Monday, November 30, 2009

Kerja Gila!!!


Fuuhhhhhhh....legaaaaa rasenye dapat tdo atas katil dan mandi dgn air yang sgt2 sejuk dan melimpah ruah....mane taknye???Sekali lagi F4 buat kerja gile....tp kali ni kami bertiga berusaha untuk mengejutkan 'kak long' pada majlis bertandangnyaaaa......tp last2 die tau jugak hampessss tul...

Sebab ape aku ckp kerja gile???Sbb kitorng suke sgt plan last minit, the longest plan time kitorng pnah plan ialah 2-3 hari before and the shortest plan time ialah 1/2 day ketika tengah lunch kat Plaza Siswa about 4 years ago....the keyword is KLIA and saying final goodbye, mmg masin la mulut ko Momo, mmg that the last moment aku jumpe dan tgk muke die dan mmg berbaloi aku tak tdo more than 20 hours menatap wajahnyeee huhuhu.....sepanjang kerja gile tersebut, kitorng berjaya menggunakan semua sumber kewangan, manusia dan tenaga yang minima dengan sebaik mungkin. Sape2 yang terlibat tu tau laaaa cite disebaliknye....

Dan sekarang ni dengan status aku & Ana still maintain iaitu solo and single.....kecuali Juju & Momo, kami pun berjaya buat keje giler yg seterusnyaaaa.....Cube teka ke mana destinasi kami???

Once upon a time, bertolak drp Cyberjaya pukul 6.00am dan fetched Juju at Usj sbb gune kereta Oren die tu, jimat skit minyak.....

Am I look fat or Juju too slim????

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Actually, this is the 1st time 3 of us jejakkan kaki ke bumi Pendang or Kedah (exclude Langkawi)...bayangkan laaaa setelah 25thn baru dpt dtg sini...Thanksssss to our bidan terjun a.k.a Mr Driver a.k.a my TTM a.k.a photographer kerana telah berjaya....huhuhu byk tu keje die gaji bayar ciput jer. Mr Fezol didnt manage to go because of work.... biasa laaaa Mek Ju pun meroyan :p~ About 11.30am kitorang smpi kat bumi Pendang....kiri kanan jalan penuh dgn sawah padi....Ya Allah, cantik sgt dan segar je mate memandang, jadi mcm kera kena belacan, kaduk naik junjung, rimau masuk kampung...hehehe, biasa laaaa xpenah tgk real2 dpn mate sawah bendang tu...

Bile smpi sane, contact Waa untuk rest jap dan mandi kat umah die....ye laaa tuka la baju yg sesuai dgn majlis kan??Majlis start kul 1.00pm dan bertolak balik dlm kul 3.30pm...

Kitorng berarak bersama pengantin sebagai kaum keluarga dan pihak yg bertandang...aiisshhh dah 2x kali kite camni Ana, tp ok la kan dpt mkn kat meja pengantin, membe punye pasal....hehehe

These are the lovely couples....they're in love more than 7 years!!!!

Makan beradab lak jadi mmg sgt2 kecoh dan huru-hara sbb kitorng buat mcm mkn kat restoran jerk....biasa laaaa bile F4 ade kat mane2 je, tmpt tu sah2 akan jd hakmilik kitorng hahaha....xpe official photographer xde so kitorng blasah aje laaa, perut lak mmg tgh laparrr....xpndg kiri kanan dan selamba jerrr termasuk laaaaa pengantin....mmg cool gilerrr...xde protokol ape2 pun, as Momo said "Weh, bleh tak kalu aku mkn byk2 mcm kat umah???", aku jwb "Blasah je laaaa"

Then mcm biasa laaaa sesi bergambar sambil tunggu Momo & Korie layan tetamu smpi laaa ke petang....anyway, aku xde byk sgt gambonye sbb dlm kamera canggih Mek Ju lg byk.....

Cerita kerja gilerrr x abis smpi situ je....just imagine dr KL ke Pendang about 900km, kitorng telah berada di atas jalan selama 21 jam!!!!! Stop kejap untuk solat & mandi, then teruskan berjalan, dlm perjalanan balik we stuckedin a silly jammed about 40km in 4hrs just because ramai nak stop kat R&R Sg Perak....punye laaaa igt akan jammed smpi KL so planned nak stop kat situ dan tdo kejap, then smbg jln dlm kul 1....skali planned terbantut sbb jammed nak masuk R&R tu....Allah je yg tau ape yg kitorg rasa, nasib baik laaaa kete auto, bygkan je laaaa sume lagu dlm radio tu kitorng nyanyi kalah karaoke jamban....ujan lak x berapa lebat so xde la any kemalangan yg berlaki, langgar bontot kete tu dah bese la kan but luckly nothing happen to us....

