Sunday, February 28, 2010

Derita


Sampai bile derita nak berakhir?

Sampai bile iman dapat bertahan?

Sampai bile baru dpt hidup tenang?

Kenapa ujian begini yang perlu ditempuh?

Adakah aku akan dpt merasa masuk hospital bahagia?

Ditikam dengan pisau adalah lebih baik drp dibunuh hati dan perasaan secara 'psiko'.

Perlukah aku hidup dalam hutan tanpa kelibat manusia dan menjadi sahabat sang haiwan?

Apabila tiada siapa yang boleh memahami dan dipercayai untuk berkongsi seribu macam cerita.

Saturday, February 27, 2010

Sedih

Even about 4 days i taking care of 3 years old boy, but for me its like so many days... He's so cute, clever and good boy, dah pndi lipat baju sendiri huhuhu...

Bile smpi mase serahkan pada mama nye, baby menangis sekuat2 hati panggil name aku untuk amik die dr mamanye.Aku mmg x sanggup nak tgk, pegi dekat die pun tak. Tgk dari jauh dan dgr die panggil aku. Mmg dr rumah lagi bile we all sebut nak balik mama die akan ckp 'xnak', mase jmp mama pun die xde la excited sgt siap mintak aku dukung lg...

Eventhough memenatkan sbb aku x cukup tdo, kena bangun buat susu, then baby selalu akan mengigau so kena tepuk2 kasi lena smule...tp mlm td last nite he slept with me, kul 2 pagi die bgn sbb pampers dah penuh dgn air smpi basah seluar. Bile dah tuka, minta dibuat susu then igt die nak tdo rupenye, jln ke sana sini, ubah tmpt tdo, suh tdo pun xnak, melayan die smpi pukul 4 pagi kot aku sedar die pegi ke hall tp kul 7 bile mak aku masuk die ckp nape biar baby tdo sorang kat luar, kena gigit nyamuk lg.... huhuhu seruis aku lupe gilerrr nak angkat die tdo smule sbb aku mmg ngantuk sgt. Ape nak buat benda dah berlalu. Makin nak tmbh usia, kemampuan otak bertambah kurang hehehe....

Ok laaa, tomorrow going to Banting for friendly match. Tak berlatih langsung, kalau menang mmg bertuah yang amat laaaaa...

Anyway, hatiku masih sebak....terigt muke baby tu nangis2 pggl aku huhuhu....

Miss him already... Arif Naim

Thursday, February 25, 2010

Missing 'him' mode...

Ternyata semua bicaraku
Tersimpan di dalam hatiku
Ternyata semua soalanku
Tak pernah kau fikir di fikiran

Ternyata kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan di sini masih
Menanti jawapannya

Tuhan tolong nyatakanlah
Padanya tentang cinta
Adakah masih diriku diperlukan

Tuhan tunjukkan padanya
Tentang apa yang ku fikirkan
Adakah cinta ini
Perlu untuk dirinya

Berbicara tentang cinta kita
Masih tiada noktah penghujungnya
Berbicara tentang perasaan
Simpan saja semua itu

Mengapa kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan di sini masih
Menanti jawapannya

Noktah Cinta - Hafiz AF7

Tuesday, February 23, 2010

Perkara Yang Tak Ingin Kita Lihat

Pagi2 hari je belum sempat memulakan kerja daaaa nak gambaran realiti begini...

Menurut sumber yang boleh dipercayai kejadian dlm kul 7.15am, aku tgk tu dah 7.30am mase api dah bakar kete tu area bonetnya, pemandu tak xtau laaa sape tp sure sgt student bw laju gilerrr padahal 2-3 before ade bumper jalan tp wat mcm xde je, pokok pun abis dilanggarnye smpi patah. Mule2 masuk simpang opis aku igtkan Mat Bangla pepagi bute bakar pokok tp mcm x logik je. Bile smpi je opis nmpk kete putih terbalik. Org ade ke tak aku x tau laaa....bile dah siap cek in kuar smule tgk api dah smpi pintu belakang then security dtg amik pemadam api kat opis. Makin marak sib baik la meletup xde kuat sgt.

Walaupun ade 2-3 kete brenti tp xde pun yang berani wat ape2. Ye laaaa mane tau kot dtg dekat terbakar diri sendiri plak kan. Then bomba dtg berlumba2......hehehe at least mencabar la skit.

Nasib baik laaa kete tu x menjuman ke opis aku yang 'kebal' ni, kalu tidak kejap je jadi macam roti hangus. Syukur laaa sgt2 time tu org pun xde lg....ketar kepala lutut bile mende camni jadi dpn mate...Wahai warga-warga MMU khususnya students khususnya foreigner student, bawa lerr kete tu elok2 pastu dont drink & drive.

