Saturday, February 28, 2009

Bekerja Mengerja dan Dikerja

Dah lame tak 'update' blog, kesibukan kerja dan mood untuk 'blogging' tak berapa nak adooo.
Maklum lah skarang ni trimester 3 so byk club buat event...sampai pening kepala nak layan karenah masing-masing....
Mase nak pinjam barang bukan main lagi kadang tu mintaj mcm2, bile dah abis event x tau nak 'responsible' atas ape yg telah dipinjamkan...
Sampah merata-rata, bukan nak kemas smpi berulat2, ada lak yang biar je barang yang dipinjam tu kena hujan ke panas ke, tak tersusun langsung...sakit ati aku tgk 'barang-barang aku' (sebenarnye barang MMU jugak)...

Most of this community do not have sense of self belonging...bile nak 'blacklist' kelab tu mula laaa campurtangan politikus yang ntah ape2....kadang tu xmasuk akal lgsng. Dan org yang akan dicari dan disalahkan ialah FMD... Orang lain berak tgh jalan, orang FMD yang kena basuh dan bersihkan tahi2 tu..... Kalau event sukses org lain dpt name, gambar org lain yg terpampang dulu tp kalau event x sukses, senang2 nak salahkan FMD...

Bile difikir-fikirkan smpi terbawa-bawa dlm tidur, hidup pun x tenteram, asik dok pk mende yg same, num fon aku pun dah x' private' lg ramai jugak laaa students dah ade num aku kan...so bile org lain tak respon, aku laa jd mangsa.

Mase jd student dulu aku xde la tau sgt psl hal ni sbbnye aku mmg student paling tak aktif skali, tp aku x pernah 'miss' pegi 'election' walaupun aku x tau ape fungsi diorng tu dipilih hehehe....

Then, buletin utama mlm td pasal kes budak kena buli.....xsanggup aku tgk budak tu kena pukul, slalu aku terpk kan adik bongsu aku tu....takut sgt kalau die kena buli.....huhuhu
Tapi nasib baik laaa die dah abis skolah pun, dah nak masuk U plak.... tp walau jahat manapun pelajar tu, tak patut laaa belasah smpi mcm tu skali...aku harap tak senang hidup budak2 yg suke membuli dan belasah orang tu....

Diorng xpk ke kalau perkara mcm tu jd pada ahli keluarga mereka..kecik2 lg dah samseng ape nak jadi laaaa budak2 zaman skarang ye???

Wednesday, February 18, 2009

Geng : Pengembaraan Bermula


Yeeeehhhhhuuuuuuu.......

Pada hari Isnin 16/02/2009 jam 10.00pm akhirnyaaaaa... dapat jugak aku tgk cite Geng!
Setelah beberapa hari cuba untuk mem'booking' sumenyeee full housee huhuhu...
Memang best gilerrrr, animation die mmg power laaaa, salute kat ex-MMU yang berjaya create this movie..

Tapi yang x best tu kan, scene Upin&Ipin tak banyak sangat laaaaa......watak mereka telah dibayangi oleh Rajoo so tak dpt nak lepas rindu kat mereka...maybe itu salah satu strategi untuk buatkan penonton pergi tgk banyak2 kali sampai laaaa diorng puas hati tgk gelagat Upin&Ipin anyway, memang berbaloi laaa bayar RM8 nak tgk cite tu tp mcm biasa laaaa kalau aku nak tgk kali ke 2, 3, 4 tu mmg time ade yang nak blanje je laaaa sebabnye aku rase duit tu perlu dilaburkan atau disimpan untuk kegunaan masa hadapan.

Enjoy tetap enjoy tp "Ipin, pikir masa depan", kata Rajoo....

Please...to whom that yet not watching this movie buy your ticket nowwwww.....

p/s : Kepada ibu bapa yang mempunyai anak2 yang 'extreme' (kdg2 mak ayah pun same) terhadap mereka supaya menyediakan duit sekurang-kurangnya RM100 mane la tau, anak2 buat histeria plak ke kalau x dpt beli baju or assesories yang dijual di depan kaunter tiket......

Friday, February 13, 2009

Aduiiiiii.......

Dua hari lepas aku xdpt nak kunyah makanan dengan sempurna, semua yg masuk dlm mulut aku terpakse telan je sebabnyeeeee dlm mulut kena ulser (padah sebab gosok gigi laju2 dan kuat2 pastu terjolok dlm mulut tu so bengkak dan ulser laaa jadinyeeee....

