Tuesday, September 25, 2012

Short trip to Cameron Highlands

Tempat : Cameron Highlands, Apartment Villa Dahlia Tanah Rata
Tarikh : 15-16 Sept 2012
Peserta : Me, My Bro, My Cousin & her kids
Kenderaan : My only heart, Si Merah...

Almost 23 years from my 1st visit to this place...Dengan plan last minit dgn gaji yg ala-ala korek sane sini,  dan di'sponsor' almost 99% for this trip from my cousin. Alhamdulillah tu yang everything going well.

Just layan je laaa gambo ni ekkk, nak menulis byk pun dah malas..kuikuikui

Mase ni belum check in apartment, sebabnye jalan sgt2 jem dan we decided to stop for cuci2 mata dan alas perut sbb mase tu dah pukul 2pm.


Bile dah check in, angkut semua barang naik apartment and then pegi pekan Tanah Rata for lunch + dinner @ MarryBrown. Then beli barang2 basah utk bfast esok pagi. Beli brg2 kelengkapan untuk hiking ke Gunung Berinchang kasut + baju ujan in case esok ujan... 







Gambar2 ni mase pegi Gunung Berinchang, and as u can see kasut & baju ujan tu kami beli semalam. We bought the pakej that included also Tea Farm + Strawbery Farm + Butterfly Farm.  

Tak kuasa aku nak calar balarkan si Merah tu, hancur luluh hati aku nnt kalu ape2 jadi kat die.

Harga pakej RM40dewasa & RM25 kids, kecuali tiket masuk Butterfly Farm kena beli sendiri but aku x masuk pun kat dlm tu just duduk luar cuci2 mate tgk souvenir.

Hari pertama tu dah survey2 kedai mane nak beli barang2 utk bawa balik. Unfortunately, jalan ke Simpang Pulai sgt2 laaaa jem smpi ke pekan Tanah Rata, then we all decided lalu jalan Tapah sbb kereta tak berapa byk tp kena korban untuk kedai2 yang dah di'spot' smlm. Huhuhu sedih gilerrrr...

Anyhow, aku x kire laa brape byk duit abis utk cuti2 Mesia ni...sbb x sanggup nak kire kottt. However sgt2 puas hati dpt jln2 kat tmpt sejuk2 kuikuikui..

Sejak tdo di Cameron smpi laa ke hari ini, tekak aku terasa amat perit lebih2 lagi belah malam, dan bile aku ade dlm aircond xkire dlm opis or dlm kete, kompom senang sgt nak batuk...rasenye dah byk minum air, ape lagi xkena aku pun x paham..

Sunday, September 23, 2012

Degil...

Almost 3 weeks aku dah presure badan dan otak aku untuk training and preparation for Kastel. Tiap2 ptg and kdg tu smpi mlm aku training, kalau rest pun gap 1 or 2 hari je...

Ye laaa sbb sedar diri tak berapa bagus so need to berlatih smpi lebam....smpi satu tahap dah give up

Tapi bertahan je laaa sbb aku dah janji dan have to stick in to it. Nasib baik ade kawan2 yang bagi sapot walaupun they are not in my position but anyway, xdpt nak tenangkan hati tp dpt laaa kurangkan skit tekanan yang ada skang ni.

Dan sebab kedegilan itu, aku dah lame x pki protection guard utk lutut aku, and nowww ape lagi dah rase sakit harap2 tak serius laaa sbb xsmpi seminggu dah nak start the battle. 

Confirm rase cam sensorang diri jerk nnt sbb xkenal sape2...dan harap sgt xde sape yg dtg sbb aku akan rase sedih..kalu leh xnak dtg utk opening & gala nite, tunjuk muke mase ade game je bleh kan??? Susah btul kalu ade the only woman dlm team dan bese laaa seperti pengalaman aku sblm2 ni, the people in 'that' industry tak berapa amik berat pasal perempuan...huhuhu

Insya Allah semoga dpt laaa aku jd insan normal bile berada di sana nnt, kalu tak makin tambah sedih laaaa....

