maybe all the simptons yang aku rase sebelum ni sbb injap jantung tak berapa luas, so its effects my health too..urrmm tp tu laaa nak jogging selang sehari risau plak sbb nanti kaki dan lutut yg stress...

Tu la kan, slalu sgt jaga hati org, rupenye jantung sendiri yg tak dijaga dgn baik...bile dah tau level kolesterol tinggi dah stat survey mcm2 info psl ni, rupenye aku yg aku risaukan selama ni mcm jd kat aku.....ye laaa bace paper slalu jerk org rebah mase main bola, jatuh mase berlari walaupun masih mude, tp sbb diorng smoking, so the effect lagi cepat, aku ni sbb tak merokok or minum a***...so dat kebarangkalian diserang stroke amat tipis, tp still jugak kena berhati2, sbb doktor pun mmg x sangka sgt2...

Ni plak dpt berita anak K Maz masuk hospital sbb stroke kecil...how come budak umur 11 thn dah bole kena stroke, masih aktif lg duk main lari2, tibe2 trus lemah...ini buat aku lagi risau ni...tp kena maintain cool sbb xnak stresskan jantung aku ni, xnak pk hal2 yg leh wat aku drp kena heart attack.

Supplementyang disyorkan plak product transfer factor, around 200++ sebulan, urrmm lmbt lg lerrr, cume yg mampu skang ni kontrol mkn je laaaa.....say bye bye to fast food and welcome oat, veggie....haaiiiii mmg xde rase nikmat nyeeee

Tapi perlu rase bersyukur sekurang2nyeee aku tak perlu wat operation or duduk hospital, kena jaga jantung sendiri jerk...

Monday, November 21, 2011

T or BK or none of them

Hohoho..pagi2 dah semangat gi klinik utk urine & blood test hrp2 result boleh dpt cepat dan boleh detect ape yg x kena dgn bdn nih.....

Dah 3 ari 3 mlm rase semcm, makin lama simptom2 tu dah ketara, setelah 3 ari tdo x lena harap2 dpt tdo lena mlm ni, cume ralat skit sbb doktor masih bagi ubat gastrik....pain killer pun xde, jgn laaa buat perangai lg mlm ni...rase nak menjerit pun ade

Semoga kesakitan ni tak serius sbb aku nak kena drive more than 500km alone this Saturday....have to be strong and give my level best to be IRONLADY

Kalau korang pun ade gelaja mcm ni better check jugak laaa.... 

Aku ade simpton2 utk penyakit pertama ni, rasa lemah badan, hilang selera makan, demam dan rasa sakit sebelah kanan badan sekitar bawah tulang rusuk akhir menjalar ke bahu kanan. Rasa sakit juga terasa di hempedu apabila menarik nafas. 

Dan penyakit kedua, simptom2nye degupan jantung bertambah, sentiasa berdebar-debar, gementar dan gelisah, terketar-ketar, penumpuan kurang, angin yang tidak menentu, suhu badan naik, tak tahan panas, rambut tidak kuat, sukar bernafas, turun berat badan walaupun selera naik, lemah...

So ape pun anggapan dan telahan, aku tetap kena tunggu result dr makmal.

 

Friday, November 18, 2011

Bertahanlah wahai badan

Biasanya org akan berdoa supaya hari Sabtu dan Ahad boleh dirasai lebih pjg drp hari2 biasa. But for me, at this moment, I'm hoping that Isnin tu sekelip mata je akan dtg, maybe xnak ari Sabtu dan Ahad (dlm minggu ni la) sebabnye aku xtau if aku dpt bertahan smpi ke hari Isnin...

Hopefully what I'm thinking and feeling right now its just assumptions...sbb doktor pun boleh gelak tgk muke aku yg cuak nih...hati dan perasaan x menentu nak tunggu hari Isnin ni, then need to count 2-3 days maybe a week to know the results....

I eager to know it as fast as I can...hopefully everything going well

Mesti ade yg duk berteka-teki, ape masalahnyeee.....actually aku pun x sure ape problemnye, so kena la tunggu smpi ari Isnin untuk wat urine dan blood test....because I'm suspecting and having symptoms of 2 diseases...

Semoga xde ape2yg serius laaaa.....

Friday, November 11, 2011

Full blast November

 Updated Laaaggiiii

Syukur Alhamdulillah kerana sepanjang hujung minggu bulan November ini hari-hari ku terisi dengan aktiviti yang dpt membuka mata dan minda ke arah yang lebih positif bersama keluarga, rakan sekerja, dan rakan2....

to be continued...


1st weekend - spend the long holiday with my lovely family (5 days)

2nd weekend - walkathon with my lovely friend

3rd weekend - brainstorm with OPS executives

4th weekend - attend my lovely friends' wedding @ Kuantan



For December, Selangor will have 2 days holiday for Monday (12th & 26th) .....hurmmm will be long weekend need to find something that dont make me feel boring for just staying at home do nothing.....

1st weekend - tunggu sedia (UC MAS event)

2nd weekend - photo shoot

3rd weekend - null

4th weekend - null


Any event that need volunteersss or part time job please contact me...hehehe

It doesnt show that I'm desperate but I have to make my life full of happiness and meaningful because I'm not sure how long I will can see this amazing world again.



Monday, October 31, 2011

Aku Insan Biasa

Everyday pray and telling myself that I have to be strong....I MUST..