Bile dah tgk tmpt rehat tu pun jammed, ape lagi kami pun terus pecut laaaaaa, target stop kat Hentian Tapah lak, so far jln mmg clear jerrr, xde pun jammed ke ape....stop minum air panas utk tmbh tenaga, kat situ dah kul 12.30am...then stop tepi jln byk kali sbb 1st driver nak lelap kejap so aku je yg xtdo dan belum tdo kena laaa tuka plak, yg hampehh tu sume skali tdo huhuhu sabo je laaaa, aku lak mlm2 ni a bit silau....tp nak wat camne kena gagahkan diri gak lerrr bw slow2 x brani nak pecut sgt...takat skali sakle cecah 120km tu xpe laaa hehehe.....

Kereta yang byk berjasa, menghambakan diri sepanjang 900km

We all smpi KL dalam kul 2.30am....muke sume x leh blah, ngantuk yg amat...esok keje xtau arr bgn ke tak tu....aku still lagi bercuti hehehe....itu laaaaa sendiri cari sakit...mmg dpt sakit laaa akhirnyeeee...
Please free to visit Mek Ju's blog for more pictures...



Moral of the story :- jgn suke planned on d spot (anyway, xleh apply utk F4 sbb planned awal x penah menjadi...)

Saturday, November 28, 2009

@Cyberjaya....Aloneeeee

Haiiiii, teka I ade kat mane???Of course laaaa bace tajuknye pun dah tau kat mane kan???Anyhow, today I had went back to Cyber by bus at 2pm...dlm bas tu punye laaaaaa wat aku bengang smpi laaa smpi ke destinasi yang dituju, mane taknye minah yg dok sebelah aku ni time die tdo asik terangguk2, tergeleng2 dan menumpang kepala yg berat yang amat tu atas bahu aku.....

Yang pelik tu, xkan lerrr ko xsedarkan...dan2 tu xnak plak cube nak turunkan skit sandar kerusi tu untuk selesakan kepala kalau nak tdo....bahu aku gak jd mangsa sedar 2-3 pun die asik xsedar2 gak sepanjang perjalanan...haiiiyyooooo bahu aku dah kebas dan tdo pun xlen sbb skali skale akan terasa bahu aku menahan kesakitan sbb tumpangan kepala minah tu......

Bile dah byk kerusi kosong kat dpn tu sbb ramai turun kat Seremban, xde plak die nak beralih kat kerusi lain supaya lebih selesa die nak tdo, nak kate die suke sgt dok sebelah aku, xde lak aku bg die mkn ke, minum ke, or xkan lak die suke kat aku...tgk jari die penuh je cincin dan semua jari merah lg dgn inai......

Tensennn...tensennn......anyway, mesti korang pelik kan sbb cuti smpi 4 Dis tp 29 Nov dah balik Cyber.....haaaaaaaaa jeng....jeng...jeng......nnt aku akan bgtau ape yang akan berlaku.....

Thursday, November 26, 2009

Cuti Raya Haji

Haiii everyone!!!

For your information I'll be on leave from 26, 30 Nov & 1-4 Dis 2009!!!Cuti sakan!!!!

Sudah selamat smpi ke kampung halaman setelah meredah perjalanan yang kadang2 lancar dan kadang2 sedikit mencabar selama 3 jam 1/2....

Balik berdua dgn adik bongsu ku yang manja itu...hahaha

Baru je smpi rindu kat sini dah terubat and will be missing org yg mmg dah sedia jauh kat mata dan telinga...

Sangat2 hepi sebab gambar studio mase aku konvo aritu dah dijumpai....akan diupload x lame lagi...korang leh tgk kebulatan dan kemontelan muke aku time tu huhuh.......

Ok laaaa, cerita raya dan cuti akan di update kemudian.....semoga berjumpa lagi

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Wednesday, November 25, 2009

R.I.P

Boys never give their hearts away
They play us girls for fools
They wait until we give our hearts
And then they play it cool

Don't say u love me unless u really mean it, cuz i might do something crazy like believe it!!....

The worst feeling in the world is to be missing someone when u sitting right beside them knowing u can't have them

World is cruel, love is blind....
Lost in sadness, blur in mind....
Heart is broken, flame had died....
Time has passed but why is he...still not MINE???

It's hard enough when the one you love doesn't love you back, but it is even harder to watch him love someone else

Tuesday, November 24, 2009

Merapu saja

Mood cuti raye dah nak bermula dan mood nak bekerja dah start down...maklum laaaa gaji masuk awal, then dpt giliran kutu plak bulan ni...tp ntah ke mana pengutip kutu2 tak bagi2 lagi kat aku ni, esok dah last keje and kemungkinan besar I'm back to office on 7th Dec 09...

Haaaaaa lame gilerrr tak aku cuti??Ade la dlm 12 hari dok kat kampung...I'm gonna miss my katil here and will be dating with my katil there....and gonna miss my dear and will be hugging my mom sampai laaa penat hehehe...

Well, I'm planning something for someone...hope menjadi la ek........Dlm hepi2 nak balik kampung, ade gak rase risau, takut sume ade laaaa sbb sah2 berat badan akan naik mendadak punyeee, lum balik pun aku dok termimpi2 nasi lemak dan sambal mak aku, leh terliur beb....then dlm kepala ni dah dok terpk ape menu nak suh mak aku masak hahaha..bertuah tul anak dara sorang ni....ape nak wat, mak masak lagi sedap kan????