Friday, September 21, 2012

Tiga K

Dalam masa berbaki beberapa minit sebelum miting bermula, nak tulis skit utk pengajaran dan pedoman untuk diri sendiri dan mungkin org lain.

Skang ni aku tgh ade sindrom 3K (kastel, konvo, kenal) means that ade 3 hal yang tiba2 datang serenta, perlukan pengorbanan dan penyumbangan sepenuh jiwa, tenaga, masa dan badan.

1st skali pasal KASTEL, event ni 1st time aku masuk dan 1st time aku involve sukan yang aku tak senang sorang pun ahli2nyeee... perlu berlatih sampai ke Bukit Raja smpi tol pttnye 6.50 je tp time balik leh sesat smpi abis RM15, turun training tiap2 hari kat Indoor belum kira sampai satu tahap aku rase nak give up jerk tp dah janji dgn org, walaupun kena marah kena perli sbb tak bagus macam org lain. Nampak senyum tp dalam hati Allah je yang tahu.

2nd pasal konvo, demam dah nak smpi dengan preparation utk Canselor baru, xtau lagi mcm mane taste die, harap2 xde laaa susah nak layan. Dah laaa end of Sept aku berkampung kat Melaka 4 hari. Mmg tak sempat nak tgk preparation untuk venue2 yang terlibat.

3rd pasal kenal ni, tetibe plak org berpusu2 nak kenenkan dgn beberapa org...siap tu ade mintak buat bioadata dan kasik gambar....haiiiyyooo yg ni aku rase aku akan pk pas abis kastel & konvo sbb nak kena tawakal mase hati tengah tenang, semoga dapat jawapan yang pasti.

When all sume benda ni dtg serentak aku rase depressed sgt2...nak nangis utk lepaskan rasa tapi tak terkeluar plak air mata. Baru td pegi lunch kat kedai Pak Teh dgn kawan2...bile dah abis mkn tu tgh borak2 ade sorang makcik dgn keadaan terhencot2 bdn pun dah bongkok dgn pakaian & beg sgt daif, hati terus mcm rase kena ragut. Dlm hati, Ya Allah makcik ni dugaan die lagi kuat dr aku tp die still senyum..rase nak menangis mase tu jugak.

Lepas tu plan dgn kawan2...sorang nak tlg bayarkan mkanan yang die tapau & aku plak bagi duit cash utk derma kat makcik tu, bile hulur duit die ckp "xyah la nak" tp aku ckp amik je....huhuhu pastu aku x sanggup dah nak tgk, nak tny lebih2 pun muke die sgt2 kesian...dalam hati aku ckp, aku baru jerk Allah uji sket takat kena perli kena kutuk tp dah cepat mengalah, tapi ade lg org lain dugaannye lebih besar drp ape yang aku alami. Kalau ikutkan time2 camni, mmg duit kena korek2 laaa dlm tabung nak tunggu seminggu lagi ni, dok berkira2, tp aku ni jrg bg sedekah so aku rela hati bagi walaupun aku x tau nak idup lg seminggu ni cukup utk aku ke tak....kurang2 ade la brg2 dlm peti ais tu, xde la mati kot.

Ya Allah, kau murahkan la rezeki makcik tu...berilah die tempat berteduh. Kalau laaaa aku dikurniakan rezeki lebih insya Allah aku akan pastikan takde orang akan jadi mcm makcik tu. Makcik tu xde mintak sedekah atau ape tp atas rasa kasihan, xpe la kalau org ckp aku kena tipu ke ape, yang tu biarlah urusan die dgn Allah.

Sekurang2nya, aku x rase bersalah kalau die betul2 susah.

Friday, September 14, 2012

Menjadi diri sendiri...


Usah menjadi Khadijah andai tidak sesempurnanya

Usah menjadi Rabiatul Adawiyah andai tidak setia dalam sengsara

Usah menjadi sekuat Sarah andai tidak seteguh dirinya

Usah menjadi Zulaikha andai kasih tidak setulus hatinya

Jadilah dirimu sendiri kerana Engkaulah wanita terhebat ciptaan Ilahi...