Pastu gigi plak sakit, rase macam ulat2 tgh korek gigi aku ni huhuh....nak tdo pun xleh nak tutup mulut, susah gilerrrr nak tdo, pastu aku letak laaaa 'cool fever' dan bangun pagi aku terkejut sebab 'cool fever' tu jd kering gile2, jd sekeping je maknenye panas gilerr la bdn aku smpi kering jadinye.....

Bile ulser dah kurang, gigi lak rase sakit nak menggigit....padahal xde lak aku makan coklat pun, lame dah aku stop mkn coklat huhuhu.....

Dan skarang ni tekak aku rase perit sgt, mcm kering xcukup air tp aku dah minum air dlm 3 liter ari ni, apo laie tak cukup haaaaaaa.....

Tak tau ape nak wat skang ni.....tekakku perittttt

Tolong...tolong....tolonggggggg

Wednesday, February 11, 2009

Ragam Manusia

Entry kali ini ada kaitan dengan pengalaman hidup aku dan org-org yang hampir dgn aku........
Kebanyakan kite mesti dah biasa dengar hal-hal berikut yang berlaku di opis/tempat kerja:-

Kaum Wanita

1. Suke gosip itu ini, mengata itu ini, ulas psl drama mlm td, komen psl nape Mawi menang ke nape AJL simpulan2 menang, nape yang ni x menang???mcm2 topik diutarakan
2. Suke amik tau tepi, dpn blakng dan dlm kain orang lain.....btul???
3. Mudah amik hati dan mudah merajuk kalau ade orang mengata atau mengutuk die....
4. Bos perempuan suke campur aduk hal kerja dan peribadi...
5. Cepat merajuk kalau ade opismet xajak pegi lunch skali or tak bgtau nak gi lunch...
6. Suke nak tanya bila nak kawin, kawan dgn sape dan mcm2 lagi laaaaa.....
7. Suke mempengaruhi orang lain untuk membenci orang lain, talam dua muka kadang tu smpi
4-5 muka laaaa....

Manakala,

Kaum Lelaki

1. Tidak ambil kisah hal korang, dalam ke tepi kain ke dlm seluar ke, btul??
2. Bos lelaki lebih profesional drp bos perempuan.
3. Bekerja dengan kaum lelaki lebih senang sbb org perempuan lebih sensitif dan simpan dalam hati.
4. Tidak akan simpan ape2 dendam atau rahsia hati.


Kenyataan di atas dah memang biasa kita dengar, semuanya salahkan orang perempuan @wanita or manusia sejenis yang sewaktu dengannyaaaaa. Aku pun dulu2 sebelum masuk ke alam kerja mmg aku selalu berfikiran macam tu dan sampai sekarang pun ade la 2-3 kenyataan tu yang aku xdpt nak sangkal....

Walaubagaimanapun......

Setelah aku berpengalaman bekerja di beberapa alam pekerjaan yang berbeza iaitu di kalangan wanita dan lelaki tuan dan muda dpt aku simpulkan di sini......setiap orang tidak kira lelaki @ perempuan masing-masing ade sifat mcm ni dlm diri mereke....

Kalau pejabat korang tu majoriti kaum wanita memang kebanyakan kenyataan psl wanita tu btul, tetapi jika pejabat korang tu majoriti kaum lelaki 'definately' perkara-perkara No. 1-7 tentang kaum wanita itu juga tidak mustahil akan menjadi kenyataan dan akan berlaku kepada anda....Kalau nak ikutkan, lagi teruk merajuk org lelaki drp wanita kalau ade org mengata @ kutuk, ataupun gosip psl skandal orang lain lebih rancak dibincangkan tidak kira tua muda, anak buah ke bos ke siapa sahaja....

Nak dipendekkan kata kaum lelaki akan mempunyai sifat-sifat kaum wanita semasa di opis jika sekiranya mereka adalah kaum majoriti......kalau minoriti tu mmg laaa diorng x brani nak ckp ape, nak kutuk ape2 sbb xde ramai nak backup...

Ape yang aku harapkan kepada mereka yang bakal menempuh alam pekerjaan atau akan bertukar angin ke tempat baru, kalau boleh kita jgn buat spekulasi terlalu awak berkaitan dengan 'pe'el' bakal opismet anda... tidak semuanya indah khabar dan rupa @ tidak semuanya buruk, apa yang paling penting pandai membawa diri dan boleh menyesuaikan diri supaya disenangi oleh semua orang.

Friday, February 6, 2009

Taaaaadaaaaaaaaaaa.....