Well aku harap byk mane pun aku makan, aku akan rajin dan wajib rajin berlari atas threadmill yang ayah aku beli mmg khas untuk org2 yg dlm umah tu yang dah 'menanam tembikai kat perut' korang paham2 je laaa walaupun x paham....

Monday, November 23, 2009

Bunga Sakura di Gurun Cyberjaya

Alangkah indahnye bile setiap kali bangun pagi dpt tgk 'bunga sakura di gurun Cyberjaya' mcm gambar di atas, aku shoot drp hall kat umah tu... rase mcm dok Italy plak hehehe

Yang pelik tu dlm byk2 pokok (ape ntah name aku lupe) yang sama ada kat EAB tu cume pokok ni je yg keluarkan bunge dan scenery mcm ni...dpn umah aku lak tu...ye laaa dpn umah bunga2 yang sedang berkembang...kuang..kuang..kuang....

Anyway, my activities for Saturday and Sunday so enjoyable and healthy too...mane taknye, my badminton playmates mcm tau2 jerk aku bosan dan sangap dok kat umah sorang2 then wat keje gilerrr pegi main badminton kat FCM kul5pm-7pm, hari Ahad plak main kat Indoor SC (secara separuh haram) dr kul3pm-5.30pm

Nasib baik la both days tu corunm cukup nak main double, smpikan ade guys yg dtg nak main pun kitorng join same untuk mix plak....best2 and sgt cool, kenal lg beberapa orang yang xtau bile baru leh kenal...

Actually dah tau sgt diorng ni nak qada for this coming Monday & Wednesday sbb Indoor SC akan ditutup selama 1 week so xdpt laaa nak turun main mcm biasa...so dgn semangat yg waja kami berusaha untuk berebut court yang x berapa nak ada dlm MMU ni..ujan pun belasah aje, court licin sbb bumbung kat FCM tu bocor pun kitorng redah jerrr....janji kemaruk main badminton dpt dipenuhi hahaha....

Tapi mlm td segala peluh dan lemak dlm badan yang berjaya dikeluarkan telah di'spoil'kan oleh gorengan nasi goreng cili api aku dan juga dinner di McD, ish2....termakan gak hasutan dan taktik tak berapa bersih drp pihak lawan.....dont wory dear, bile jumpe lg lain kali (kalau jumpe la kan) i'll look so skinny smpikan pipi yg tembam ni pun dah ilang (ckp besar tu) dan berjaya jadi winner of The Bigger Loser :P~

Sekian sahaja ringkasan kisah pada hari ini....tak sabar nak support my staffs to perform in MMU Star today, hope diorng dpt pegi final (leh ke aku jadi supporter yg bagus??xreti nak sorak gile2 sebenonyeee).........
p/s: Congrats to my dearie friends Momo & Korie for their wedding!!!.....harapnya segala cabaran dan halangan sebelum, semasa dan sepanjang perkahwinan dpt kalian harungi bersama-sama, aku doakan kebahagian kalian...Korie, please take care of my fren yaaa, kalau buat die sedih mmg kitorang bersedia nak karate ko......

Friday, November 20, 2009

Thank you for your feedback. You have won RM25!!!

Mesti ade org ckp aku kecoh jerk walaupun dpt RM25.00 kan...tp bagi aku setiap sen tu sangat bernilai bile kite cume perlu klik dan bagi pendapat kita dlm sesuatu survey...duduk depan pc, bace soalan dan tick jawapan yang menjadi kesukaan anda...


Actually, CIMB bagi RM25 sebab aku ade reply feedback berkaitan dgn services yang diorng tawarkan from my point of view....

Alaaa just tick ape yang patut xde slogan pun, kalu de slogan awal2 lagi aku dah 'surrender' sbb aku x pandai nak bermadah puisi...even wanna reply 'that magic word' pun aku xleh maybe what was happen before make me hard to say anything that I'm afraid will break myself or the person that I love...or maybe sbb aku jarang sebut perkataan tu make all my 'tupperwares' senang berjauh hati dgn aku....

Ok2.. cukup la ckp psl hati perasaan kan, mesti korang sume bosan...

Anyway, I'm hepi today sebab dapat RM25.00 drp CIMB...tenkiuuuu...muah..muah CIMB!!!!

Bingkisan Doa

Ya Allah,
Seandainya telah Engkau catatkan, 'dia' milikku dan tercipta buatku,
Satukanlah hatinya dan hatiku, titipkan kebahagiaan di antara kami, agar kemesraan itu abadi.

Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi,
Seiringkanlah kami melayari hidup ini, ketepian yang sejahtera dan abadi.

Tetapi...... Ya Allah,
Seandainya telah Engkau takdirkan 'dia' bukan milikku,
Bawalah 'dia' jauh dari pandanganku, luputkanlah 'dia' dari ingatanku,
Dan peliharalah aku daripada kekecewaan.

Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Mengerti,
Berikanlah aku kekuatan, melontar bayangannya jauh ke dada langit,
Hilang bersama senja nan merah, agar aku bahagia,
Walaupun tanpa bersamanya.

Ya Allah Yang Tercinta,
Gantikanlah yang telah hilang, tumbuhkanlah kembali yang telah patah,
Walaupun tidak sama dengan dirinya.

Ya Allah Ya Tuhanku,
Pasrahkanlah aku dengan takdirMu,
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan adalah yang terbaik buat diriku,
Kerana Engkau Maha Mengetahui, segala yang terbaik buat hambaMu ini.

Ya Allah,
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi Pemeliharaku di dunia dan di akhirat,
Dengarlah rintihan dari hambaMu yang daif ini,
Jangan Engkau biarkan aku sendirian di dunia mahupun di akhirat,
Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran,
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman,
Supaya aku dan 'dia' sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup,
Ke jalan yang Engkau redhai dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah.

Amin Ya Rabbal A'lamin.........

sumber drp : Cinta

p/s: Doa untuk yang sedang, tengah dan akan bercinta/bertunang...amal-amalkan doa ini, Insya Allah kebahagiaan akan hadir akhirnya. Susah nak luah rasa yang sedang tuan tanah alami, byk hati dan perasaan perlu dijaga.

Thursday, November 19, 2009

Ape-ape aje

Tak de cite best ataupun cite tak best yang nak di'update'....

Cume mlm tadi lenjan peluh main badminton smpi kul 10 pastu gi minum dgn Kak Ayu Cun, Kak Zack, Kak CT, Din dan sorang lg aku xtau name sory hehehe....and mlm td gak aku xtau pesal aku x serius langsung, main-main dan bergelak2 sakan, mcm kena rasuk jerk....huhuhu

At least aku rase happy dan dpt ilangkan tensen keje or tensen2 yang mengganggu hidup aku. Yupppp mmg rase syokkk sgt main badminton smlm....

Lepakking, gosipping and talking about MMU and us smpi kul 11, xde gosip org lain punye hal ok!! Kami sangat suci murni dan bersih hati....maklum laaaa sume pun single and mingle lagi kan....

Appreciation to all 'playmates' (sesuai ke word ni??), walaupun berlainan warna kulit dan bentuk badan isshhh bukan2 walaupun berlainan opis dan kdg tu xpenah berurusan pun pasal keje tp bile skali skale dpt spend time bersama-sama, gurau senda, gelak ketawa menunjukkan kite masing2 dah lame kenal...huhuhu kalau dah kuar dr MMU ni mesti kenangan ni akan sentiasa aku igt....nak snap gambar mcm x kena la plak kan..xpe laaaa i'll keep this memories deep in my heart.

Pas 'keje2' kat umah tu selesai aku pun tdo dgn harapan pinggang aku tak sakit lagi sbb ari Isnin ari tu xleh nak tdo smpi kul 3-4 pagi sbb sakit pinggang yang teramat dan ade mase2 tu buah pinggang aku mcm de org picit2....walaupun aku main dlm 1 jam lebih je, tp kali ni kul 8-10pm tu should be lagi sakit la kan, but luckily aku tdo lena smlm...yeeeehhhhoooooo sib baik x sakit2 pinggang kalau tidak xtau laaaa.....

Adakah itu alamat supaya aku kena exercise lebih drp 1jam setengah???kuang2....xpe2 kite akan buat eksperimen supaya teori ciptaan aku ni betul....

p/s: Tgh pk nak cuti without substitute, agak2 bos approve tak????aku nak cuti lame ni raye haji pun xkan aku kena keje awal kot??? Redah je la ek....wish me luck!!!

Monday, November 16, 2009

You make me happy!!!!!!!!

Hurrmmm...what a best wiken ever after so long aku dok berhibernasi kat MMU tu dan jarang dpt spend time dgn membe2ku yang tersayang ini....

Last Sunday, went to KLCC to meet these buddies...and the celebration for our bride to be, Mek Momo aka Mohaiza, we all cant go to her wedding due to some reason....anyway you knoe that we'll always beside you whether you realise it or not...

Meet at Penang House dan makanan pd hari tersebut telah dibelanja oleh Mr. Fezol (tqvm), lenkali leh blanje kat Haagen Dazs lak ke???hehehe, then menyembah diri kepala Dia di masjid As-Syakirin...jauh tu menapak tp demi untuk menunaikan solat dan hajat...sbbnye toilet KLCC punye laaa beratur smpi kat luar, that's the thing yg aku x suke sgt psl KLCC dan jarang skali nak gi sane...

After that, Ana going home, plan nak balik dgn aku tp last2 minit x jadi, die ckp nak tgk muke 'org tu' tp tetibe lak die ckp xnak kacau daun...ko ni kecoh tul arrr...mmg nak tgk pameran pengantin tp xde arrr smpi nak trus booking kad kawin kot :P~ , anyway kalu de rezeki lain kali leh la ko tgk ek....