Dah abisshhhh.......

Monday, February 22, 2010

SUTUN.....eh SUKUN laaaa

Yesterday, pertemuan dan pengumpulan geng sukun MMU a.k.a sedunia. Bertempat di markas bergerak NEA 4xxx...

Dihadiri oleh Pengerusi a.k.a Kak Maz dan ajk tertinggi yang lain seperti Kak Ayu, Kak Ct & Kak Ros dan aku sendiri. Tidak dilupakan tukang masak yang berhempas pulas menumbuk sambal kicap dan menggoreng 2 biji sukun.


Aku mkn xsmpi lerrr 10 keping tp padahnye mlm tadi susah gilerrr nak tdo sbb angin byk dah masuk dlm badan huhuhu....mengurut diri sendiri untuk mengeluarkan angin.

Gambar ajk tidak dpt diupload kerana keadaan tukang masak sgt laaaa ....... ish2, ye laaaa penat memasak 2 biji sukun dan menumbuk lumat cili kicap tu smpikan lengan sebelah telah menimbulkan otot2 yang kental hahaha...

Ok, sudah merepek, nak kena pi Melaka plak ni for the 1st time selepas 2 thn aku bekerja di MMU.

Chow chin chaw.....

Sunday, February 21, 2010

I'm blessed...

Ari Sabtu aku dipenuhi dgn aktiviti yang aku rase dpt menghilangkan kepedihan dan kesakitan hati dan perasaan yang bole membuatkan aku jadi tak tentu arah or maybe gile.

Pukul 8.30am until 4.30pm - Kursus Pengurusan Jenazah, kalau ikutkan sejarah dah 2 kali aku dtg kursus ni. 1st time mase blaja kat MMU kalau tak silap aku pegi dgn Juju about 8 thn lepas kot. And now mulenye nak temankan 'kekanda Sukun' tp lastly aku willing to go sebab nak blaja lagi. Nasib baik laaaa x boring and quite interesting lgpun ustaz dan ustazah yang dtg bg ceramah tu dua2 org Pahang...bangge kejap.

Pukul 5.00pm - aku pegi cuci mate kat Masjid Putra, kebetulan banyaknye mamat2 moto besar lepak kat situ. Beraksi posing dgn moto masing2....

Pukul 10.30 until 1.30am - dpt panggilan drp Mek Momo untuk ajak aku kuar Putrajaya. Luckily, sbbnye aku rase so tense sesgt. Lagipun sejak die kawin mmg lum pnah hang out lagi, Korie pun ade and 1 of their fren Joe a.k.a Joe Jambul. Die plak mcm tau2 je I need somebody to .... at least cheering me up. Eventhough masalah xkan selesai tp dpt elak kejap pun dah kire bagus. Well diorng sebenonye nak amik gambo bangunan kat Putrajaya tu kebetulan ade event kat situ kalu x silap Wow! Putrajaya kot...so jln2 lerrr dgn mereka biar pun kena menapak jauh sbb ramai gilerr org walaupun mase smpi tu dah kul 11.00pm, rupenye konsert lum habis. Then pi la merayau2 sambil tgk bunga api....very2 hepy to see it with my buddies. Alone je sbb yg lelaki ntah mane pegi, nak kejarkan abg Jamal Abdillah. Then lepak di Hassan Cafe utk minum2 dan borak2 pasal hal2 terkini dan terdahulu. Maybe si Joe bosan kot sbb xdpt nak turut serta dlm perbualan tu ye laaaa baru je kenal. So far I'm so hepi dan terhibur dapat keluar dgn diorng. If I had strength to go to ur new house on my own, I will come there beb!

Ade amik gambo fireworks to tp mls gilerrrnak upload. Ari Senin ni kena turun MMU Mlk ade miting then hari Rabu dah stat amik cuti 'bertenang'. Why I'd smelling 'his' perfume in my dream?? not missing him thou.

Friday, February 19, 2010

Gembirakah aku?

Sila gembirakan saya

Saya nak selalu gembira

Semoga saya sentiasa gembira

Ya Allah, kurniaan kegembiraan yang tidak terhingga

Kamu semua perlu hidup gembira supaya saya juga akan gembira

Harapan saya agar akan hadir sinar kegembiraan untuk masa depan yang tiada siapa dapat meramalkan kesudahannya


credit to : google

Thursday, February 18, 2010

Its cool!

