Sunday, February 14, 2010

Bunuh, bakar, tanam.

Rase tenang yang amat bile balik kampung dan tdo atas tilam yang empuk dan besar drp kat Cyber..

Pastu, perut tak lagi rase sakit...so far on the way balik Alhamdulillah xde ape2 kesulitan yang berlaku so far so good walaupun mcm biasa laaaa jammed from exit Nilai to Seremban dah kuar umah awal dlm kul 8am.

Sampai umah, we all celebrate besday Ayah mkn kek dan Umi ade wat pulut kuning...However, xlame pastu kami dikejutkan dgn teriakan Umi panggil Ayah, rupenye die ternampak kucing tgh 'bersengkang mata' menahan ular tedung drp masuk ke kawasan rumah.

Aku dpt tgk sekali imbas je dr tingkap dapur sbb bab2 ular ni aku pantang skit smpikan meremang bulu roma ye laaa time aku intai tu kepala die tgh kembang dan 'usha2' kucing 2 ekor. Tak pasti la ular jenis ape sbbnye kulit die tak lerr itam cume corak2 tedung tu mmg ade agaknye baru bersalin kulit kot. Lame jugak laaaa kucing2 tu pertahankan diri supaya ular tu xmasuk ke dlm umah. Ekornya still kat pagar cume separuh bdn dan kepala dah ade dlm pagar umah.

Then sume hero2 dlm umah ni amik alat2 yang perlu seperti 'chok', kayu, buluh sume untuk bunuh ular tu. dlm mase yang same kucing2 tu setia menahan dgn pandangan mata yang tajam. Nasib baik laaaa dgn sekali ketukan kayu berjaya kena btul2 kat kepala ular tu dan terus terkulai. Then pijak kayu smpi laaaa ular tu dah tak bergerak. Lame jugak laaaa nak tunggu die diam sbb ekornya masih bergerak.

Bile siap je ayah aku ketuk ular tu, kucing2 pun beredar dan nmpk sgt diorng tu sgt2 laaa penat dan trauma...jantung leh nmpk kencang gilerrr berdenyut...ye laaaaa kalau nak ikutkan itu kucing betina tapinye berani pertahankan umah kitorang drp dimasuki ular. Tak sia-sia adik bongsuku memanggilnya Askar, dah lame duduk kat umah aku ni, mcm2 cara nak suh die pergi kat umah org lain tapi die tetap gak dtg umah....so jaga takat bagi makan je laaaa, kalau adik aku tu balik umah ni ade gak skali skale die akan cari kucing tu dan main2 dgn Askar. Si Askar ni pun dah byk kali beranak aku pun xleh nak bilang bape ekor anak die. Lagipun byk yg dah mati dan pegi ke mana2...

Setelah tgk ular tu betul dah diam means dah mati laaa hopefully, sesi menggali lubang dan membakar smpi laaaaa hangus dan trus tanam. Kat blakang umah gak, still in the fence huhuhu jgn kacau tdo aku sudah. Dan kalau leh jgn dtg lagi kat umah aku....actually umah jiran aku yang penuh dgn semak, sometime ayah aku lak yg sibuk tlg terangkan kawasan semak tu. Tp pasni kitorng akan upah org clearkan kawasan semak tu, lantak kau laaaa xnak bayar ke ape, kitorng akan bayar. Asalkan xde ular2 dah masuk dlm kawasan umah aku.

Actually ni kire 2nd time we all facing the snake. Dulu mase duduk di BTAR, kalau x silap umo aku dlm 5thn dan adik bongsu aku still in my mom tummy lg (5-6bulan gak kot) ular dah penah masuk umah dan nyorok kat bwh kerusi, time tu aku je duk kat hall sorang2 dan perasan lalu menjerit tak igt....ular tu color itam huhuhu. Smpi skang ni aku still igt dan maybe xleh lupe smpi laaaa bile2. Alhamdulillah gak nobody get hurt sbb ayah aku dan pertolongan jiran berjaya bunuh ular tu.

Aku mmg tak tgk drp mule cumenye amik cite drp ayah and adik2 yang gigih membunuh, bakar dan tanam ular tu....anyway aku post kan gambar kucing yang berjasa tp didnt manage to snap pic of Si Putih, yang ade Askar ni je (si askar ni pun malu2 mase nak amik gambo die mcm tau2 jerk aku nak tunjuk 1 dunia).

And not forget belated celebration with My dad besday....

2 comments:

  1. baca cerita ajleaa ni teringat kucing kak ayu masa kecik2 dulu..dia selamatkan kak ayu dari lipan. tp akhirnya dia yg kena sengat, dan mati lepas tu huhuhu..si putih

    ReplyDelete
  2. Kak Ayu :- Sanggup berkorban demi tuannye, die bukan kacang lupekan kulit or tak sedar diri mcm sesetengah manusia hehehe

    ReplyDelete