Bile Ana dah balik dan baki buddies yang tinggal masih ada, kitorng pun jalan2 dan makan skali lagi kat A&W...aiiyoooo this whole week berat aku turun 2 kilo sbb pose dan naik smule 2 kilo sbb jalan2 cari makan hujung minggu...dan end up with meredah hujan ke PWTC, balik umah trus tdo...

Mrs. Fezol & Me
*Ju, xdpt nak cari gambo cun2 arrr...hehehe


Miss Ana & Me (aka hotchickss)
*ko tau tak??baru skang aku realise yang kite xbyk gambar berdua
(berat bdn time ni 65kg huhuhu)


Mrs Korie to be & Me
*please ignore 'the ex-ring' 3 years ago..huh
uhu



**********MISS YOU**********
**********LOVE YOU**********

Saturday, November 14, 2009

Speechless

Salam All....

Tuan tanah tengah menyembuhkan diri drp tikaman belakang dan hunusan kutukan drp orang yang hanya tau menghukum seseorang tanpa mengetahui perkara yang sebenar-benarnya... walaupun tuan tanah xtau ape salah tuan tanah pada org yang suke bawa mulut dan amik tau pasal tuan tanah....cume harap org tu akan jumpe dgn tuan tanah sendiri dan bukan ckp blakang dan moga Allah ampunkan dosa2 tuan tanah pada die jika ada.....tuan tanah xnak tau sape orgnye takut nnt hati iniakan jadi lebih kecewa dan merana drp kehilangan org kesayangan....

Tuan tanah kena sedar apa yang berlaku ada hikmahnye, and moral of the story, tuan tanah berusaha untuk tidak mengambil tahu hal org lain dan jaga hal diri sendiri sebab bile kita dlm kesusahan tiada org akan ada di samping kite melainkan DIA..

Untuk menyembuhkan diri, tuan tanah akan mengisi segala masa terluang pada hujung minggu untuk berhibur dan berjoli dgn kawan2 yang pada harapan tuan tanah bukan talam bermuka2 atau gunting dlm lipatan....

I'd already fully booked for this Saturday and Sunday.....and after this I wanna have my own time, hope gaji kuar awal la ek dpt laaaa I do my therapy and have fun alone....

Dan terima kasih sangat2 pada sahabat yang sentiasa ada masa tuan tanah perlukan tempat mengadu...walaupun tuan tanah senang nak percayakan orang dan akhirnya Allah yang tahu

Thursday, November 12, 2009

Renungan....

Kategori : AKIDAH Akhlak
Tajuk :
Berbuat Baik Dan Bersabar Di Atas Perilaku Manusia
Hadith :

Seorang lelaki bertanya:“ Wahai Rasulullah sesungguhnya aku mempunyai beberapa orang kerabat, yang hubungan aku erat dengan mereka tetapi mereka memutuskannya. Aku berbuat baik kepada mereka tetapi mereka berperangai buruk kepadaku, aku bersabar mengahadapi sikap mereka itu tetapi mereka menganggap sikapku itu adalah bodoh.” Kemudian baginda menjawab,” Sekiranya benar sepertimana yang engkau katakan itu maka seolah-olah engkau menyuap mereka dengan abu yang panas, sedangkan engkau sentiasa mendapat pertolongan daripada Allah Taala selama mana engkau berada di dalam kebenaran atas perkara yang demikian itu”.


Riwayat Muslim





Huraian
1.Islam mengajar umatnya supaya banyak bersabar di dalam semua keadaan sama ada ketika senang atau pun susah kerana ia merupakan pengukur darjat keimanan seseorang.
2.Islam mengajar umatnya supaya jangan membalas keburukan orang sebaliknya menambahkan lagi kebaikan terhadap mereka mudah-mudahan dengan itu hati mereka menjadi lembut dan baik.
3.Allah sentiasa memberi pertolongan kepada orang yang sentiasa sabar dan benar dalam bertindak.
4.Setiap umat Islam wajib menghubungkan silaturrahim dan haram memutuskannya.

Smaller Pieces

Small pieces
Bigger teardrops
Colder lonely, hell why not
What's another goodbye
Might as well give one more try
The worst that I can do is break my heart into
Smaller pieces

Small pieces
Bigger teardrops
Colder lonely, heaven why not
What's another broken heart
The worst that I can do is accept
that's nobody will like and love me rather than myself


Why I'm in a bad mood all the time?
Because I'm tired of acting like I'm happy.

All I wanted was to collapse in someone's arms and cry,
but there was no one there to catch me.

p/s: tuan tanah rase nak hantuk kepala kat dinding smpi pecah.....otak sgt serabut, alang2 hati pecah baik pecahkan otak skali kan..hahahahahahaha

Wednesday, November 11, 2009

Wink** Wink**

Biasa la kan xde keje mlm2 lepas abis main badminton dan lepaskan segala tensen yang dok bersarang ade dlm kepala otak ni ape lagi...browsing..browsing...and keep browsing smpi laaa terjumpa this blog - wedding dash

Actually, as a Muslim i think kite xpatut caye bulat2 kot ramalan2, tilikan or horoskop ni, but sometime ade kaitan jugak dgn kehidupan seharian kan sbb semua benda dlm dunia ni Allah yang cipta....