Semalam buat pertama kali aku tgk Jangan Tidur Lagi dari mula smpi laaa abis. Artis jemputan ialah Intan Ladyana, Ashraf Muslim dan Alyah. Tak tau la nape aku statik kat chanel tu je. Kalau diikutkan xde la aku minat sgt all of them tapinye mcm berbaloi laaa tgk sbb Ashraf Muslim telah berjaya memukaukan aku melalui lagu Seribu Tahun, bukan suara die sedap or hensem but he manage to play FLUTE!! And mmg best sgt....It's sooo COOL beb..

Kalau nak tgk leh pegi kat website TV3 or kat official site Imran Ajmain. Macam biasa laaa bile dah terpukau tu jadi terminat la plak kan...kebetulan die tu terhensem la plak (jgn marah ye syg, i suke die kejap2 je, tp i syg u lame2 :p~) hahaha...

Dan bile bangun pagi td, aku tibe2 rindu kat kekasih lamaku ini....sejak dari skolah lagi aku suke kat die tapi lum penah jumpa...
Ape la cite die skang ni ek, da kawin ke lum???If you read this, please call me 019-xxx xxxx....


credit to : google

Wednesday, February 17, 2010

Letih dan sibuk

Haiiisshhh perjalanan balik yang amat panjang, merata2 jammed, jarum meter tu kat 20 je kdg tu siap brenti x jln2... kul11.00 am bertolak dr umah smpi ke Cyber kul6.00 pm tu pun setelah hantar penumpang di PJ dan Gombak...sib baik x lalu MMR2 kalu tak lagi lerr hazab, ntah kul8-9 br smpi umah kot.

Dah lerrr mmg kepenatan even most of the way my bro yang drive (mmg kena cpat2 gak beli kete yg mane mampu, harus kena pndi gunakan balance gaji yg ade) sian diorng dgn aricond xbrape nak ade, overheat kot jalan non-stop. So far, xde jumpe accident of any bad things happened.

Walaupun penat dan tdo awal, tp tetap xleh tdo. Punye laaa panas, kul 1, kul 3, kul 5 asik terjaga...mmg xlena lgsg, sib baik la Subuh leh jaga. Mase nak tdo pun rase xsedap badan mcm lerr tinggalkan bilik tu kosong berbulan2, baru je 4 ari.

First day keje setelah bercuti raya, ade 2-3 events nak kena mengadap muke, ramai lak yang cuti so this week perlu berkejar-kejaran byk koje need to be solve.

Will be cont....

Sunday, February 14, 2010

Bunuh, bakar, tanam.

Rase tenang yang amat bile balik kampung dan tdo atas tilam yang empuk dan besar drp kat Cyber..

Pastu, perut tak lagi rase sakit...so far on the way balik Alhamdulillah xde ape2 kesulitan yang berlaku so far so good walaupun mcm biasa laaaa jammed from exit Nilai to Seremban dah kuar umah awal dlm kul 8am.

Sampai umah, we all celebrate besday Ayah mkn kek dan Umi ade wat pulut kuning...However, xlame pastu kami dikejutkan dgn teriakan Umi panggil Ayah, rupenye die ternampak kucing tgh 'bersengkang mata' menahan ular tedung drp masuk ke kawasan rumah.

Aku dpt tgk sekali imbas je dr tingkap dapur sbb bab2 ular ni aku pantang skit smpikan meremang bulu roma ye laaa time aku intai tu kepala die tgh kembang dan 'usha2' kucing 2 ekor. Tak pasti la ular jenis ape sbbnye kulit die tak lerr itam cume corak2 tedung tu mmg ade agaknye baru bersalin kulit kot. Lame jugak laaaa kucing2 tu pertahankan diri supaya ular tu xmasuk ke dlm umah. Ekornya still kat pagar cume separuh bdn dan kepala dah ade dlm pagar umah.

Then sume hero2 dlm umah ni amik alat2 yang perlu seperti 'chok', kayu, buluh sume untuk bunuh ular tu. dlm mase yang same kucing2 tu setia menahan dgn pandangan mata yang tajam. Nasib baik laaaa dgn sekali ketukan kayu berjaya kena btul2 kat kepala ular tu dan terus terkulai. Then pijak kayu smpi laaaa ular tu dah tak bergerak. Lame jugak laaaa nak tunggu die diam sbb ekornya masih bergerak.

Bile siap je ayah aku ketuk ular tu, kucing2 pun beredar dan nmpk sgt diorng tu sgt2 laaa penat dan trauma...jantung leh nmpk kencang gilerrr berdenyut...ye laaaaa kalau nak ikutkan itu kucing betina tapinye berani pertahankan umah kitorang drp dimasuki ular. Tak sia-sia adik bongsuku memanggilnya Askar, dah lame duduk kat umah aku ni, mcm2 cara nak suh die pergi kat umah org lain tapi die tetap gak dtg umah....so jaga takat bagi makan je laaaa, kalau adik aku tu balik umah ni ade gak skali skale die akan cari kucing tu dan main2 dgn Askar. Si Askar ni pun dah byk kali beranak aku pun xleh nak bilang bape ekor anak die. Lagipun byk yg dah mati dan pegi ke mana2...