Have to let go all the bad things that haunting me every single second

Ya Allah, jadikan aku hambaMu yang kuat dan tabah dalam menjalani kehidupan seharian.

Aku hanyalah insan biasa yang hanya memohon perlindungan dan kebahagian dunia akhirat dariMu...

Aku hanyalah insan yang lemah dan sekerdil2 hamba walaupun aku sedat setiap dugaan yang kau berikan adalah berada di dalam kemampuanku untuk menanggungnya....pada hakikatnyaaaa tersangat2laahh susah dan perlukan kekuatan yang amat tinggi.


Ya Allah, jika dugaan ini adalah untuk menebus segala dosa-dosaku sepanjang hidup ini, aku harus redha dan pasrah atas apa yang telah Engkau berikan padaku..

Semoga senyuman yang terukir dari bibir ini sama seperti senyuman di dalam hati, kerana hanya Engkau yang Maha Mengetahui

Tunjukkanlah aku jalan yang betul supaya aku dapat menempuh dugaan ini ke jalan yang diredai...

Aminnnn....


Friday, October 28, 2011

Cukuplah aku mencintaimu di dalam diam

Kalau kita sukakan seseorang,
jangan beritahu si dia.
Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya
Tapi luahkan pada Allah,
beritahulah Allah.
Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita ..

Cintai Dia Dalam Diam,
Dari Kejauhan Dengan Kesederhanaan & Keikhlasan

Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH
"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH."
(Adz Dzariyat : 49)

Tetapi jika kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah, berdoalah & berpuasalah
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji.
Dan suatu jalan yang buruk."
(Al Israa' : 32 )


Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang,
Allah SWT mempunyai Cinta dan Kasih yang lebih besar dari segalanya & Dia telah menciptakan sseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak.
Ketika kau merasa bahawa kau mencintai seseorang,
namun kau tahu cintamu tak terbalas
Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu & Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu

Cukup cintai dalam diam
bukan kerana membenci hadirnya
tetapi menjaga kesuciannya
bukan kerana menghindari dunia
tetapi meraih syurga-NYA
bukan kerana lemah untuk menghadapinya
tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus & menyelusup

Cukup cintai dari kejauhan
kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkan dari ujian
kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan
kerana mungkin membawa kelalaian hati-hati yang terjaga

Cukup cintai dengan kesederhanaan
Memupuknya hanya akan menambah penderitaan
menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan

Cintailah dengan keikhlasan
Kerana tentu kisah Fatimah dan Ali Bin Abi Talib diingini oleh hati
tetapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi..??
".. boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.
ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
(Al Baqarah : 216 )


Jangan memberi harapan pada yang belum pasti,
kelak ada insan yang bakal dilukai,
Jangan menaruh harapan pada yang belum tentu dimiliki,
nanti hati yang kecewa sendiri.
Sebaliknya,
gantunglah segenap pengharapanmu kepada Yang Maha Memberi,
nescaya dirimu tak sesekali dizalimi,
kerana Dia mendengar pengharapanmu setiap kali & Dia menunaikannya dgn cara-Nya yang tersendiri

Cukup cintai dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan & keikhlasan
Kerana tiada yang tahu rencana Tuhan
mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan

Kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan
serahkan rasa itu pada Yang Memberi dan Memilikinya
biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya
"Barangsiapa yang menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga."
(Umar Bin Khattab ra)


If you really love her, you won’t touch her.
Not even the slightest bit.
You’ll protect her dignity and sacredness as a muslimah.
Just hold her in your heart for a few more years ..
then you can do it the halal way


“Sesiapa sahaja yang memberi kerana Allah, menolak kerana Allah, mencintai kerana Allah,membenci kerana Allah & menikah kerana Allah, maka bererti ia telah sempurna imannya.”
(HR. Al-Hakim)


sumber : allahseeker.blogspot.com

Monday, October 24, 2011

Lelaki biskut dtg lagiii...

Nak berleter sket pasal lelaki biskut ni, aku pun x phm laaa nape nak main2kan perasaan aku....

Suke2 hati die nak sms, nak senyap pastu timbul balik...

Mase tenggelam tu ape die wat, then ape motif bile die timbul dan carik aku....

Kalau die call mmg aku xde mood nak angkat, rase sakit ati jerk kalu dgr sore tu...

Bile tak angkat leh tanye plak nape x angkat, then lmbt sket aku reply sms bgtau aku bz and will sms him bile dah free....die jwb "janji tau"....huh aku plak duk terpk psl plan die yg x penah show off tiap kali ajak aku kuarr...

Thats why laaaa aku xpenah suh laki janji ape2 kat aku...xnak berharap yg tinggi sgt nnt aku gak yg seksa. Pada aku ayat2 manis or kata tu x berapa penting kalu tak buat pun ape yg dicakapkan tu...

Nak ignore without feeling any guilty, how????

Sunday, October 16, 2011

Aku si miskin bandar


Petikan daripada akhbar Utusan Malaysia, 26/12/2009 – Wilayah Kota
RM3000 Ke Bawah Kategori Miskin Bandar – RMK 10
Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar mencadangkan supaya mereka yang berpendapatan RM3,000 ke bawah dapat dikategorikan sebagai miskin bandar di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10)

 
Huhuhu aku adalah salah seorang drp org miskin bandar tersebut....

Ape skills yang aku ade???Untuk memastikan org yg carik aku???Bagi aku duit byk2????

