Thursday, August 30, 2012

Derma Organ

Planning to register for organ donor, get all the info & dah isi borang cume kena dpt permision lisan from my parent.
2thn lepas, aku pernah utarakan hasrat ini pada parent  tapi jwpannya tidak memberangsangkan. So thn lepas aku xsentuh lagi pasal mende ni.

Then suddenly, aku terbaca hasil tulisan Saiful Islam @ Ustaz Hasrizal berkaitan Derma Organ 

Then tibe2 lagi, TING! Kalau diutarakan lagi pasal ni agak2 my parent boleh terima ke tak? Dulu maybe diorg takut jenazah aku tak sempurna tapi dalam agama mengharuskan. 

Pendapat aku plak, kalau laaa organ dalaman aku masih elok dan dapat digunakan oleh org lain, kenapa kita tak dermakan saje, lgpun kita dah mati kan... Adakah Allah akan kire organ2 kita ade hilang ke tak? Tak kot... hanya doa anak, amal jariah dan ilmu yang dimanfaatkan Allah akan kire betul tak?

Walaupun nama dan jasa kita xde masuk paper, dpt pingat emas ke, dpt pecah rekod ke tapi kita ada jasa yang nak disumbangkan pada org yang masih ade harapan untuk hidup, xmasuk paper pun xpe.

Amatlah bahagia sangat kalau kita dapat berbuat amalan baik semasa kita dah mati. Nak derma plak ade macam2 jenis, luar dlm sume boleh derma asalkan boleh digunakan, tapi seperti yang Ustaz Hasrizal cakap mungkin kalau derma bahagian luaran tu buatkan kaum keluarga trauma atau boleh nak trime, kite boleh je nak derma organ dalaman.

Hmmmm... Ya Allah bukakanlah hati mereka untuk bersetuju dengan hasratku ini.

Terima kasih Ustaz sebab tulis artikel tentang ini. Semoga lebih ramai orang Melayu terutamanya boleh membuka fikiran dan sedar seterusnya mendaftar sebagai penderma organ.

Monday, August 27, 2012

Niat & Usaha

Alhamdulillah diberikan peluang untuk hidup dan membuat amal ibadah padaNya. Dan dapat meneruskan puasa selepas bulan Ramadhan.

Hasrat dan niat yang telah lame dipendam dan thn lepas jadi makin membuak-buak...

Apakah??? Hihihi nak pergi UMRAH, insya Allah.

Sebelum ni ade planning pegi dgn F4, tp sbb 2 org dah kawin dan beranak pinak plan tu cam tenggelam skettt..

Then pagi ni ade tgk Tanyalah Ustaz TV9, tajuk umrah dan ziarah...

Makin membuak-buak rasenye nak pegi Umrah. Ustaz Izhar cakap kalau dpt tgk Kaabah secara live hati rase tenang walaupun mase kat hotel td rase nak marah2...kuikuikui

Selain niat dan usaha, perlu juga berlatih dari sekarang untuk menjaga adab iaitu :-
1. Senyum selalu 
2. Bersyukur
3. Sabar
4. Bykkan ibadat sunat

However, untuk perempuan bujang macam aku, perlukan izin wali iaitu ayah dan ditemani oleh mahram/perempuan yg boleh dipercayai (kawan rapat/sedara)...sape nak teman aku???angkat tepon dan call ek hihihi

Ya Allah semoga Kau berikan kesempatan untuk aku menjadi tetamuMu. Now, niat dah ade, then have to usaha untuk cukupkan kewangan dan pergi ke sana dgn hati yang gembira. Dan perlu sihatkan mental dan fizikal.

Jom kita prepare!!!

Thursday, August 23, 2012

Self-reminder

Renung-renungkan dan selamat beramal....

Imam Syafi’i berkata: “Barangsiapa menasihati saudaranya secara rahsia, maka sungguh ia telah memberi nasihat dengan sebenarnya dan menghargainya. Sedangkan barangsiapa yang memberi nasihat secara terang-terangan dihadapan manusia, maka sungguh ia telah membongkar aib saudaranya dan merendahkannya.” (al-Majmu’ Syarh al-Muhadzdzab, 1/31)

 Ayat kurang asam :- Kalu x puas ati face to face lerrr....