Doa apabila terganggu atau terkejut ketika tidur
Maksudnya :- Aku memohon perlindungan dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada kemurkaanNya dan azabNya, daripada kejahatan hambaNya dan daripada hasutan syaitan-syaitan dan daripada syaitan mendekatiku.

Wednesday, September 12, 2012

Tika Bidadari Berbisik

Kalian,

Janganlah memandang serong perempuan seperti kami yakni yang tiada teman berkongsi duka di sisa kehidupan ini. Setiap manusia dilahirkan berbeza sifat, niat & perbuatan. Kami pasti pernah berasa kesunyian dan kesepian. Pernah menerjah di hati, kenapa kami tiak bisa memilikinya? Namun sebutir iman telah menguatkan kami dan mendidik kami untuk mengenal maksud redha, tawakal dan "La Tahzan" yakni jangan bersedih.

Walaupun kita dilahirkan atas nama perempuan, tetapi Allah telah mencipta kita dengan berbeza-beza sifat dan berbeza niat. Ada perempuan yang sangat mencintai dunia dan akan melalukan apa saja untuk mencapai niat. Mungkin juga ada perempuan yang memilih untuk hidup dan matinya kerana Allah dan mencintai Rasulullah.

Menjadi isteri kepada seorang suami adalah impian setiap wanita. Apatah lagi jika dianugerahi kebahagiaan dan kesetiaan yang berpanjangan. Namun bukan semua wanita memilikinya.Bersabarlah. ajarlah hati dengan kesabaran sentiada redha dengan pemberian Ilahi. Insya Allah hati akan tenang, setenang air di kali.

Aneka interpretasi dan pelbagai corak lakaran kehidupan.

Petikan di atas diambil daripada buku yang baru aku beli melalui online. Sebelum tu ade review dlm paper, so rase mcm menarik jugak buku ni...

Kisah dilema peranan sebagai Miss Single atau Puan Suri. Sebenarnya, naskah ini ditulis oleh seorang isteri kepada seorang gadis. 

Manusia zaman millenium skang ni, selalu sgt cepat buat kesimpulan kalau ade perempuan yang lambat kawin atau xjmp2 org yang berkenan, confirm akan ckp cerewet sgt laaa, memilih laaaa... saya cadangkan anda bace buku ni.... TIKA BIDADARI  BERBISIK 

Disarankan dapatkan buku ini, oppsss saya x dpt ape2 komisen okkk..tp sekurang2nyaaa rase bersyukur atas ape yang Allah telah takdirkan sepanjang hidup ini.

Tuesday, September 11, 2012

Keluarlah kamu, zon selesa

Mengaku yang aku ni susah btul nak adapt with the new environment.

Hidup just pegi keje, balik keje...then tdo

However this month hidup aku will be change a bit, will meet my new team mate....all men and I'm only the one, totally strangerssss...

Travelling jauh plak tu walaupun 2x seminggu tapi kalau dah balik mlm tu a bit worried jugak la kan, harap2 pertemuan kali pertama ini akan membuahkan hasil supaya ditukarkan ke Cyberjaya, dekat skit dgn umah... Pernah pegi sane sekali itupun konvoi ramai2 dlm 40min gak laaa, bile balik bleh plak salah masuk exit smpi lalu pusat bandar, hadoiiiii.....

Harapnye lelaki2 tersebut boleh mempertimbangkan permohonan supaya pusatnya buat dekat la skit dr tmpt aku nihhh...

Risau, takut, gigil, excited = mixed feelingsss...

Monday, September 3, 2012

HUH!

SOMEBODY MAKE ME 

THIS


AND

THIS


p/s : Tak masuk akal langsung, dan perasan macam bagus..maybe wayar dlm otak ade yg dah putus. Harapnye ko tau aku maksudkan ko yerkkk