Nak keje sendiri perlukan modal dan semangat berani menanggung risiko...Am I dare??


Thursday, October 13, 2011

Syukur..

Happy to know that your are happy....

Thanks to Allah....I'm trying not to forget You and always pray for others happiness....

Saturday, October 8, 2011

Kecantikan Lelaki dan Kegagahan Wanita

Nak tahu di mana Kecantikan Lelaki?
Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni
rohani. Lelaki yang cantik adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.
3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.
5) Lelaki yang baik sangka.
6) Lelaki yang tak pernah putus asa.

Dan di mana Kegagahan Wanita?
Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada
kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.


sumber :-  http://akuislam.com

Monday, October 3, 2011

It's Me

Kalau cintakan seseorang, kita jangan beritahu si dia. nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya dan Allah takkan bagi. Tapi luahkan pada Allah, beritahu Allah. Allah Maha Tahu jodoh kita siapa. He knows the best for us.
I'm preferred to be seen as imperfect person, rather than I'm know everything. Lets them know that I dont know nothing, rather than I'm 'good & smart'. I'm glad to be me even its hard for me.

Sunday, October 2, 2011

I love ME

Aku tidak ingin dipandang cantik oleh lelaki. Biarlah aku hanya cantik di matamu. Apalah gunanya aku menjadi idaman banyak lelaki sedangkan aku hanya boleh menjadi milikmu seorang. Aku tidak merasa bangga menjadi rebutan lelaki bahkan aku merasa terhina diperlakukan sebegitu seolah-olah aku ini barang yang boleh dimiliki sesuka hati.

Mencintai seseorang itu adalah hak kita, namun memiliki seseorang yang kita cintai tanpa ikatan sah dan halal itu bukan hak kita. Jangan pernah takut melepaskan sesuatu yang belum berhak kita miliki. Dia pasti akan kembali seandainya Allah menjadikan ia untuk kau miliki atau Allah akan menggantikan dengan yang jauh lebih baik. Jangan pernah takut kehilangan sesuatu yang BUKAN hak kita..

Berusaha, berdoa dan bertawakal, itulah yang sebaiknya. Jodoh, ajal, maut, pertemuan, semua Allah sudah aturkan sejak azali lagi. Yakinlah duhai hati.Allah menyayangimu.

(Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari kebimbangan dan kepiluan. Aku berlindung kepadaMu dari ketidakupayaan dan kelalaian. Aku berlindung kepadaMu dari perbuatan pengecut dan sifat kedekut. Dan aku mencari perlindungan dariMu daripada  hutang dan  penindasan manusia)

Wednesday, September 28, 2011

Cinta tiada sebab

Saya tidak mempunyai sebab untuk mencintai awak lagi. 
Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! 
Saya masih mencintai awak dulu, kini dan selamanya. 
Cinta tidak perlu ada sebab. Cinta lahir dari hati yang ikhlas. 
Saya terima awak seadanya. 
Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat dan dipegang. 
Namun begitu... ia boleh dirasai dalam hati.

Sunday, September 18, 2011

Harapan tinggal kenangan

Doaku agar kau kan selalu bahagia
Agar kau temui insan tulus menyayangimu
Lepaskanlah diriku kerna keredhaanmu
Bukan kerna dendam jua bukan kerna kau terpaksa

Ku tinggalkan memori bersamamu
Ku undur diri bersama harapan

Tidak kesampaian cinta kita
Ku bawa harapan ku pendam rahsia
Ku di kejauhan mendoakan
Agar kau bahagia tiada lagi duka

Daku rela mengundur diri
Ku pasti dikau kan fahami

Tiada penyesalan kasihku korbankan
Andai telah tertulis ku terima ini bukannya ku pinta
Oh pergilah dikau diiringi keikhlasanku,
Cuma pengalaman mengisi kekosongan mimpiku

Sunday, September 11, 2011

Ciri-ciri Wanita Solehah...

Tidak banyak syarat yang dikenakan oleh Islam untuk seseorang wanita menerima gelaran solehah, dan seterusnya menerima pahala syurga yang penuh kenikmatan dari Allah s.w.t.

Mereka hanya perlu memenuhi 2 syarat iaitu :
1. Taat kepada Allah dan Rasul-Nya
2. Taat kepada suami

Perincian dari dua syarat di atas adalah sebagai berikut :
1. Taat kepada Allah dan Rasul-Nya
Bagaimana yang dikatakan taat kepada Allah s.w.t. ?
- Mencintai Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w. melebihi dari segala-galanya.
- Wajib menutup aurat
- Tidak berhias dan berperangai seperti wanita jahiliah
- Tidak bermusafir atau bersama dengan lelaki dewasa kecuali ada mahram bersamanya
- Sering membantu lelaki dalam perkara kebenaran, kebajikan dan taqwa
- Berbuat baik kepada ibu & bapa
- Sentiasa bersedekah baik dalam keadaan susah ataupun senang
- Tidak berkhalwat dengan lelaki dewasa
- Bersikap baik terhadap tetangga
2. Taat kepada suami
- Memelihara kewajipan terhadap suami
- Sentiasa menyenangkan suami
- Menjaga kehormatan diri dan harta suaminya selama suami tiada di rumah
- Tidak bermasam muka di hadapan suami
- Tidak menolak ajakan suami untuk tidur
- Tidak keluar tanpa izin suami
- Tidak meninggikan suara melebihi suara suami
- Tidak membantah suaminya dalam kebenaran
- Tidak menerima tamu yang dibenci suaminya
- Sentiasa memelihara diri, kebersihan & kecantikannya serta rumah tangga