Sebenarnye, planning kawin on my birthday (beri laluan tuan tanah berangan kejap ye)...it means less than 6 months kan??sempat ke nak prepare hari Selasa plak tu, xpenah buat dek org yg ade akal normal.....tp kalau xdpt tarikh lahir pun xpe laaaa, tp bangga jugak la sebab my next birthdate dikirakan akan jd lucky date for a wedding....kalau bukan kawin maybe something else special will happen, semoga tahun 2010 nnt hidup aku akan lebih bermakna.

Kepada kawan2 dan readers Indian or Chinese leh la check all these dates ye, mane tau leh buat panduan for your wedding....

For those who wish to find out the generally "accepted", good or lucky dates for a wedding, below are taken from the net:
  • January
    01/10/2010 Sunday
    01/16/2010 Saturday
    01/20/2010 Wednesday
    01/22/2010 Friday
    01/28/2010 Thursday
  • February
    02/01/2010 Monday
    02/10/2010 Wednesday
    02/13/2010 Saturday
    02/16/2010 Tuesday
    02/25/2010 Thursday
    02/26/2010 Friday
  • March
    03/23/2010 Tuesday
    03/25/2010 Thursday
  • April
    04/04/2010 Sunday
    04/13/2010 Tuesday
    04/17/2010 Saturday
    04/25/2010 Sunday
  • May
    05/02/2010 Sunday
    05/11/2010 Tuesday
    05/15/2010 Saturday
    05/26/2010 Wednesday
    05/27/2010 Thursday
  • June
    06/08/2010 Tuesday
    06/09/2010 Wednesday
    06/14/2010 Monday
  • July
    07/03/2010 Saturday
    07/15/2010 Thursday
    07/16/2010 Friday
    07/21/2010 Wednesday
    07/25/2010 Sunday
    07/27/2010 Tuesday
  • August
    08/02/2010 Monday
    08/09/2010 Monday
    08/21/2010 Saturday
  • September
    09/02/2010 Thursday
    09/12/2010 Sunday
    09/13/2010 Monday
    09/15/2010 Wednesday
    09/25/2010 Saturday
    09/27/2010 Monday
  • October
    10/07/2010 Thursday
    10/10/2010 Sunday
    10/11/2010 Monday
    10/20/2010 Wednesday
    10/23/2010 Saturday
  • November
    11/16/2010 Tuesday
    11/26/2010 Friday
  • December
    12/08/2010 Wednesday
    12/09/2010 Thursday
    12/11/2010 Saturday
    12/17/2010 Friday
    12/23/2010 Thursday
    12/24/2010 Friday

Eyes-catchinggg

While searching for unique design for the Ops Celebration, I'd found this beautiful and attractive wallpapers, nak pasang pun senang je ni sbb penah install di Gallery MMU but quite expensive if you wanna decorate all over the house...that's catching my eyessss...

Enjoy this picturessss.....










Huurrrrmmm.....membuatkan nak mimpi yang indah2 je, berangan nak buat camni bile ade rumah sendiri tp camno??still searching for the best place to buy...

Rase nak tdo dan mimpikan rumah idaman then hired arkitek utk make the drawing....

One day.....insya Allah

You can browse this website and choose the best for your eyess... Wallpaper

Tuesday, November 10, 2009

Kenapa Lelaki Mudah Menangis?

Tumpahnya air mata lelaki

Benarkah air mata seorang lelaki begitu menguji keegoan dan sifat kelelakian mereka?

MELIHAT seorang wanita menangis, mungkin pemandangan kita terlalu biasa dan menganggap dia terlalu sensitif. Tetapi, bagaimana pula sekiranya seorang lelaki yang terkenal dengan sifat gagahnya meraung disebabkan keegoannya dicabar? Atau menangis meratapi perpisahan dengan pasangannya?

Peristiwa yang jarang sekali berlaku. Ini kerana, sejak dari kecil lagi mereka dididik menjadi seorang yang pintar ketika menahan kesakitan, keperitan dan mengendalikan emosi. Benarkah setitis air mata yang mengalir ke pipinya membuatkan diri rasa tercabar?

Namun, tidak semua lelaki berhati 'batu' dan gentar. Manakala sebahagian daripada mereka menganggap, kesedihan yang melanda ke atas diri sehingga tidak terdaya menampung air mata mampu merungkai emosi seorang jejaka.

Begitu juga dengan kamu, dia tidak dapat menahan kesedihan di saat kamu gagal memenuhi segala janji dan kemahuannya. Justeru dengan mudah, dia menitiskan air mata kala hal buruk menimpa dirinya, walaupun berlaku berulang kali.

Mengapa lelaki begitu mudah meluahkan emosinya menerusi air mata? Terdapat tiga faktor utama yang menyebabkan mereka menjadi sensitif, lalu dengan pantas mengalirkan air mata.

