Friday, September 21, 2012

Tiga K

Dalam masa berbaki beberapa minit sebelum miting bermula, nak tulis skit utk pengajaran dan pedoman untuk diri sendiri dan mungkin org lain.

Skang ni aku tgh ade sindrom 3K (kastel, konvo, kenal) means that ade 3 hal yang tiba2 datang serenta, perlukan pengorbanan dan penyumbangan sepenuh jiwa, tenaga, masa dan badan.

1st skali pasal KASTEL, event ni 1st time aku masuk dan 1st time aku involve sukan yang aku tak senang sorang pun ahli2nyeee... perlu berlatih sampai ke Bukit Raja smpi tol pttnye 6.50 je tp time balik leh sesat smpi abis RM15, turun training tiap2 hari kat Indoor belum kira sampai satu tahap aku rase nak give up jerk tp dah janji dgn org, walaupun kena marah kena perli sbb tak bagus macam org lain. Nampak senyum tp dalam hati Allah je yang tahu.

2nd pasal konvo, demam dah nak smpi dengan preparation utk Canselor baru, xtau lagi mcm mane taste die, harap2 xde laaa susah nak layan. Dah laaa end of Sept aku berkampung kat Melaka 4 hari. Mmg tak sempat nak tgk preparation untuk venue2 yang terlibat.

3rd pasal kenal ni, tetibe plak org berpusu2 nak kenenkan dgn beberapa org...siap tu ade mintak buat bioadata dan kasik gambar....haiiiyyooo yg ni aku rase aku akan pk pas abis kastel & konvo sbb nak kena tawakal mase hati tengah tenang, semoga dapat jawapan yang pasti.

When all sume benda ni dtg serentak aku rase depressed sgt2...nak nangis utk lepaskan rasa tapi tak terkeluar plak air mata. Baru td pegi lunch kat kedai Pak Teh dgn kawan2...bile dah abis mkn tu tgh borak2 ade sorang makcik dgn keadaan terhencot2 bdn pun dah bongkok dgn pakaian & beg sgt daif, hati terus mcm rase kena ragut. Dlm hati, Ya Allah makcik ni dugaan die lagi kuat dr aku tp die still senyum..rase nak menangis mase tu jugak.

Lepas tu plan dgn kawan2...sorang nak tlg bayarkan mkanan yang die tapau & aku plak bagi duit cash utk derma kat makcik tu, bile hulur duit die ckp "xyah la nak" tp aku ckp amik je....huhuhu pastu aku x sanggup dah nak tgk, nak tny lebih2 pun muke die sgt2 kesian...dalam hati aku ckp, aku baru jerk Allah uji sket takat kena perli kena kutuk tp dah cepat mengalah, tapi ade lg org lain dugaannye lebih besar drp ape yang aku alami. Kalau ikutkan time2 camni, mmg duit kena korek2 laaa dlm tabung nak tunggu seminggu lagi ni, dok berkira2, tp aku ni jrg bg sedekah so aku rela hati bagi walaupun aku x tau nak idup lg seminggu ni cukup utk aku ke tak....kurang2 ade la brg2 dlm peti ais tu, xde la mati kot.

Ya Allah, kau murahkan la rezeki makcik tu...berilah die tempat berteduh. Kalau laaaa aku dikurniakan rezeki lebih insya Allah aku akan pastikan takde orang akan jadi mcm makcik tu. Makcik tu xde mintak sedekah atau ape tp atas rasa kasihan, xpe la kalau org ckp aku kena tipu ke ape, yang tu biarlah urusan die dgn Allah.

Sekurang2nya, aku x rase bersalah kalau die betul2 susah.

1 comment:

  1. Kalau niat awal tu mmg baik..tak salah pun nak kesian dan menderma. Teruskan niat tu, selebihnya biar Allah yg tentukan. Samada kita ditipu atau tertipu..itu cerita lain. 2 perkara yg selalu kita kene ingat..hubungan kita dgn Allah dan hubungan kita dgn manusia.

    ReplyDelete