Faktor Yang Merendahkan Martabat Wanita
Sebenarnya puncak rendahnya martabat wanita adalah dari faktor dalaman. Bukanlah faktor luaran atau yang berbentuk material sebagaimana yang digembar-gemburkan oleh para pejuang hak-hak palsu wanita.
Faktor-faktor tersebut ialah:
1) Lupa mengingat Allah.
Kerana terlalu sibuk dengan tugas dan kegiatan luar atau memelihara anak-anak, maka tidak hairanlah jika banyak wanita yang tidak menyedari bahawa dirinya telah lalai dari mengingat Allah. Dan saat kelalaian ini pada hakikatnya merupakan saat yang paling berbahaya bagi diri mereka, di mana syaitan akan mengarahkan hawa nafsu agar memainkan peranannya.
Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-Jathiah, ayat 23: ertinya:
" Maka sudahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmunya. Dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya."
Sabda Rasulullah s.a.w.: ertinya:
"Tidak sempurna iman seseorang dari kamu, sehingga dia merasa cenderung kepada apa yang telah aku sampaikan." (Riwayat Tarmizi)
Mengingati Allah s.w.t. bukan saja dengan berzikir, tetapi termasuklah menghadiri majlis-majlis ilmu.
2) Mudah tertipu dengan keindahan dunia.
Keindahan dunia dan kemewahannya memang banyak menjebak wanita ke perangkapnya. Bukan itu saja, malahan syaitan dengan mudah memperalatkannya untuk menarik kaum lelaki agar sama-sama bergelumang dengan dosa dan noda. Tidak sedikit yang sanggup durhaka kepada Allah s.w.t. hanya kerana kenikmatan dunia yang terlalu sedikit.
Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-An'am: ertinya:
" Dan tidaklah penghidupan dunia ini melainkan permainan dan kelalaian dan sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa, oleh kerana itu tidakkah kamu berfikir."
3) Mudah terpedaya dengan syahwat.
4) Lemah iman.
5) Bersikap suka menunjuk-nunjuk.

p/s : Sesungguhbya, aku masih belum mampu menjadi wanita solehah, tetapi akan cuba sebaik mungkin untuk menjadi yang terbaik buat ibu dan bapaku.....

sumber : iluvislam.com

Friday, September 9, 2011

Beribu Sesalan

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Tuesday, August 23, 2011

Ya Allah

Alhamdulillah, Allah masih menyayangi hambaNya tidak kira apa dosa dan salah yang penah kita lakukan sebelum ini.

Syukur kerana aku masih dapat bertahan sehingga ke saat ini, walaupun kadangkala terpaksa berpura-pura yang aku sangat kuat dan hati tidak menangis.

Harapnya semoga hati ini akan terus tabah dan berubah menjadi lebih baik dr yang sebelumnya.

Sesungguhnya aku hanyalah seorang umatNya yang lemah dan hanya berserah kepadaNya untuk setiap yang berlaku

Semoga masa yang ada ini, dpt aku gantikan dgn mengingatiMu dan mencintai Umi, Ayah dan adik-adik...

Selama masa yang ada, selagi hati belum terubat, aku harap ini menjadi yang terakhir dan semoga masa depan memberikan aku sinar kebahagiaan yang lebih baik.

Ya Allah, kau temukanlah aku dgn insan yang dapat berkongsi perasaan dan hidupnya dgn aku, dan menerima aku seadanyaaa....

Friday, August 19, 2011

Supposed to be happy

I'm supposed to be happy coz that I always wanted. But deep inside my tiny and fragile heart, I didnt taught it will be like this. The 1st ever no long distance relationship and it last long.

How I can be that strong?How can I control my heart, mind and body....

I know, what ever we do, we have to ask from HIM, so that we always be in His bless...

Cant continue this post at this moment........

Tuesday, August 16, 2011

Rindu dia

Ya Allah, Aku rindu dia....

Ya Allah tolong aku, tolong jaga dia...

Aku sayang dia..

Monday, June 20, 2011

Kekasih yang tak Dianggap

aku mentari tapi tak menghangatkanmu
aku pelangi tak memberi warna di hidupmu
aku sang bulan tak menerangi malammu
aku lah bintang yg hilang ditelan kegelapan

sebagai kekasih yg tak dianggap
aku hanya bisa mencuba mengalah
menahan setiap amarah
ku hanya mampu bersabar

Sunday, May 22, 2011

Stupid Liar

Hey, I’m going crazy
Look at you acting like you don’t know anything
But now I’m getting tired of it, I’m getting tired
Let’s stop meeting now, because I know what’s going on

Baby I don’t hate you
I like you the way you are
I’m going crazy, I’m getting tired
Liar liar stupid liar liar liar liar

Behind that pretty face lies someone else who I hate
Can’t we just turn back to when we first met?
I’m so stupid, I’m so stupid, I’m so stupid
I am stupid, I’m so stupid, stupid
I’m so stupid, I’m so stupid, I’m so stupid

Wednesday, May 4, 2011

Everything I do, I do it for you....