1. Pola asuhan
Nilai dan cara hidup seseorang dibesarkan adalah sangat berpengaruh kepada suatu keperibadian. Seseorang yang dibesarkan dalam sebuah keluarga yang terlalu memanjakan anak-anaknya akan membuat peribadi lelaki menjadi seorang yang manja dan sulit menerima situasi yang tidak menguntungkan dirinya.
Dia acap kali berasa cepat sedih dan marah tanpa memikirkan kepentingan orang lain. Begitu juga dengan seseorang yang dibesarkan dalam keluarga yang penuh kasih sayang dan ikatan emosional yang sangat kental. Dia mudah menitiskan air mata saat mengenangkan emosinya yang terlalu dihimpit perasaan duka.

2. Budaya
Unsur budaya juga amat berpengaruh terhadap keperibadian seseorang. Dalam budaya hari ini, posisi lelaki lebih tinggi daripada perempuan. Maknanya, kebanyakan perempuan seharusnya tunduk kepada kaum lelaki. Anggapan bahawa lelaki berhak menguasai perempuan inilah yang terkadang membuat lelaki cepat menangis, saat dia berasa diancam oleh seorang perempuan yang memiliki kemampuan yang melebihi dirinya.

3. Hormon
Pada dasarnya, komposisi hormon dalam tubuh akan membentuk sebuah pola perasaan tertentu. Jadi, tingkah laku sensitif lelaki akan dilatar belakangkan pola yang dibentuk oleh hormon tersebut. Biasanya, peribadi yang berpotensi menampilkan perilaku sensitif adalah mereka yang memiliki pola sensitif. Cepat menangis adalah salah satu bentuk ketidakpuasan yang bersifat pasif.
Berhadapan dengan lelaki yang bersifat sensitif, sememangnya bukan suatu hal yang mudah. Kamu tidak boleh terlalu keras atau terlalu menurut segala kemahuannya. Cuba lakukan beberapa langkah di bawah untuk berhadapan dengan lelaki seperti ini.

* Bersikap tegas
Usah ragu untuk bersikap tegas apabila si dia sering bersedih. Kamu perlu berterus-terang kepadanya, bahawa kamu tidak suka dengan kebiasaannya itu. Mintalah dia untuk menyampaikan dan menjelaskan apa yang tidak diingininya. Ajak si dia menyelesaikan masalah secara berkompromi. Jangan biarkan si dia diam dan pergi saat masalah belum selesai. Ini akan membuat dia selalu mengulangi tingkahlaku seperti itu, atau akan menjadikan sikap sedih sebagai senjata menutupi kesalahannya.

* Contohi tingkah laku
Sekiranya selalu bersedih, fenomena tersebut boleh menjadikan rutin dalam kehidupan sehariannya. Sesekali cubalah kamu melakukan hal yang sama. Apabila dia bertanyakan masalah kamu, inilah kesempatan terbaik untuk kamu menjelaskan kepadanya tentang suasana kurang nyaman saat memiliki pasangan yang terlalu sensitif.
Salah tutur kata mampu membuatkan si dia terdiam lantaran akan tersinggung. Cubalah jelaskan kepadanya bahawa kebiasaannya tersebut mampu merosakkan komunikasi dalam sebuah perhubungan kamu berdua.

* Beri pujian
Alasan si dia sensitif kerana dia merasakan kurang kepercayaan diri menghadapi segala kelebihan yang kamu peroleh, adalah jarang sekali berlaku. Apabila alasan ini menjadi penyebab atas sikap sensitifnya itu, tidak salah kamu cuba memujinya setiap hari. Ini membuat dirinya berasa dihormati dan sentiasa diperlukan.

Lagi artikel : Runtuhkah ego lelaki jika menangis?

sumber : ehoza

Monday, November 9, 2009

Kenapa Perempuan Mudah Menangis?

Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, “Ibu, mengapa ibu menangis?”
Ibunya menjawab, “Sebab ibu adalah perempuan, nak.” “Saya tidak mengerti ibu,” kata si anak.

Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kau memang tak akan mengerti”
Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. “Ayah, mengapa ibu menangis?” “Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,” sang ayah menjawab. “Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan.”

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, “Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?”

Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar jawapannya: “Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.

1. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

2. Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

3. Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

4. Kuberikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

5. Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.

6. Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?

7. Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

8. Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya.

Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah 'air mata kehidupan'.”

Moral of the story : jgn takut nak nangis dan jgn pendam smpikan dada jadi sebak dan sesak untuk bernafas, nangis bukan bermaksud perempuan lemah tapi salah satu cara untuk tenangkan hati dan perasaan.....

sumber : TanyaSifu

p/s : Tuan tanah masih belum sihat, badan rase seram sejuk, tp rase panas dlm badan, aircond lak kejap sejuk kejap x sejuk, agaknye saka ade dlm tu kot...kalau rase same je esok nak kena pegi klinik lagi huhuhu, huhuhu nak umi!!!!