Setelah tgk ular tu betul dah diam means dah mati laaa hopefully, sesi menggali lubang dan membakar smpi laaaaa hangus dan trus tanam. Kat blakang umah gak, still in the fence huhuhu jgn kacau tdo aku sudah. Dan kalau leh jgn dtg lagi kat umah aku....actually umah jiran aku yang penuh dgn semak, sometime ayah aku lak yg sibuk tlg terangkan kawasan semak tu. Tp pasni kitorng akan upah org clearkan kawasan semak tu, lantak kau laaaa xnak bayar ke ape, kitorng akan bayar. Asalkan xde ular2 dah masuk dlm kawasan umah aku.

Actually ni kire 2nd time we all facing the snake. Dulu mase duduk di BTAR, kalau x silap umo aku dlm 5thn dan adik bongsu aku still in my mom tummy lg (5-6bulan gak kot) ular dah penah masuk umah dan nyorok kat bwh kerusi, time tu aku je duk kat hall sorang2 dan perasan lalu menjerit tak igt....ular tu color itam huhuhu. Smpi skang ni aku still igt dan maybe xleh lupe smpi laaaa bile2. Alhamdulillah gak nobody get hurt sbb ayah aku dan pertolongan jiran berjaya bunuh ular tu.

Aku mmg tak tgk drp mule cumenye amik cite drp ayah and adik2 yang gigih membunuh, bakar dan tanam ular tu....anyway aku post kan gambar kucing yang berjasa tp didnt manage to snap pic of Si Putih, yang ade Askar ni je (si askar ni pun malu2 mase nak amik gambo die mcm tau2 jerk aku nak tunjuk 1 dunia).

And not forget belated celebration with My dad besday....

Friday, February 12, 2010

Selamat Tahun Baru Cina & Happy Birthday

Happy Holidays!!!

Tuan tanah cuti smpi Selasa je...will be going home tomorrow morning.

Doakan kesihatan hamba beransur sihat ye...xleh tahan dah kalau byk sgt dadah masuk dlm badan ni, perut sakit ngalahkan org mengandung lg huhuhu.


Happy Birthday Ayah!!!!!!


And before I forgot... today is my dad 53th birthday's...

Dah siap order cupcakes and will buy cake kat SR hehehe....Hadiah, aku xde beli pun sbb xtau nak beli ape. Just pray for his health and happiness.


p/s: Dont miss me, my dearie....cuti lame pun same je mcm hari biasa, jrg gak jumpe dan tgk muke...kalu rindu gak dtg lerrr umah :p~

Thursday, February 11, 2010

Topic-less

Anyway, just recover from demam then dtg lagi satu penyakit which is gastrik.

Today, my stomach much more better maybe sbb smlm main badminton kot. Ye laaaa dr ps smpi la ke ptg smlm perut asik sakit je, tiap2 1 jam aku kena alas perut, if not dah rase gas terbang dlm perut ni. Bie smpi kat indoor pun aku still have to eat something, however main badminton dlm 1jam lebih xde lak aku rase sakit.

Maybe asik melepak je atas katil xde wat keje berat sbb tu laaaaa die sakit kot, bile dah dpt main peluh2 kuar sume baru la die ok....tp aku rase mcm tau je nape sakit sgt perut....the day before tu I ate 3 biji limau mandarin huhuhu....actually xleh tahan laaa tgk limau tu, letak dlm bilik ade sebakul kalu x makan rugi arrr...then last nite try not to eat it, pndg pun aku xnak if hari ni xde sakit2 lg kire limau lerrr puncanye....in addition, ubat pun sume dah abis tinggal ubat gastrik je... (dah buat pengakuan maut ni abis lerrr aku kena bebel sbb x jaga mkn).


The moment I first saw you, you warmed my heart,
the second time you made little flames
and now you make my heart burn like hell!

Tuesday, February 9, 2010

Bonus!

Haaaaa... mesti igt aku dpt bonus duit kan??? Malangnye bonus duit lum tau lagi bile nak dapat.