Look into my eyes - you will see
What you mean to me
Search your heart - search your soul
And when you find me there you'll search no more

Don't tell me it's not worth tryin' for
You can't tell me it's not worth dyin' for
You know it's true
Everything I do - I do it for you

Look into your heart - you will find
There's nothin' there to hide
Take me as I am - take my life
I would give it all - I would sacrifice

Don't tell me it's not worth fightin' for
I can't help it - there's nothin' I want more
Ya know it's true
Everything I do - I do it for you

There's no love - like your love
And no other - could give more love
There's nowhere - unless you're there
All the time - all the way

Oh - you can't tell me it's not worth tryin' for
I can't help it - there's nothin' I want more
I would fight for you - I'd lie for you
Walk the wire for you - ya I'd die for you

Tuesday, May 3, 2011

Rindu....

Rindu nak menulis
Rindu nak mengomel
Rindu nak membebel
Rindu nak upload gambar
Rindu nak upload youtube
Rindu nak luahkan perasaan.........

Sunday, March 27, 2011

Azalea Festivalssss...

The 64th Annual North Carolina Azalea Festival will be held April 6-10, 2011 in the greater Wilmington area. The Festival is a celebration of Wilmington’s exceptional artwork, gardens, rich history and culture during its five days of entertainment that includes: a parade, street fair, circus, concerts, pageantry, and all that is Southern.

Since its inception in 1948, the Festival has blossomed into an extended weekend celebration that attracts more than 300,000 people. The Festival is a non-profit civic organization and this year is sponsored in substantial part by its four (4) major sponsors: Progress Energy, Wachovia Bank, the Hilton Wilmington Riverside, and Coastal Beverage.

North Carolina Azalea Festival

For more than 50 years, the folks of Southeastern North Carolina have been throwing the best party in the South and you're invited! There's something for everyone among our community's rich array of artwork, gardens, history and culture. Come join us!


p/s : Kalau laaaa dpt pegi this festivals.......huhuhu
 

Wednesday, March 9, 2011

Wishlist for 2011

Hehehe.....sudi laa kirenye ade org nak tolong realisasikan salah satu drp permintaanku ini....tahun ni x byk sgt ngidam sbb dah tua kan, so deria ngidam tu dah kureng skit

No. 1

The Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad RM100


No. 2
Puma Ezella NM's  --- cun tak???name pun lebih kurang jerk bunyinyeeee..hehehe, sejak bile aku minat pink plak ni??
 http://www.puma.com/product_catalog.jsp


No.3 
Spa urut mengurut badan dan kepala otak....e.g : Sembunyi Spa


itu aje laaa list utk thn ni hehehe....hrpnye thn depan masih ada supaya leh wish mende lain plak....

Tuesday, March 8, 2011

Hari Wanita Sedunia

Terima kasih yang tak terhingga kepada wanita2 yang penting dalam hidup saye....terutamanyaaa my UMI kasih sayang yang tak terhingga, the best cook ever...

Tak lupe jugak kepada cikgu2 wanitaku yg telah mengajar sejak dari tadika BTAR, SKKS, SMKMS, SMKSP dan MMU

Dan semua makcik2, sepupu dan kawan2 ku yang bernama wanita.....

Luv u all...


Monday, February 28, 2011

Takde tajuk.....

Day by day makin boring, xtau nak cite ape...

Latest activity, pegi konsert Maher Zain on 26th Feb, tp disebabkan xdpt nak shoot gambo MZ dekat2 dgn kamera cabuk aku itu...so xde mood laaa haku nak update psl tu....

And my boring life become more miserable sometime still searching as wat I am, can get sick and insane after all...when the mood is ready and have exciting story baru laaa wat post baru, so far still confuse nak pilih mane yg terbaik.....hoping and waiting...

Monday, February 21, 2011

Kenapa???

kenapa harus ku bercinta

kenapa ku begini

kenapa harus ku tanggung semua

kenapa ku percaya

kenapa aku diperbodohkan kasih


kenapa harus ku bercinta

kenapa ku percaya

kenapa harus ku diperbodohkan

kenapa harus ku merayu

kenapa ku percaya

kenapa harus ku dikecewakan kasih


kenapa harus ku bercinta

kenapa ku percaya

kenapa harus ku diperbodohkan

kenapa harus ku merayu

kenapa ku bercinta

kenapa harus ku pegang janjimu

Saturday, February 19, 2011

7 Dessert that Fight Fat

Sure uols igt dessert tu semuanya menggemukkan kan????However bile dah bace artikel ni at least xde laaa kite xdpt nak merasa nikmat dunia, asik nak tahan lapar atau tgk kat kedai smpi meleleh air liur dan terigt2 dlm mimpi hehehe....
What do Darth Vader, King Kong, and an ice cream sundae all have in common? They’re all destructive, havoc-wreaking villains. But if you look deeper, you discover that they all have a good side, as well. Kong may have made a mess of Midtown Manhattan, but his animal rage was driven by his love for Fay Ray. Sure, Lord Vader wanted to destroy the Jedi, but when push came to shove, he put Skywalker first. And, well, the same is true of the ice cream sundae sitting in your dish. 

It might have a bit more sugar than your body needs (technically your body doesn’t need any sugar), but ice cream also delivers calcium, which binds to fatty acids in the digestive tract and blocks their absorption. And ½ cup gives you 17 milligrams of choline, which can lower homocysteine. What’s homocysteine? An amino acid that restricts blood flow, and by lowering it, ice cream might actually help diminish your risk of stroke and heart disease. And so it is with dessert: If you can look at your after-dinner treat as an opportunity to add something more than just calories, you’re on your way to a healthier (and more indulgent) diet.

