Friday, December 14, 2012

3rd class : Table Tennis Coaching

Dah masuk 3rd session ni, dah leh improve skit2 la kot skills...student pun x ramai so coach boleh consentrate and fokus kat tiap2 org.

So for this session, mule2 tu mcm biasa laaa kena lembutkan semula tangan setelah seminggu x pegang bat tu..buat dlm 3-4 round sorang then alih ke gerakkan kaki plak..mmg cuak tul laaaa mase ni, tapak kaki apatah lagi mmg sakit dok terkinja2 nak pukul bola...coach pun mcm bosan kuikuikui pastu seb baik ok.

Then alih ke smash plak, coach bagi bola tinggi then kena smash tmpt yg betul, igt sesuke ati je ke nak pukul, kedudukan bat kena lagi tinggi dr bola, bat plak kena dr blakang dan tolak bola tu kuat2..mmg lenguh gilerrr laaaaa....sakit tulang bahu ni smpi ke pagi

Forehand smash

3rd routine, kena tahan bola smash dr coach, punye la laju, seb baik jari xlebam bile time xdpt nak block bola tu dtg...so far so good, tangan dan bat just stay and mcm patung jerk, sambil tgk bola tu dtg mcm mane, alih kiri kanan je la bat tu...xperlu pukul dgn tenaga.

And then, backhand stroke dgn kena jaga gerakan kaki tu...time stroke mmg la leh tahan tapi kalu main jrg punye lerrr main backhand ni...dah xleh nak control badan. 

Blocking topspin

Semua routine tu kena buat 3-4 round, lepas dr tu die suruh main2 je laaa sbb nak praktik ape yg kite blaja dari mula tu...bayangkan, ade 3 meja dan semua student berjalan serentak, die dari jauh boleh tgk dan bgtau ape silap kite mase tgh main tu....dok jerit2 laaa ckp bagus laaa, not good laaaa kepada yg sepatutnye laaaa hihihi..

And coach ckp, lepas ni bile dah tau chop and spin ball lagi senang laaaaa, boleh menang punyeee hahaha...sbbnye bola skang ni simple jerk, sume straight forward.

And coach pesan suh tuka getah bat lain...hohoho seb baik die ckp beli yg murah2 jerk...bat skang ni xleh nak menahan topspin or nak chop dgn bagus..aduhaiiii mahal tu aku beli walaupun RM65 jerk tp tetibe nak tuka getah RM30 merobek jiwa lara ni...huhuhu

p/s : every 4 classes need to pay RM35, worth it i guess walaupun ade yang mengelat x dtg maybe xmo bayar...its ok because depends on our intention itself.

No comments:

Post a Comment