Ape yang aku nak cakap bonus yang aku baru dpt tau smlm, actually mende ni dah lame aku rase tp baru smlm brani nak pi klinik tu pun pas puas org tu pujuk jugak aku gi klinik. So mcm biasa la kan kat Klinik Marisa, baru je last week pegi sbb demam. And now my bonus is

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

GASTRIK

Yup...aku dapat gastrik yeaaaahhhhhuuuuuuu, amik kau sape suh mkn x tentu mase, skang ni dah kena mkn kerap dlm kuantiti sedikit, so kalau ade sentiasa bw bekal ke mana2 aku pegi paham2 la ye, eventhough aku xnak mkn or kenyang tp kena mkn gak...isshhh pasni mcm leh jadi gemuk smule je. Kena make sure gak bekalan kudapan mencukupi. Aiisshhh kena sign kontrak dgn roti gardenia untuk jadi model diorng ni...hehehe

So doc nasihatkan aku minum so instead of dairy milk product sbb tak bagus sgt...nasib baik lerrr aku pun mmg xsuke minum susu. Dan lagi elakkan dulu mkn pedas2 huhuhu, camne nak mkn kalu mkanan tu tak pedas??? Tp ape leh wat kena la korban dulu ek nnt xbaik2 smpi bulan puasa ni abis laaaa aku. Hopefully cume gastrik manje je, x serius mane.... Kalau boleh xnak sakit apa2 pun, nak sihat kurus bukan sihat gemuk hehehe.

Sedikit info pasal gastrik from here :-
PUNCA GASTRIK
  • Merokok --- eh mase bile aku merokok??hidu asap rokok ade laaa huhuhu
  • Meminum minuman beralkohol --- Alhamdulillah tak penah sentuh air camni
  • Jangkitan bakteria helicobacter pylori
  • Kegagalan organ tubuh seperti kegagalan buah pinggang, pernafasan, jangkitan septisemia dan pesakit tenat yang boleh mengakibatkan stress ulser.
  • Tabiat pemakanan yang tidak mengikut waktu. ---- Maybe
  • Gaya hidup yang tertekan (stress) --- Absolutely true
  • Bahan-bahan kimia seperti ubat Non-Steroid Anti Inflammatory Drug (NSAIDs).
Setakat ini tiada bukti jelas yang mengaitkan beberapa jenis makanan sebagai penyebab terjadinya gastrik.
Namun, sesetengah makanan yang masam seperti cuka, dan beberapa jenis buah-buahan seperti nangka serta makanan pedas mungkin memburukkan lagi keadaan atau gejala gastrik yang dihidapi.
TANDA-TANDA GASTRIK
Antara tanda-tanda yang dihidapi oleh seseorang yang menghidapi gastrik ialah:
  • Terdapat pesakit yang mengalami gastritis atau hakisan perut tanpa gejala klinikal
  • Sesetengah pesakit merasakan gejal-gejala kesakitan semasa lapar dan mereka terpaksa mengambil makanan yang lebih kerap untuk mengurangkan rasa sakit tersebut
  • Pendarahan gastrousus boleh berlaku pada pesakit yang menderita masalah yang lama, malah 25 hingga 30 peratus penyebabnya ialah kerana hakisan (gastritis erosif).

Dari bahan-bahan penulisan ini bolehlah saya rumuskan penyakit gastrik atau juga dikenali sebagai gastritis sebagai:

Penyakit Gastrik / Gastritis ringan
Inflamasi (pembengkakan) pada bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan.

Penyakit Gastrik / Gastritis berat
Berlaku kecederaan (luka) berpanjangan bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan.


Penyakit Ulser gastrik (peptic ulcer)
Merujuk kepada ulser perut. (Ulser memberi maksud sejenis luka terbuka). Darah boleh dikesan dalam muntah atau najis. Ulser gastrik adalah abang kepada Penyakit gastrik berat.
Berikut adalah pandangan berkaitan penyakit gastrik yang diturunkan oleh arwah guru saya:
Punca Penyakit Gastrik:
Punca penyakit gastrik adalah amalan tabiat makan (minum pagi, makan tengahari dan makan malam) yang tidak mengikut waktu yang tetap. Sebagai contoh kadang-kadang makan tengahari pukul 11.00, kadang-kadang pukul 12.00, kadang-kadang pukul 1.00, kadang-kadang pukul 2.00 dan kadang-kadang bila tersangat sibuk sampai pukul 4.00 petang belum makan tengah hari. Apabila amalan ini diteruskan untuk tempuh kira-kira 5 tahun, insyaAllah Allah akan memberikan penyakit gastrik. Setelah penyakit gastrik dikesan, namun tabiat ini masih diteruskan, insyaAllah dalam tempuh 2 tahun lagi, orang ini akan mendapat penyakit yang lebih serius lagi iaitu peptic ulcer atau ulser perut.
Tempuh matang untuk penyakit gastrik ini akan dipercepatkan lagi sekiranya seseorang itu merokok, suka makan nenas, makan mee segera, jeruk kering dan basah, junk food, minum minuman bergas, makan makanan berangin seperti pisang nangka, ubi dan cempedak / nangka; makan makanan terlalu pedas, makan hingga tersangat kenyang, makan ubat doktor atau tradisional tertentu dan makan makanan yang bercuka.
Tanda-tanda penyakit gastrik:
  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.
Rawatan penyakit gastrik:
  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  6. Elakkan makan terlalu kenyang
  7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  12. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.