To that end we’ve pulled together America’s best desserts—the ones that offer something of nutritional substance, avoid the flab-inducing deluge of calories, and short you none on satisfaction. (Think of this list as the antidote to the 10 Worst Ice Cream Treat Treats in America.)

Best Scoop-Shop Dessert

Cold Stone Creamery Tart and Tangy Plain Yogurt (Like It size with walnuts)
270 calories
13 g fat (1 g saturated)
24 g sugars

On its own, the Like It Size Tart and Tangy Yogurt has a mere 140 calories, making it the ideal base for a healthy topping of your choice. Fruit works fine, but walnuts usher in fiber and healthy fats, both of which work to keep your blood sugar in a healthy range as you indulge your sweet tooth.

Not That!
Oreo Crème Ice Cream (Like It Size)
440 calories
31 g fat (14 g saturated)
38 g sugars

Best Classic Dessert

Sonic Junior Banana Split
200 calories
6 g fat (4.5 g saturated)
22 g sugars

Whoever decided that banana splits should have three scoops of ice cream obviously wasn’t worried about body fat. So let’s agree right now: The only banana split worth eating is a single-scoop banana split. Thank you, Sonic, for giving us what we want.

Not That!
Banana Cream
Pie Shake (14 oz)
408 calories
29 g fat (20 g saturated)
77 g sugars

Bonus Tip: You know what’s more threatening than dessert? The soda you drink alongside dinner. But maybe you already knew that—check out the 20 Worst Drinks in America for some truly shocking waistline offenders.

Best Dessert Parfait

Ruby Tuesday Berry Good Yogurt Parfait
162 calories
3 g fat
26 g carbohydrates

The parfait is an entirely underutilized dessert. Ideally it should be a little sweeter than a breakfast parfait (this one is), yet still offer significant hits of fresh fruit, protein, and fiber (this one does). Order this in place of Ruby’s Italian Cream Cake and consider yourself 828 calories thinner.

Not That!
Italian Cream Cake
990 calories
56 g fat
108 g carbohydrates

Best Chocolate Bar
Chocolove Strong Dark Chocolate Bar, 70% Cocoa (1/3 bar, 30 g)
157 calories
12 g fat (7 g saturated)
8 g sugars

It’s time to swear off milk chocolate. The dark stuff is a far richer source of epicatechin, an antioxidant that helps blood vessels relax, and studies show it migh reduce your odds of developing diabetes. After years of taste-testing dark chocolates, Chocolove’s Strong Dark still wins out—dark enough to corral cocoa’s benefits, yet sweet enough to taste like dessert. Discover more perfect foods like this when you sign up for the Eat This, Not That! newsletterIt's completely free. And if you subscribe today, you'll also receive our most popular download ever: Shop Once, Eat for a Week!
Not That!
Hershey’s Mr. Goodbar (49 g)
250 calories
17 g fat (7 g saturated)
23 g sugars

Best Shake
Wendy’s Jr. Original Chocolate Frosty
150 calories
4 g fat (2.5 g saturated)
22 g sugars

It seems like every year Wendy’s comes out with some new, tricked-out Frosty. There are now Frosty Floats, Frosty Shakes, and Frosty-cinos, and every one is worse than the original Frosty. Stick to the classic, and make it a “junior.” Up-sizing to the small will more than double the calories in your cup. Want to see what other restaurants have transformed your favorite foods into your belly’s worst enemy? Check this out: The Craziest Food Creations of 2010.

Not That!
Oreo Twisted Frosty
440 calories
14 g fat (7 g saturated)
55 g sugars

Best Yogurt

Chobani Strawberry Nonfat Greek Yogurt
140 calories
0 g fat
19 g sugars

With other flavored yogurts, “strawberry” amounts to little more than corn sweeteners and red dye, but on Chobani’s ingredient statement, fruit is second only to Greek yogurt—just as it should be. That fills your dessert out with more natural sugar and good stuff like vitamins C and A, which bolster your immune system while mopping up free radicals in your body. (While you're at it, strengthen your heart, fortify your bones, and boost your metabolism with our list of the 40 Foods with Superpowers.)

Not That!
Yoplait Original 99% Fat Free Strawberry
170 calories
1.5 g fat (1 g saturated)
27 g sugars

Best Caffeinated Dessert

P.F. Chang’s Mini Tiramisu
100 calories
11 g fat (5 g saturated)
10 g carbohydrates

Thanks to the arms race of oversized foods currently underway in America’s kitchens, proper dessert portions now come with qualifying terms like “mini.” So be it. Chang’s Tiramisu consists of multiple decadent layers, just enough to hit your sweet tooth and reward a good day of eating. Eat this instead of a slice of New York-Style Cheesecake and you’ll save 820 calories. Make a dessert swap like that three times a week and you’ll shed nearly 3 pounds every month.

Not That!
New York-Style Cheesecake
920 calories
56 g fat (36 g saturated)
92 g carbohydrates

source : from yahoo

Friday, February 11, 2011

Current obsession

Actually, dari dulu lagi obses dgn berat badan. Kalau x silap dpt merasa bdn kurus mase umo 12thn je kot. Start form 1, melantak nasi kawah sampai lerr ke form 5. Tiap2 bulan bekal makanan dlm almari dan tepi katil teramat laa mencukupi. Walaupun tiap2 tahun aku wakil skolah main bola jaring dan bola baling.