Last Friday one of my 'ngidaman' become trueeee iaitu merasa makan kat My Asam Pedas Shop for the first time....so far so good tapo tak leh lawan asam pedas kat perigi Hang Li Po tu laaaa hehehe, there were some photos yang sempat di'snap', lagipun perut lapo sgt, amik mane sempat aje...

Antara makanan yang sempat di'order' adalah Nasi Putih dan Asam Pedas Pari, Kacang Pjg Goreng + Udang, Otak-otak, dan the best dessert was Choc Moist Cake and Ice Cream..igt sampai skang ni betapa sedapnyeee....

Dan orang yang bertanggungjawab untuk merealisasikan aktiviti malam ini adalah Miss Ana as the 'blanjer gurl' , hope she also enjoy the food hehehe....

THANK YOU VERY MUCHHHH.......

Thursday, February 5, 2009

Nyaris-nyaris....

Korang mesti penah dengar pasal sms yang ckp you all menang sekian-sekian RM..... daripada Petronas laaaa, Maxis laaaa, TM laaaaa....macam-macam daripada laa kan

Ape yang aku nak cerita adalah berkaitan pengalaman aku sendiri, tahun lepas kalau x silap aku ade dpt sms drp num yang mmg panjang laa mcm oversea punye number, die tulis aku menang RM15k daripada Petronas pastu die suruh call. Aku pun try lerr call gune public phone (dah lame x gune rase mcm jakun je...hehehe) tp dial2 xdpt pun maybe ramai gak org tgh call kot....The conclusion was nothing happen, and no money flown.

Pagi kelmarin aku tengok MHI, tajuk pasal sms dan panggilan menipu ni laaaa...mcm2 pengalaman yang aku dengar. Ada yang dah lesap pun duit, ade yang nyaris2, ade gak yang suke layan....

Nak dijadikan cerita...petang semalam pukul 3.10, aku tengah meeting tetiba ada call from this number +6281526112111 aku mcm pelik gak tgk number tu...pastu angkat laaaa then dengar suara seorang lelaki cakap loghat Indon, bahasa pun Indon gak lerrr (tapi aku leh paham hehehe) daripada Telekom Indonesia (kalu xsilap laaa)....die cakap number aku naik jadi pelanggan bertuah untuk hari ini..ntah mcm2 lagi laaa ayat2 yg bombastik die kasi kat aku. (tak reti lak aku nak taip dalam bahasa Indon)..aku menang RM5k, dlm hati rase macam x sedap je mcm nak kena tipu je ni....pastu die tanya aku ada akaun bank kat mane, nak masukkan duit. Aku jawab ade banyaakkkk...die tny kat Maybank ade tak, pakai ATM kad tak???Aku ckp tak pakai...die tny lagi ye ke tak pakai aku ckp tak, pastu die mintak num akaun.....dah dgr nak mintak yang tu aku ckp aku tgh meeting, nnt call smule....huhuhu takut dowh sepanjang meeting xleh nak 'consentrate' takut die leh gak amik duit aku dlm akaun tu...huhuhu

Walaupun duit dalam akaun tu xsmpi RM200 tapi duit jugak tu....huhuhu mane la tau kan, die guna voice access untuk amik duit yang tak seberapa tu....nasib baik laaa sampai ke hari ini die xde call, kalau ade number tu muncul lg aku xnak angkat dah.....

Ya Allah jauhkanlah aku daripada sebarang kejahatan dan hasad dengki manusia. Jauhkanlah aku daripada membuat kejahatan kepada umat manusia...AMINNN

Tuesday, February 3, 2009

Fall For You

A quick post before I start my 1st day work for this week.......

I like this song by Secondhand Serenade --- mat-mati ingat band rupenye solo ajo...tp suara die perrghhhh cairkan hati aku laaaa, sib baik taik telinga tak cair skali hahaha.....Lagunye nnt akan di'upload' kemudian....tibe2 lak keje datang menyerbu heheh


The best thing about tonight's that we're not fighting
Could it be that we have been this way before
I know you don't think that I am trying
I know you're wearing thin down to the core

But hold your breathe
Because tonight will be the night
That I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
You're impossible to find

This is not what I intended
I always swore to you I'd never fall apart
You always thought that I was stronger
I may have failed but I have loved you from the start

Oh, But hold your breathe
Because tonight will be the night
That I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
It's impossible
So breathe in so deep
Breathe me in
I'm yours to keep
And hold on to your words
Cause talk is cheap
And remember me tonight
When you're asleep

Because tonight will be the night
That I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find

Tonight will be the night
That I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
You're impossible to find