Tuesday, April 21, 2009

5 D 4 N Jakarta - Bandung Tour (Day 1)

Day 1

14 Apr 2009 : Jakarta - Bandung
* Arrived Bandara Soekarno - Hatta

* Going to Bandung via Toll Cipularang (Highway)
* Lunch at Sederhana Bintaro Masakan Padang
* Shopping 2 tempat dan mkn mlm di restoran
*Check in hotel
* Free program

Realiti : Pergi rombongan seramai 20++ (Koperasi Guru). Sepatutnye kul 9.50am dah terbang dari LCCT but end up to 12.20pm and we will get cash voucher for RM200 travel anywhere but can redeem when we arrived Malaysia. But hati sgt2 laaaaa panas...kalau bagi mkn pun xpe cash voucher tu x pyh lerrr.... dah lerrr xdpt nak kuar mane2 dah kedai mkn pun 1 je ade kat waiting area tu, dah la mahal xsedap plak tu....huhuhu belum terbang ke mane2 tp duit RM dah terbang sebanyak RM100 (3 pax)....

Kul 12.20pm aku berjalan menuju ke kapal terbang Air Asia....mcm jakun gak lerrrr bile masuk je ya allah......bas pun selesa nak jln pun mcm ketam je huhuhu xpo laaa name pun tambang murah....serius jakun tp takut pun ade, dpt seat btul2 kat tingkap and of cos beside my mom..mcm tau je aku ni jakun hehehe... Dalam flight tu duduk seat dpn aku ialah Lan A to Z & Shah Reza tp aku xtegur pun, malu la hehehe.....

Macam2 laaaa perasan time nak terbang tu hehehe.....anyway dlm pesawat tu (wahhh mcm lerr naik jet pejuang hahaha) aku rase lapo gilerrr....berangan nak order nasi lemak tp smpi je seat aku sumenye abis yg tinggal cumenye megi, ape brg....so aku just order air ni.....

Urusniaga pertama di udara (lupe la brape rupiah)

After 2 jam atas udara, aku pun berjaya jejakkan kaki di bumi Indonesia (Jakarta)....wahhhh jakun untuk kesekian kalinyeeee....smpi tu dlm kul 2.45pm waktu Malaysia (sejam awal dr waktu Jakarta)Then, ambil luggage dan jumpe travel guide kat pintu utama....naik bas utk ke Bandung, dalam perjalanan tu disajikan dgn Bika Ambon dan Kek Lapis, mcm tau2 kitorng lapo smpi licin laaaa dimknnya...sepanjang perjalanan kami diceritakan topik berkaitan Indonesia...mmg klakar laaaa travel guide tu namenye Alan Budikusuma but dont get excited bkn yg main badminton tu tp kembarnya saje...

Perjalanan ke Bandung menaiki bas melalui highway mengambil masa selama 3 jam, singgah sebentar utk lunch di Restoran Nasi Padang (Sederhana Bintaro) dan solat dan setelah perut diisi dan perut bas jugak dah diisi perjalanan diteruskan selama hampir 3 jam.....sebabnya time bas masuk highway tu dah petang dan di Jakarta waktu itu hanya kenderaan berat sahaja yg boleh melaluinya kalau kenderaan lain nak lalu jugak kena laaaa bertanding dgn lori2 besar....mmg sgt2 byk lori2 dan bas yg besar...kiri kanan jln jammed lg dasat dr KL....

Sampai je kat Bandung...aiiyyooooo jammed la jugak dah mlm pun dan ape yg menarik perhatian ialah nampak anak2 muda berdiri sambil pegang gitar dan nyanyi di antara lampu isyarat dan pembahagi jln tu dan minta duit dr driver yg ade dlm kenderaan. Sedap ke tidak aku pun x sure laaa sbb dlm bas, x berapa dgr...selain itu ade jugak pemuda (pria) bw kotak yg berisi air kotak, air tin, air botol, rokok2 ade jugak yg pegang brg2 jualan di tangan dan halakan kepada kenderaan yg berenti semasa lampu merah....Gigihnye laaaa cari duit eventhough hari dah jauh mlm....Before check in hotel, kitorng dinner dulu dekat Warung Nasi Ampera...macam2 lauk ade otak sapi pun ade huhuhu.....

Then dlm pukul 10.30pm waktu Indonesia smpi la ke Hotel Bali World Bandung...fuuyyyooooo cun btul laaaaa rasenye 3 star kot tp mcm 5 star hehehe....dpt je kunci bilik trus aku naik lift and gi tgk bilik yg bakal diduduki selama 3 mlm....Dah mandi then trus tdoooo....

End of Day 1........

2 comments:

  1. ehehe..mmg betul, naik bas lg selesa dr naik AIRBUS...sy dah merasa..hoho

    ReplyDelete
  2. hi come and have a look at my pretty Tie Rack scarves and ties
    i post them directly from the UK

    http://shawlycious.blogspot.com/

    xoxo,
    nurul

    ReplyDelete