Bila masuk Uni plak, tahun pertama tu mkn tak igt waktu, tgh mlm pun sanggup pi mkn berger tekno kat blakang umah, dlm 2 thn gak menternak lemak. Dah nak dekat2 final year tu baru laaa tersedar diri kejap dan cube utk kuruskan badan, dgn pil2 kurus isshh berkotak2 jugak lerr dah ku telan.

At last decide not to used it anymore sbb xde kesan pun, so buat cara sendiri, makan buah for bfast & dinner, time lunch tapau mee sup, 2 minggu jerk aku tapau kat kedai yg same, masuk minggu ke 3 aku xyah ckp ape2 dah, angguk jerk die dah tau ape aku nak....dan totally berjaya jugak losing the weight dan dicampur plak dgn kegagalan dlm percintaan so kire alasan utk tidak membalas dendam dgn menternak semula lemak2.

Dah abis blajo, aku tanam anggur 3 bulan then keje kat Muadzam, duk dgn mak ayah yang mane makanan sentiasa cukup dan berat badan naik mendadak smpi 65kg dlm mase 1 1/2 thn huhuhu...time tu makan gak lg pil2 kurus ni tp mcm bese laa kan, xde efek pun kalu dah mkn pun x control.

Then dpt plak keje kat Cyberjaya, jauh dr mak ayah dan berusaha utk losing the weight again, ntah kali ke berapa lerr kan. Try guna Herbalife selama 3 bulan dan berjaya kurangkan 8kg, tp disebabkan harga yang tersgt laaa x mampu dgn gaji yg kecik ni, aku decided to stop dan kesannye bdn naik mendadak ke 60kg huhuhu, dah hantu makan, suke makan dan slalu jerk makan.

Pastu, nak losing weight smpi pegi Mayfair tp x abis pun session die aku dah malas nak pegi. Sebulan buat same jerk, mkn kena control jugak, kan aku ske mkn2 huhuh...dan selepas itu bermula laaa jinak2 main badminton, siang mlm pagi ptg ade jerk court kosong mesti turun. Di samping tu gak mengurangkan pengambilan nasi ade gak dlm sebulan tu 4-5 kali jerk mkn nasik. Tapi coklat dan asam tetap x leh tinggal. Dan berjaya turunkan berat smpi 53kg, baru jerk beberapa bulan lepas wuuaaaaaaa!!!!! sedih btul laaaa, skang ni dah naik smule dan kena berazam nak turunkan dan maintain. jgn naik pastu turun pastu naik balik, mcm yoyo dah, penat btul.

Harapnye berjaya la pasni, bosan arr asik gemuk jerk yang lame, yg kurus nye kejap jerk....


Thursday, February 10, 2011

RVC - help me pleaseee

Tengok je laa gamba2 ni xkeruan hidupku dibuatnyeeee huhuhu.....

source : google image

source : google image

source : google image

source : google image

source : google image

source : google image

source : google image

source : google image


Ohhhhh noooooo, I'm in love with the Red Velvet Cake!!!!!

Sunday, February 6, 2011

From Klebang wif Luv....

Nyummyyyy.....

copy from google image & ezrasang.com

Dulu-dulu time mude remaja penah lerrr merasa coconut shake ni, and for ur info mmg haku antu gak dgn coconut shake ni. Kat sini aku penah jumpe pasar mlm Putrajaya kdg ade kdg xde. Tak sangka plak ari ni de special delivery this shake from Klebang itself. 

Thank u bebnyk kerana sanggup meredah jalan dan hantar straight away to my house...sgt2 lerr terharu. Bersyukur sgt2 sbb dikelilingi oleh org2 yang amik berat. Walaupun xde pertalian keluarga, cume saudara sesama Islam, harapnye persahabatan berkekalan. THANKS...

Friday, January 28, 2011

Limau vs Rimas

Musim thn baru, penuh kat kedai2 dgn buah2 limau....kat opis pun tak kurang jugak, bila vendor/supplier/kontraktor dtg anta buah.....tp still xleh lawan limau2 yg aku dpt mase keje kat tmpt lame dulu...
Smpi 13kotak sorang supplier cine bg, tp aku amik dlm 5 kotak jerk sbb kena la bg2kan kat opismet yg lain, sanggup dtg smpi ke Serting tu. Mmg aku ni naik hantu kalu tgk limau2 ni, pastu penah plak dgr Aznil tu leh kurus sbb melantak limau mandarin, btul ke tak aku dgr tu xtau lerr.....

Dan skang ni rase rimas sgt sbb rambut dah pjg, harap2 balik kg raya ni dpt lerr aku sagat rambut ni pendek2, sikat gune jari pun bole....heheheh

Dah xtau nak ckp pe sebab ngantuk, k laaa tdo dulu....

Nite all


Sunday, January 23, 2011

Swimming class

Lets have a story about my swimming classes :-

1st class (early Nov) 
1. Diajar bagaimana cara btul nak masuk ke kolam.....
2. Bubble dlm air
3. Mengapungkan diri
4. Mendarat dlm air
5. Superman style
6. Kicking
7. Superman + Kicking + Kuak tgn

2nd class (Thaipusam Day)
Buat balik macam klas mule2 sbb dah lame tinggal

3rd class (23 Jan 2011)
Mcm biasa laaaa buat sume yg basic2 tu ditambah dgn water treading pada paras ketinggian 1.8m

As for the conclusion, aku still takut nak berenang ke tgh2 tu asik duk kat tepi tebing jer sbbnye kalu rase nak lemas tu kire leh la trus paut kat dinding wakaka....