Sunday, February 7, 2010

Hari Ini Dalam Sejarah

Actually hari ni aku dah wat something yang xpenah aku wat...Ini semua gara-gara K Maz & K Nora...

Ceritanye begini, mlm td master mind dah sibuk anto sms kat sume kutu2 badminton untuk turun kul8 pagi dan hasilnye datang lerr 4 ekor kutu....hehehe. Sempat main 4 set dlm mase 2 jam sambil lepak minum kat Hj Tapah dlm 1 jam lebih...borak kosong + gosipping oooppsss...gosip diri masing2 xde mase nak ckp psl org lain.

After mkn tu tujuannye K Nora nak bank in duit tp rupenye kami bakal mencipta sejarah. K Maz lame dah teringin buah sukun yang masak ranum kat main gate baru tu. So tetiba laaaa gatal kaki nak gi jolok buah tu.

Yang jadi x bestnye sbb kat bawah pokok tu ade laaaa 'umah merah' xtau la sape yang slalu smayang kat situ....tp kat situ je laaa pokok yang buahnye masak dgn ranum skali. Dengan hati yg berat cari la jugak kayu2 yang ade utk jolok buah tu tp x kesampaian. Pusing masuk gate smule dan stop kat tepi jln plak. Kali ni ade byk pokok sukun tp buahnye tak ranum mcm pokok kat 'umah merah' tu td.

Haaaaaa sampai part ni laaaa Hari Ini dalam Sejarah bagi aku...1st time jolok buah sukun dan pegang buah tu....sib baik laaa kat situ ade galah buatan Mamat Bangla yang keje landskap kat sini kot. Ape lg jolok punye jolok akhirnye dpt laaaa 5 biji sukun....yang paling menyayat hati leh K Maz tinggal 2 org anak die dlm kete, tp si mak nye sibuk menjolok buah, dah lerr stop kete kat tepi bukit hahaha....

Sebelah petangnyaaaa...pegi kenduri ex-MMU dulu, igt2 lupe laaaa bese laaaa ramai sgt kawan kepada kawan. Dan dpt naik Swift Bang Bal...xdpt beli tp dpt naik pun jadi la ek, mane tau ade jodoh dgn tuan kete yang sgt sombong dan control macho tu kan Bang Bal???Tunggu ko ajak aku dating dgn Swift tu huhuhu....

Dibelai, Disayang, Digigit Jua

Sila bace artikel ni Dibelai, Disayang, Digigit Jua before I give my opinion about it.

Sebenarnya since school lagi aku slalu berangan2 nak bela harimau, tp anak die je laaaa hehehe tp ade org ckp aku gilerrr. Mane taknye, sape la x kenal dgn Sang Belang ni...dgr name pun semua dah gerun.

Tapi disebabkan oleh hajat yang aku rase mmg x akan dapat terlaksana kecuali kalau aku dpt keje jaga rimau ni kat zoo ke mungkin x mustahil kan?? Untuk melepaskan kerinduan terhadap rimau ni aku akan cube selitkan perkataan rimau atau ape2 saje yang berkaitan, mcm skang ni laaa name blog aku harimau malaya hehehe....

Bile dah tau sifat2 harimau drp artikel ni baru la aku tau sbb ape aku suke sgt kat die, rupenye sifat2 die same je mcm sifat2 aku...nampak garang kat luar tp lembut di dalam....ooppsss sape yg x suke tu jgn la muntah dpn pc korang ye....

I suke sgt beberapa perenggan yang ada dlm artikel ni mostly berkaitan dgn diri aku such as :-

"RENUNGAN matanya sahaja sudah menimbulkan rasa terancam dan gerun. Itu belum lagi mendengar ngaumannya. Peluang mendekatinya, walau dihalang tabir besi, masih boleh membuatkan seseorang menghela nafas sesak dan jantung berdegup kencang."
"Dikhabarkan, setiap langkah dan gerak geri diatur makhluk ini diiringi kepekaan deria yang tiada bandingan. Kalau begitu, bukankah ia mendengar rentak jantung kita yang berasa takut akan kehadirannya?"
"Subspesies harimau paling besar ini sebenarnya mudah tersinggung apabila tidak dibelai dengan penuh kasih sayang. Ia amat manja."