Saturday, November 7, 2009

Bile nak kawin???

Bila nak kawin???
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan
Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna. emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara. ayah takut bergelar andalusia
Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba (he..he..ni cadangan pelik kawan saya)
Bila nak kawin???
Aduuuhh.aku disoal lagi
Kawin??? Nak kawin dengan sapa?
Calon pun takde.
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata
Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa.haa.haa)
Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..
Bila nak kawin???
Aaahhh.sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.
Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka (Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh. Insya-Allah takkan ke mana.
Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada.
MORAL OF THE STORY : DONT ASK!
sumber : Rileks.info

Thursday, November 5, 2009

Hari Ubat Sedunia


Huhuhu....setelah menahan sakit selama beberapa hari (berlagak xmo gi kan) akhirnya aku terpaksa gak pegi sbb dah x tahan sgt...bile batuk je tekak rase pedih dan kering xde kahak, menarik urat leher smpi ke perut, then kepala rase berat gilerrr.....

During lunch, decide to go to klinik...mule2 cuak la sbb nye doc ckp sume normal even suhu badan pun ok tp bile die amik tekanan darah risau nyeee mcm serius je penyakitnyeee ahaha.... sib baik tekanan normal 100/70......

Bile nak amik ubat tu rase mcm nak pengsan plak sbb punye laaaaa byk ubat yang aku kena mkn... rasenye dlm sejarah hidup ni kali kedua aku kena makan ubat lebih drp 4 biji...1st time dulu mase aku demam teruk kat MMU Mlk...8 biji ubat kena makan sekaligus....

Nape xde ubat batuk???Aku mintak dgn doc tu xnak ubat cair sbb aku mmg xpenah mkn pun kalu doc bagi ubat tu so she'd replaced with the tablets one...hopefully can recover soon sbb aku xsuke nak mkn ubat byk2 dan manjakan diri aku bile sakit je mkn ubat...hohoho I'm not drug addicted...

Ok laaaa, need to rest sbb baru je pas mkn ubat ni, mate pun dah kuyu...tak dpt MC tp aku amik 1/2 day sbb xnak org dgr bunyi aku batuk2 yang mmg buruk bunyik nyeeeee.....so better aku hibernate for a while hope bile dah bgn nntjadi cergas dan bertenaga dan leh berlari.....kuang2....

Wednesday, November 4, 2009

Apo nak dikato

Huhuhu.....tekak sakit, pedih dan kering yang amat sangat, badan terasa mcm duduk dlm ketuhar. Tapi malas nak gi jmp Doc.. dan biasa la kan bile dah tak berapa nak sihat sgt ni...tibe2 mengidam mende ni haaaaaaa.......

Durian Pancake

Sape2 yang kesian kat aku or ada manusia yang baik hati leh la tolong belikan aku mende ni ek...moga2 tekak aku x sakit lagi laaaa dan moga2 korang ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman...hanya Allah yang dapat membalasnyee...hehehe

Tuesday, November 3, 2009

Love at first sight



Love at first sight means more than physical chemistry.

It is a strong spiritual connection with the other at a deeper level than we are able to realize using common senses.

Although there is a real possibility that the love at first sight might not last for longtime ,two mature partners who are not addicted to those intense feelings that comes in the early stage of the romantic attraction and know how to be creative and rekindle the flames of love from time to time, might manage to take the relationship to a deeper level and remain attached to each other for a lifetime.

Sunday, November 1, 2009

Have You Ever Really Love A Woman?




To really love a woman
To understand her
You gotta know her deep inside
Hear every thought
See every dream
And give her wings when she wants to fly
And when you find yourself
Lying helpless in her arms
You know you really love a woman
When you love a woman
You tell her that she's really wanted
When you love a woman
You tell her that she's the one
She needs somebody
To tell her that it's gonna last forever
So tell me have you ever really
Really really ever loved a woman
To really love a woman
Let her hold you
Do you know how she needs to be touched ?
You gotta breath her
Really taste her
To you can feel her in your blood
Then when you can see your unborn children in her eyes
You know you really love a woman
When you love a woman
You tell her that she's really wanted
When you love a woman
You tell her that she's the one
She needs somebody
To tell her that you'll always be together
So tell me have you ever really
Really really ever loved a woman
You got to give her some faith
Hold her tight
A little tenderness
You gotta treat her right
She'll be there for you
Taking good care of you
You really gotta love your woman
And when you find yourself
Lying helpless in her arms
You know you really love a woman
When you love a woman
You tell her that she's really wanted
When you love a woman
You tell her that she's the one
She needs somebody
To tell her that it's gonna last forever
So tell me have you ever really
Really really ever loved a woman
Just tell me have you ever really
Really really ever loved a woman
p/s: thanks Umi sbb mcm tau je the only me really need her arms and hug rite now, naluri ibu kot...coming all the way from home today just to visit me here even i'm not telling anything/anyone....i'm sorry - bad daughter ........................... and blanje me this lovely shoes that she chose for me while I'm buying something else at Alamanda just now.
*
*
*
*
*
*