Rasenye dlm sebaldi gak kot air kolam tu aku telan dan sedut.....hahaha....

Anyway, pas berendam tu rase ringan jerk badan tp xrase la plak kurusnyeee....walaupun aktiviti masuk air tp..gambo2 kenangan tak akan ditinggalkan hehehe....


Semoga baki 7 sesi klas akan menjadikan aku sebagai seorang perenang wakil mmu plak...Aminnnnn.....

Thursday, January 20, 2011

I'm back!!!!

Sorry for the long pause (actually not open to public forever), due to mcm2 hal yang aku pun xtau ape yg org luar tu nak drp aku sebenarnya....

However, pasni lantak laa ape pun org nak ckp, sbb ada yang aku wat of coz org akan berckp, kalau aku x wat pun ade jugak nak berckp, so better buat je la kan as long aku jerk yg tau ape yang berlaku baik untuk aku.

Mase aku susah ade korang tolong????kalau ade, aku la kacang lupekan kulit, kalu xde???lu pikir laaa sendiri...

Saturday, January 1, 2011

New Year Celebration

Mcm biasa laaaa, selama idup 26 tahun ni ehhhhh dah masuk 27 dah huhuhu...sekali pun tak pernah sambut tahun baru...semuanya duk kat umah ngadap tv or gi kuar mkn2 ke...

Xde laa penah tgk bunga api kat dataran ke, pegi kira 10-1 kat I-city ke...or mane2 outdoor aktiviti yang melibatkan ramai org tu...

Walaubagaimanapun tahun 2011 ni disambut dgn serangan sakit perut yg memulas2, gastrik la tu kot....Meng'udang' jugak laaaa, dah mkn ubat pun same jerk...

Sampai pukul 2 pg tgh melayan Syurga Cinta kat astro (baru 1st time tgk) rase sakit yg teramat sgt then telefon opismet utk mintak tlg hantarkan klinik 24jam yg ade doktor perempuan dgn harapan mungkin die akan cek perut aku ke ape ke sbb tu laaa nak doctor pompuan gak...

Bile smpi je kat klinik, penyakit tu ditambah plak dgn sakit ati, mane taknye doktor tu lgsg x sentuh aku, at least amik blood pressure ke or jentik2 perut aku ke mcm doktor marisa slalu wat tu hehehe....ni takdie tny aku jwb and as a conclusion, die bg laaa ubat suh mkn...nasib laaa ubat tu kurangkan sakit walaupun doktor marisa dah bg pun ubat yg same tu....

Anyway, nak terima kasih byk2 kat opismet aku tu sbb sudi antarkan aku ke klinik, pepagi bute smpikan tertidur tunggu aku kat luar tu...kuang..kuang..kuang..jasamu dikenang...

Flashback 2010

Layannnnnnn.......


Januari
1. Permanent! Syukur...
2. First time Karaoke with Sukunis (x nyanyi pun jadi tukang kutuk jerk)

Februari
1. Jolok sukun dgn K Maz & K Nora
2. Discover ade gastrik
3. Kursus Pengurusan jenazah 2nd time
4. Projek sukun goreng Kak Ct

Mac
1. Double cake for my besday
2. 1st time drive alone to kampung halaman

April
1. Projek nasi daging Kak Ayu
2. 1st attempt on Ebay
3. Outing at Mines with Sukunis
4. Training with Uncle Ong

Mei
NA

Jun
1. GLU - 1st time
2. Picnic Sukunis at Cyberjaya Comm Lake

Julai
1. Buah hati dtg
2. 1st time servis kete

Ogos
1. Tepon hilang & kunci bilik patah
2.1st time buka pose dlm kete

Sept
NA

Okt
1. Get flower and choc from someone - the florist send at office
2. 1st ever konsert - Maher Zain showcase sponsored...
3. Tolak kete seseorang yang rosak (20.10.2010)

November
1. Bandung trip for 2nd time - redah aje

Disember
1. Tayar kete pancit kat trafic light menuju ke Bangi, very the scary....
2. 1st visit Orthopedic Surgeon for MRI

p/s : Semoga tahun 2011 akan mendatangkan seribu satu kebahagiaan dan kejayaan untuk aku dan org2 yang tersayang.....walaupun ade beberapa angan2 tak tercapai


Just recap harapan@angan2@fantasi@mimpi......


Harapan 2010
1. Nak jadi lebih baik drp tahun lepas  --- alhamdulillah DONE!
2. Be a good daughter n sister --- kena tanye my famili
3. Kerete...kerete....kerete ---- alhamdulillah DONE!
4. Rumah...rumah..rumah  ---- bawa thn 2011
5. Kawin..kawin...kawin --- calonnye sila tampilkan diri....
6. Vacation to UK --- Bandung jerk
7. Tunai umrah with F4 --- 2 org dah meletup kuar baby
8. Get good job --- xde rezeki lagi
9. Loose weight - maintain until 48kg --- maintain ke hape???jarum tunjuk kat 60 smule huhuhu...