Monday, November 29, 2010

Menjadi tunang org tanpa kita sedar???

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?
Jawapan
Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.
Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."
"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.
Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.
Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.
Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?
Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?
Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.
Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?
Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.
Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.
Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.
Sekiranya kita memang betul-betul sudah menjadi tunangan orang, bacalah artikel 'Disiplin Islam Dalam Pertunangan' dan 'Bagaimana Bercouple Cara Islam?'

Bile bace je artikel ni, otak yg mempunyai sindrom STML (short term memory lost) berjalan2 lerrr duk pk mane la tau kan penah jd tunangan org ke sebelum2 ni???wakakaka.....

Hiissshhh x sanggup laaaa nak igt balik, lebih 2x gak lerrrr kan.....dasat btul laaaaa, pasni xleh nak main2 dah...ckp tanpa ilmu mcm tu la kan..belasah jerk ape org ckp, kdg tu ckp bese2 jerk

So Moral of the story :-

Wanita :-
1. Jgn pndi2 ckp "YA" kalu masih nak cari calon suami yg lain.
2. Kalau org x kenal gurau2 mcm tu pun jgn ckp "YA" kalu x de perasaan pun kat die.
3. Kalau laki ckp macam tu jgn berharap tinggi sgt belum tentu die btul2 ikhlas ape yg die tny tu.

Lelaki :-
1. Jgn pndi2 tny pompuan soalan mcm tu kalau hanya nak main2 @ senangkan ati buah ati korang.
2. Jgn tny soalan tu kalau dlm hati masih nak flirting dgn org lain.
3.Jgn tny soalan tu tanpa niat yg ikhlas sbb boleh buat perempuan mengharapkan yg lelaki tu akan kawin dgn uols.

Thursday, November 25, 2010

Everything I Do, I Do It for You

Look into my eyes - you will see 
What you mean to me 
Search your heart - search your soul 
And when you find me there you'll search no more 

Don't tell me it's not worth tryin' for 
You can't tell me it's not worth dyin' for 
You know it's true 
Everything I do - I do it for you 

Look into your heart - you will find 
There's nothin' there to hide 
Take me as I am - take my life 
I would give it all - I would sacrifice 

Don't tell me it's not worth fightin' for 
I can't help it - there's nothin' I want more 
Ya know it's true 
Everything I do - I do it for you 

There's no love - like your love 
And no other - could give more love 
There's nowhere - unless you're there 
All the time - all the way 

You can't tell me it's not worth tryin' for 
I can't help it - there's nothin' I want more 
I would fight for you - I'd lie for you 
Walk the wire for you - ya I'd die for you 

You know it's true 
Everything I do - I do it for you 



"Ketahuilah..Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya, telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu..
Maka, cintailah aku, dengan apa adanya aku..Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna.. 
Maafkan aku kerana aku bukan puteri.. Aku hanya wanita biasa.."

Monday, November 22, 2010

Oh no!

Kalau tgk kat ticker berat badan tu, tibe2 jerk aku kena letak smule penanda kat 60 kg, sbbnyeeeee....ape lg dah gemuk laaaaa.

Adakah sbb terlalu gembira ataupun terlalu tertekan...muehehehe.....aduiiii mcm yoyo laaa badan ni susah nak turun gile2, senang nak naik mendadak....

Ini juga disebabkan oleh teman setia aku skang ni nasi, almost 2x seari akan mkn nasi, tak mcm sebelum2 ni, just mkn nasik satu senduk jerk, yg lain2 tu sumenye berasaskan mee or dlm kata lain NO nasi.....

So skang ni trying to fix it back sbbnye xnak jd gemuk mcm dulu...tolongggggg.....

And to my beloved frensssss.....kalu nmpk i asik mkn nasik jerk or nasik i amik byk sgt uols tolong laaa rebut drp i ek....wakakaka....

I have to.....please help to down size myself.

Nasi musuh utama.....

Thankssssss.....

If you were mine....

Counting days to start new life in 40 days ahead.


How it can will be?


Can I handle it?

Hoping that I can face all the coming challenges and tests from Him.


***********************************************************************



If you were mine 
I'd be your everything  
you'd be the only thing that I would ever need

If you were mine
I would tell everyone 
that you are the only one that I could ever want


Everything I dreamed about 

Everything that I talked about
One thing I can't live without
I wanna get closer to you
Can't stand being far away
Knowing that you don't feel the same way
Questioning bring tears to your eyes

Tuesday, November 16, 2010

Tak sedap ati

Nape tibe2 rase x sedap ati ni ek???

Takut, sedih, berdebar....aduiiiii please go away, i hate this feeling ,and not at this time

Isshhhh makin xsedap ati ni, kaki lum baik lg...gerak ke tak kete aku smpi ke umah cyber ni huhuhu....hrpnye x ujan la ptg esok ye......

Wednesday, November 10, 2010

I'm FINE

I'm FINE!

Can everybody keep their own thing for their own?

And why, I have to be the blacksheep?

That's the price that I have to pay for being thinking about others feeling rather than mine.

Hoping that it will end soon. Its hard enough to face it without no one that really appreciate what u have done.

I'm a strong girl who keeps for stuff in line, even when I have tears going down on my face, I always manage to say those two words I'm FINE !......

Sunday, November 7, 2010

Kenapa?

Soalan :-
1. Kenapa nak bercinta, walaupun dah biasa dikecewakan?

2. Kenapa xboleh perasan kena tipu, sedangkan dah biasa ditipu?

3. Kenapa kena berpura2 bahagia walaupun dalam hati hanya Allah je yang tahu?

4. Kenapa perlu jaga perasaan org, sedangkan takde siapa yang nak jaga perasaan kite?

Jawapan :-
1. Alang2 dah selalu kecewa, bercinta mcm mane pun dah x rase ape kot...so bercinta je laaa selagi Allah kurniakan perasaan ni, sekurang2nya dah rase mcm mane dicintai dan dikecewakan.

2. Diri sendiri yang percaya sgt kat org, leh ckp bodo ke or sentiasa pk positif kat org, or sendiri slalu tipu org lain kot.

3. Sekurang2nye bahagia la jugak walaupun tumpang kat org lain.

4. Ntah, this is me.....