"Harimau merupakan haiwan yang amat sensitif dan mempunyai sifat cemburu serta mudah merajuk apabila tidak diberi perhatian."

Friday, February 5, 2010

Fantasi atau Realiti

Rase nak smack down org je pepagi Jumaat ni, sebabnyeeeee org tu buat aku termimpi dan terliur mende alah ni.....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


Tiramisu


Choc Cheese

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


Tapi aku pun nak gak wat org tu terliur hahaha......

Moist Choc

Akanku tuntut segala air liur yg terkeluar mase terigt kek2 ni... by hook or by crook aku nak sebiji, bukan sepotong....ok??? Bile2 pun xpe tp sebelum aku gila meroyan menunggu sudah la ek, sape mkn cili die rase pedas or sape rase nak smackdown sila laaaa wat bodo jerk :p~



pics from : Secret Recipe

Wednesday, February 3, 2010

Please your love one with roses...

I'd get this tips from Lovefatedestiny.com . Can used to give away to your love ones. Mom, dad, bro, sis, buah hati, hubby, wife or anyone lerrr...
Since this month people called it love month, but no celebrate the V date ok....not good.
From this magic number which you would prefer to give for or get it from your love one?
Actually, I have many favourites more than 10! hahaha I'm sooooo tamak haloba. Bajet I get jutawan je kan nak suh bagi byk2....tapi I will keep it by myself je, takut laaa nnt ade secret admirer terhantar bunge ni kat I, and easy nak berubah hati hahaha...sory beb kalu bagi kereta maybe laaa worth it kot kalu nak berlaku curang but not just flowersss...
Anyway, this tips can make you romantic skali skale tp jgn wat selalu laaa sbbnye mcm dah x special, untuk jimatkan bajet leh la mula tanam sendiri pokok rose and make sure laaa bunganya keluar ye... bagi trus dgn pasu2 tu hehehe bagi dia plak jagakan that pokok.
1 Rose
Exceptional love all concentrated on you.

2 Roses
Two of us deeply in love.

3 Roses
I love you.
(dah dpt pun almost 6 months ago, tq dear)

6 Roses
I want to be yours.

9 Roses
Love each other eternally.

11 Roses
You are the one I love most in my life.

12 Roses
Satisfactory union and mutual affinity.

13 Roses
Secret admirer.

24 Roses
Remember fondly every moment
(24 hours cannot forget you).
33 Roses
Saying "I love you" with PROFOUND LOVE.

36 Roses
Feeling romantic attachment because you come to me.

44 Roses
Constant unchangeable pledge.

50 Roses
This is "Regretless Love".

56 Roses
My love.

66 Roses
Successful love affair.

99 Roses
Love with understanding makes love eternal.

100 Roses
Harmonious union in a century, remain a devoted couple 'till ripe-old age.

101 Roses
No other love but you.

108 Roses
Please marry me!

111 Roses
Eternal love.

123 Roses
Free love.

144 Roses
Loving you day and night eternally.
365 Roses
Thinking of you everyday, love you everyday.

999 Roses
Everlasting and eternal love.

1001 Roses
Faithful love, 'till forever
p/s : Tapi I would prefer chocolate or things rather than flower ni sbbnye sayang nak buang + the wrapper color yellow, just imagine flower bouquet yg my parents give since my convo Aug 2006 still hanging on the wall in my room...hehehe
All pictures were taken from here.

Tuesday, February 2, 2010

Reminder..

Kepada pesakit-pesakit yang perlu makan ubat selepas makan, sila laaa paksakan diri anda untuk makan, xleh nak telan ke, xde selera ke... tolong laaaa mkn jugak. Jgn jadi mcm aku, kul 10.30 dah terasa pedih perut smpi laaa dah xleh nak tahan kul12 angin da smpi kat hati, punye laaa sakit time tu nak pi beli mknan pun dah x larat.

Kuar airmata darah pun dah x gune (sib baik air mate aku normal), terbaring keras kejung mcm tahan period pain. Bile mknan dah de depan mate, cube control tak gelojoh walaupun tgn kiri aku terketar2 mcm pesakit Parkinson. Sakit kali ni aku rase x mampu nak bertahan mcm biasa, nak kate keje byk xde la sgt tp lately aku rase fizikal dan mental mcm tak kuat jerk. Maybe perasaan je kan??hopefully mcm tu laaaa....