Moga Allah jauhkan sifat macam ni dlm diri kita semua. Amiinnnn....

Wednesday, August 22, 2012

Redha itu Nikmat

Bersyukur pada Yang Maha Kuasa

Walaupun kegembiraan yang aku harapkan belum muncul lagi, tapi Dia dah makbulkan hajatku untuk buat org2 yang aku sayang yang sentiasa ada dlm doaku bahagia dan murah rezeki.

Tak semua yang kita harapkan kita akan dapat, kadang kala setiap yang berlaku perlukan pengorbanan.

Setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya. 

And for those yang rase aku menjauhkan diri or membekukan diri tak mcm dulu2 esp to SB, S & AA...maybe ade perasaan marah tp skang dah reda dan aku dah maafkan pun cume mungkin persahabatan tu tak bole nak jd macam dulu2..dan aku rase itu sahaja cara terbaik.

Mungkin aku cume manusia biasa tak mampu nak buat baik pd org yang pernah melukakan kita tapi hari demi hari i'm trying to keep my faith to Allah, dan harap korang semua pun boleh maafkan aku. 

I'M SORRY, PLEASE FORGIVE ME

Aku pun tak tau bile mase Allah nak panggil balik, maybe niat nak mintak maaf kat semua org tu ade tp kesuntukan masa. Rite now I'm physically sick...just pray that nothing serious, maybe I'm too sensitive.

Saturday, August 18, 2012

Struggle & Survive

It had been a year

Year of STRUGGLING & SURVIVING

Year of HOPING & LOSING

Year of SELF-REFLECTION & lots of "SILENT"


Year to be STRONG in and out

Dalam tempoh ni jugak banyak yang dah berubah dan ade yang masih seperti dulu...

Syukur sangat2 saat ini aku terjumpa dengan beberapa blog yang buatkan aku lebih bersyukur atas apa yang aku alami sebelum ini, silent reader sekalian boleh baca jugak kalau ade kemampuan boleh derma jugak...

1. http://miera301.blogspot.com/p/norma-talib.html    ---- pengorbanan seorang suami menjaga isteri sehingga akhir hayatnya.

2. http://abil4fauziah.blogspot.com/ ----- pengorbanan seorang suami sanggup berhenti keje utk menjaga isteri yang terlantar sakit sehingga hari ini

3. http://aliaharyanie.blogspot.com/  ------ kisah seorang isteri yang telah ditinggalkan oleh suami dan sekarang berdikari menjaga anak walaupun sedang sakit

Muslimah sekalian,
Sedarkah kita secara fitrahnya Allah menciptakan kita dengan hati yang kuat
Terkadang emosi kita yang lebih menguasai hati membuatkan kita lupa
betapa tabah dan kuatnya hati ini.
Betapa cantik dan indahnya Allah ciptakan wanita itu dengan kelembutan
dan kekuatan yang ada pada kita.
Bertambah cantik lagi seorang wanita yang menghiasi emosi dan hatinya
dengan cinta kepada Illahi.

Kemenangan hidup bukan bermakna kejayaan mendapat banyak, tetapi ada pada kemampuan menikmati apa yang didapat tanpa menguasai. Pelajaran dari beberapa kehilangan, bahawa dalam setiap kehilangan ada pembelajaran yang membuat jiwa makin dewasa. Atau mungkin menjadi sebuah proses lepasnya sebuah ego dalam diri. Di saat kehilangan, kita jadi meringkuk seperti bayi yang tak punya kuasa.


Ketika hati seorang muslimah terluka, hati-harinya akan dia penuhi dengan semangat perubahan lebih baik pada dirinya

dari: http://akuislam.com

What ever it is, this Ramadhan very meaningful for me, Alhamdulillah I manage to avoid from going to any PARAM, just masak sendiri or rezeki org bagi, or iftar di surau, semoga Allah memberkati hidup mereka semua.

p/s : when writing this, I'm just dream on him, he just stare at me and not saying even a words...