Friday, November 25, 2011

Keputusan yang di nanti

Dalam hati berkobar2 nak pergi ke UTP untuk pertama kalinyaaaa....mase tu jugak ade perasaan risau menantikan result blood & urine test. Nasib baik sepanjang perjalanan ke sana, xde rase sakit maybe syiok dan teruja nak pegi tempat baru.

Terima kasih kepada org kuat Alumni Kak Ayu & Pn Azurah sbb bagi peluang untuk jln2 cari pasal kat sane...

Mari terus melompat ke topik utama, sbbnyeee xde ape yg menarik laaa sgt sbb pegi pun pasal keje..meeting, borak2 then mkn, amik gambo....

On the way back to dpt 2 miskol from klinik marisa, dlm hati dah x tentu arah then call utk tny wat happen...and result dah kuar dan doktor mintak jumpe dgn die..dlm hati ni dah risau sambil berdoa supaya xde ape yg serius.. I mean maybe the test negatively for Tiroid and batu karang.

Smpi ke MMU tepat2 kul 5.30ptg, after check out trus pi klinik dan jumpe doktor, kalu tunggu lame2 haku jugak xleh nak tdo. Sib baik xde org dan trus jumpe doktor.

Syukur bile suspected penyakit tu sume negative, I means no Tiroid and Batu karang, for cancer plak die xleh nak detect sbb aku lahir tahun 84 so xde dpt imunisasi for hepatitis yg boleh kesan sel cancer, then die nasihatkan untuk ambil bile2 mase selama 3x injection...yang tu akan difikirkan sbb kena keluarkan duit sendiri kan..

Dan bile hati dah x risau psl 2 sakit tu, tp tibe2 doktor plak yg terkejut sbb tahap kolesterol was soooo HIGH..die pun x sangka umur mcm aku ni tahap kolesterol tinggi yang amat. the normal level is 2.6 tp aku punye 4.3...doktor ckp die xnak bg ubat turunkan kolesterol sbb aku masih mude, maybe ade keturunan sakit jantung (lum tny lg mak dgn ayah), tp rasenye mcm xde kot...

Then the best way I can do, kena bersenam selang sehari selama 40 minint, dan kena kontrol mkn seafood dan bergoreng...maybe all the simptons yang aku rase sebelum ni sbb injap jantung tak berapa luas, so its effects my health too..urrmm tp tu laaa nak jogging selang sehari risau plak sbb nanti kaki dan lutut yg stress...

Tu la kan, slalu sgt jaga hati org, rupenye jantung sendiri yg tak dijaga dgn baik...bile dah tau level kolesterol tinggi dah stat survey mcm2 info psl ni, rupenye aku yg aku risaukan selama ni mcm jd kat aku.....ye laaa bace paper slalu jerk org rebah mase main bola, jatuh mase berlari walaupun masih mude, tp sbb diorng smoking, so the effect lagi cepat, aku ni sbb tak merokok or minum a***...so dat kebarangkalian diserang stroke amat tipis, tp still jugak kena berhati2, sbb doktor pun mmg x sangka sgt2...

Ni plak dpt berita anak K Maz masuk hospital sbb stroke kecil...how come budak umur 11 thn dah bole kena stroke, masih aktif lg duk main lari2, tibe2 trus lemah...ini buat aku lagi risau ni...tp kena maintain cool sbb xnak stresskan jantung aku ni, xnak pk hal2 yg leh wat aku drp kena heart attack.

Supplementyang disyorkan plak product transfer factor, around 200++ sebulan, urrmm lmbt lg lerrr, cume yg mampu skang ni kontrol mkn je laaaa.....say bye bye to fast food and welcome oat, veggie....haaiiiii mmg xde rase nikmat nyeeee

Tapi perlu rase bersyukur sekurang2nyeee aku tak perlu wat operation or duduk hospital, kena jaga jantung sendiri jerk...

No comments:

Post a Comment