Nyah kau drpd badan aku, kuar2, syuh3.....aku xmo ko dtg kat aku!!!! Orang lain nak dtg xpe hahaha....sempat tu.

Please makan something before makan ubat.

Feeling much better??Not sure...

Yesterday, I manage to go to the clinic at Dengkil by myself. Eventhough, dgn mata yang pedih and hidung tersumbat tetap gagahkan diri. Ada 2-3 orang yang willing to send me but I refuse. Why? Patutnye time sakit camni laaa nak suh org layan mcm puteri raja kan??Not for me, I have to be all alone by myself, mane yang aku mampu buat sorang diri. Yang xmampu tu of coz laaa kena minta tolong orang kan. Nnt org ckp bodoh sombong plak, huhuhu.

Lagipun, kalau terlalu dimanja nnt ape2 pun xleh nak wat not all the time orang yang kita perlu akan akan dgn kita. Almost 3 dekad dah hidup kan, must be indipendent dan tak perlu selalu susahkan orang lain. So must go on with your life even you want it or not.

So far pi klinik time dah nak lunch, of coz la klinik kesygan my dear, doc yang cantik, lemah-lembut, sopan-santun, aku pun leh cair dgn layanan doc tu hehehe. Doc pun nak bg MC rugi je sbb almost half day pun, so she gave me time slip...She said demam nak dtg sbb dah rase kelenjar kat bwh pipi ni, balik umah die suh mkn sup panas2 tp nak masak air pun rase malas + xlarat.

After mkn ubat trus arr lelap smpi ke ptg....mlm plak susah nak tdo sbb rase bdn seram sejuk, smpikan berpeluh2 almost every hour aku terjaga. Tp bagus gak lerrr sbbnye aku rase dah byk sgt tdo, ari Ahad lepas abiskan mase dgn tdo je dah lerrr lame tak kuarkan peluh.

Bila pk2 kan sbb ape ek aku rase panas gilerr badan ni, nak bernafas pun rase hidung panas sgt....Nak kate mkn durian??Rasenye takat 1 biji (bukan ulas) je paling skit aku penah mkn...kalau biasa tu satu guni aku leh habis..oopppsss sori laaa I hantu durian....

And biasa la kan, time sakit nak mkn ape pun xde selera, example this morning, konon nak mkn buburt p bile dah rase 2-3 sudu dah xleh masuk, perut lak rase senak mcm nak tolak smule makanan tu keluar...huhuhu. Baru igt nak ngidam cheese cake kat SR tp nnt x abis plak or terkeluarkan smule kek mahal tu.

Sakit ade sikit kurang tp tmbh plak sakit lain huhuhu...

Monday, February 1, 2010

Bile nak sihat smule?

Amaran keras : Jangan bace kalau tengah menjamu selera....


Last Sunday, hidupku dipenuhi dgn tidur- tiduran dan baring-baringan....seriusly doesn't have any mood to anything. However, need to iron all the baju keje for this week. Tabahkan je laaa hati walaupun hidung ni asik berair jerk, bape kali ntah stop for tuka tisu...kena sumbat hidung if not abis air kena baju nnt.

Igtkan bile duduk or berdiri air hidung akan kuar rupenye, time baring pun camtu gak huhuhu...tak sanggup aku tgk bakul sampah, penuh dgn tisu2, xsmpi 2 hari pun. Time tdo plak susah nak bernafas, asik tersumbat je hidung ni. Mata sgt2 pedih dan susah nak bukak, kepala plak rase mcm ade kaki je duk pijak x bg bgn....

Smlm kul 7pm aku dah rase mamai, told myself tunggu pas Maghrib baru laaa tdo sbbnye xelok kan tdo mase Maghrib setan lagi byk. Dah ready kat dahi cool fever, kul 9pm aku terjaga, then kul 11pm then kul 3.30am time ni aku dah rase kepala makin sakit, not sure if terlalu byk tdo or ape rase kat dahi cool fever tu dah kering huhuhu. Then tgk tv sat smpi laaa aku xtau kul bape....awake when got a sms from him then straight pi mandi, aku dah mmg xleh tahan dah. Badan rase panas gilerrr...hidung mcm dah kena bakar.

Nak pi klinik pun maybe pas meeting sbbnye dah task aku amik minit, replacement pun kebetulan cuti arini. So again gagahkan diri untuk duduk dlm meeting tu smpi kul12. And hope dah duk dlm tu leh jadi sihat, ye laa duk gaduh2 dgn lelaki2 even aku sorang je pompuan dlm bilik miting tu kdg tu leh gak menang.

Aduiiiii, tak bestnyeeeee....seksanyeeeeeee jiwe......