Friday, November 25, 2011

Keputusan yang di nanti

Dalam hati berkobar2 nak pergi ke UTP untuk pertama kalinyaaaa....mase tu jugak ade perasaan risau menantikan result blood & urine test. Nasib baik sepanjang perjalanan ke sana, xde rase sakit maybe syiok dan teruja nak pegi tempat baru.

Terima kasih kepada org kuat Alumni Kak Ayu & Pn Azurah sbb bagi peluang untuk jln2 cari pasal kat sane...

Mari terus melompat ke topik utama, sbbnyeee xde ape yg menarik laaa sgt sbb pegi pun pasal keje..meeting, borak2 then mkn, amik gambo....

On the way back to dpt 2 miskol from klinik marisa, dlm hati dah x tentu arah then call utk tny wat happen...and result dah kuar dan doktor mintak jumpe dgn die..dlm hati ni dah risau sambil berdoa supaya xde ape yg serius.. I mean maybe the test negatively for Tiroid and batu karang.

Smpi ke MMU tepat2 kul 5.30ptg, after check out trus pi klinik dan jumpe doktor, kalu tunggu lame2 haku jugak xleh nak tdo. Sib baik xde org dan trus jumpe doktor.

Syukur bile suspected penyakit tu sume negative, I means no Tiroid and Batu karang, for cancer plak die xleh nak detect sbb aku lahir tahun 84 so xde dpt imunisasi for hepatitis yg boleh kesan sel cancer, then die nasihatkan untuk ambil bile2 mase selama 3x injection...yang tu akan difikirkan sbb kena keluarkan duit sendiri kan..

Dan bile hati dah x risau psl 2 sakit tu, tp tibe2 doktor plak yg terkejut sbb tahap kolesterol was soooo HIGH..die pun x sangka umur mcm aku ni tahap kolesterol tinggi yang amat. the normal level is 2.6 tp aku punye 4.3...doktor ckp die xnak bg ubat turunkan kolesterol sbb aku masih mude, maybe ade keturunan sakit jantung (lum tny lg mak dgn ayah), tp rasenye mcm xde kot...

Then the best way I can do, kena bersenam selang sehari selama 40 minint, dan kena kontrol mkn seafood dan bergoreng...maybe all the simptons yang aku rase sebelum ni sbb injap jantung tak berapa luas, so its effects my health too..urrmm tp tu laaa nak jogging selang sehari risau plak sbb nanti kaki dan lutut yg stress...

Tu la kan, slalu sgt jaga hati org, rupenye jantung sendiri yg tak dijaga dgn baik...bile dah tau level kolesterol tinggi dah stat survey mcm2 info psl ni, rupenye aku yg aku risaukan selama ni mcm jd kat aku.....ye laaa bace paper slalu jerk org rebah mase main bola, jatuh mase berlari walaupun masih mude, tp sbb diorng smoking, so the effect lagi cepat, aku ni sbb tak merokok or minum a***...so dat kebarangkalian diserang stroke amat tipis, tp still jugak kena berhati2, sbb doktor pun mmg x sangka sgt2...

Ni plak dpt berita anak K Maz masuk hospital sbb stroke kecil...how come budak umur 11 thn dah bole kena stroke, masih aktif lg duk main lari2, tibe2 trus lemah...ini buat aku lagi risau ni...tp kena maintain cool sbb xnak stresskan jantung aku ni, xnak pk hal2 yg leh wat aku drp kena heart attack.

Supplementyang disyorkan plak product transfer factor, around 200++ sebulan, urrmm lmbt lg lerrr, cume yg mampu skang ni kontrol mkn je laaaa.....say bye bye to fast food and welcome oat, veggie....haaiiiii mmg xde rase nikmat nyeeee

Tapi perlu rase bersyukur sekurang2nyeee aku tak perlu wat operation or duduk hospital, kena jaga jantung sendiri jerk...

Monday, November 21, 2011

T or BK or none of them

Hohoho..pagi2 dah semangat gi klinik utk urine & blood test hrp2 result boleh dpt cepat dan boleh detect ape yg x kena dgn bdn nih.....

Dah 3 ari 3 mlm rase semcm, makin lama simptom2 tu dah ketara, setelah 3 ari tdo x lena harap2 dpt tdo lena mlm ni, cume ralat skit sbb doktor masih bagi ubat gastrik....pain killer pun xde, jgn laaa buat perangai lg mlm ni...rase nak menjerit pun ade

Semoga kesakitan ni tak serius sbb aku nak kena drive more than 500km alone this Saturday....have to be strong and give my level best to be IRONLADY

Kalau korang pun ade gelaja mcm ni better check jugak laaa.... 

Aku ade simpton2 utk penyakit pertama ni, rasa lemah badan, hilang selera makan, demam dan rasa sakit sebelah kanan badan sekitar bawah tulang rusuk akhir menjalar ke bahu kanan. Rasa sakit juga terasa di hempedu apabila menarik nafas. 

Dan penyakit kedua, simptom2nye degupan jantung bertambah, sentiasa berdebar-debar, gementar dan gelisah, terketar-ketar, penumpuan kurang, angin yang tidak menentu, suhu badan naik, tak tahan panas, rambut tidak kuat, sukar bernafas, turun berat badan walaupun selera naik, lemah...

So ape pun anggapan dan telahan, aku tetap kena tunggu result dr makmal.

 

Friday, November 18, 2011

Bertahanlah wahai badan

Biasanya org akan berdoa supaya hari Sabtu dan Ahad boleh dirasai lebih pjg drp hari2 biasa. But for me, at this moment, I'm hoping that Isnin tu sekelip mata je akan dtg, maybe xnak ari Sabtu dan Ahad (dlm minggu ni la) sebabnye aku xtau if aku dpt bertahan smpi ke hari Isnin...

Hopefully what I'm thinking and feeling right now its just assumptions...sbb doktor pun boleh gelak tgk muke aku yg cuak nih...hati dan perasaan x menentu nak tunggu hari Isnin ni, then need to count 2-3 days maybe a week to know the results....

I eager to know it as fast as I can...hopefully everything going well

Mesti ade yg duk berteka-teki, ape masalahnyeee.....actually aku pun x sure ape problemnye, so kena la tunggu smpi ari Isnin untuk wat urine dan blood test....because I'm suspecting and having symptoms of 2 diseases...

Semoga xde ape2yg serius laaaa.....

Friday, November 11, 2011

Full blast November

 Updated Laaaggiiii

Syukur Alhamdulillah kerana sepanjang hujung minggu bulan November ini hari-hari ku terisi dengan aktiviti yang dpt membuka mata dan minda ke arah yang lebih positif bersama keluarga, rakan sekerja, dan rakan2....

to be continued...


1st weekend - spend the long holiday with my lovely family (5 days)

2nd weekend - walkathon with my lovely friend

3rd weekend - brainstorm with OPS executives

4th weekend - attend my lovely friends' wedding @ Kuantan



For December, Selangor will have 2 days holiday for Monday (12th & 26th) .....hurmmm will be long weekend need to find something that dont make me feel boring for just staying at home do nothing.....

1st weekend - tunggu sedia (UC MAS event)

2nd weekend - photo shoot

3rd weekend - null

4th weekend - null


Any event that need volunteersss or part time job please contact me...hehehe

It doesnt show that I'm desperate but I have to make my life full of happiness and meaningful because I'm not sure how long I will can see this amazing world again.